Transparent
Inloggen
Sluiten

Groepsfase Champions League vanaf 2024 met 36 clubs, ook EL en ECL in hetzelfde systeem

21 april 2021 12:12 - UEFA.com
Foto: Pro Shots

Groepsfase Champions League vanaf 2024 met 36 clubs, ook EL en ECL in hetzelfde systeem; image source: Pro Shots

De UEFA heeft via de officiële kanalen de plannen gepubliceerd over het nieuwe format van de Champions League. Deze zal vanaf het seizoen 2024/2025 in gaan en zal worden vergroot naar 36 clubs. Dat is op dit moment nog 32. In tegenstelling tot nu zal er worden gespeeld in een zogeheten Swiss format. Er komt één groep met 36 clubs en iedereen speelt 10 wedstrijden, 5 keer thuis en 5 keer uit, tegen 10 verschillende ploegen. De beste acht ploegen gaan naar de achtste finales, de nummers 9 tot en met 24 strijden in een play-off ronde om de overige acht plekken. Afvallers stromen niet meer door naar de Europa League.

De Europese voetbalbond heeft ook bekend gemaakt hoe de vier nieuwe tickets verdeeld gaan worden. Het eerste ticket gaat naar een ploeg uit het vijfde land op de coëfficiëntenlijst, op dit moment Frankrijk. Zij hebben op dit moment twee teams die direct naar de groepsfase gaan, waarbij de nummer drie nog voorronde moet spelen. Zij gaan nu echter al direct naar de groepsfase indien de winnaar van de Europa League zich via de eigen competitie al kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League.

Het tweede ticket voor de groepsfase zal gaan naar de ploeg die landskampioen is geworden, maar eigenlijk voorronde zou moeten spelen. Het team met het hoogste coëfficiënt kan de voorrondes dan overslaan en komt alsnog direct uit in de groepsfase van de Champions League. De overige twee tickets gaan naar de twee ploegen die het hoogst op de coëfficiëntenlijst staan, maar zich niet direct hebben gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. Ongeacht of ze dan voorronde Champions League, Europa League of zelfs Conference League zouden moeten spelen, komen ze dan alsnog uit in de groepsfase van de Champions League.

De UEFA heeft bovendien bekend gemaakt dat vanaf het seizoen 2024/2025 hetzelfde systeem gebruikt zal worden in zowel de Europa League als de Conference League.

De afgelopen dagen was er veel rumoer over de komst van de Super League waarbij twaalf topteams uit Europa een eigen competitie zouden gaan opzetten. Acht clubs hebben zich inmiddels echter al officieel teruggetrokken na alle commotie die ontstond.

Meer op UEFA.com
Tags

voorronde coefficientenlijst conference ecl format uefa coefficient frankrijk gekwalificeerd kwalificeert rumoer swiss teruggetrokken

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden (gewijzigd)
"De overige twee tickets gaan naar de twee ploegen die het hoogst op de coëfficiëntenlijst staan, maar zich niet direct hebben gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. Ongeacht of ze dan voorronde Champions League, Europa League of zelfs Conference League zouden moeten spelen, komen ze dan alsnog uit in de groepsfase van de Champions League."

Begrijp ik goed, dat zelfs als je helemaal geen Europees voetbal haalt (zoals Arsenal en Spurs, resp. 11e en 12e op de coëfficientenlijst), je tóch naar de groepsfase van de CL gaat?
Of is er in ieder geval een eis dat je wel Europees voetbal hebt gehaald?

Dit werkt dus de topclubs die een slecht jaar hebben alsnog in de hand.
+3/-0

3 jaar geleden
Wat een bullshit. Dus topploegen die falen en zich plaatsen voor de EL ofzo, komen toch in de CL terecht. Gewoon een verkapte manier om de grote competities extra tickets toe te wijzen.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Eens. Kansloos dit en maakt het verschil met de kleinere landen , ontstaan juist door dit idiote systeem, alleen maar groter.

Kunnen wij geen eigen League starten met wat clubs? Weg bij die UEFA Mafia ;)
+4/-0

 
3 jaar geleden
Pak de Scandinavische landen, Belgen, Schotten, Fransen, Duitsers, Zwitsers, Oostenrijkers, Portugezen, en je kan een aardig toernooi maken.
+3/-1

 
3 jaar geleden
Het is heel jammer, maar het wordt dus een Duitsland-Frankrijk-Spanje-UK toernooi. Niet echt interessant meer voor Nederlanders, Belgen, Portugezen of Denen om naar te kijken.
+1/-0

3 jaar geleden
Ik dacht VD Sar had geoppeerd voor een regeling waarin een situatie als Ajax vorig jaar meemaakte, dus een seizoen eerder halve finale CL halen, vervolgens landskampioen worden en met deze prestaties alsnog voorrondes CL moest spelen, voorkomen zou worden.
Is dit het geval met 1 van die 4 tickets die verdeeld wordt? Ik snap het allemaal niet meer.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangaande afserveren akpom bergwijn bertjek boerhout branco brobbey chaotisch deadline elsimao farioli gaaei gooijer hato jim jong kaplan kiki kroes leverkussen mislintat rasmussen rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo traore wilson