Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax pakt in slotfase alsnog de KNVB Beker

18 april 2021 20:25
Foto: Pro Shots

Ajax pakt in slotfase alsnog de KNVB Beker; image source: Pro Shots

Ajax was de betere ploeg in de bekerfinale met Vitesse maar de mannen van trainer Erik ten Hag verzuimden lange tijd om de trekker over te halen waardoor het 1-1 bleef en een verlenging in het verschiet lag. Twee minuten voor affluiten was het echter de net ingevallen David Neres die op aangeven van Sebastien Haller van dichtbij bekeken binnenschoof: 2-1.

Ajax trad aan in de verwachte opstelling in een lege Kuip waar toch nog voor de nodige sfeer was gezorgd door achter beide doelen enorme clubuitingen te fabriceren. Tegenstander Vitesse kon de beste XI brengen en had zich al een week lang compleet lopen focussen op een vermoeide tegenstander. Toch was het Ajax dat al snel, nadat Vitesse even dreigend was begonnen, de overhand kreeg en feitelijk de lakens uitdeelde. Ryan Gravenberch speelde daar een belangrijke rol in. Het grote talent van de Amsterdammers nam het team bij de hand en zorgde voor stuwing naar voren toe. Er kwamen dan ook kansen maar het was Gravenberch zelf die aanvankelijk verzuimde om toe te slaan. Op een gegeven moment kon de goal echter niet meer uitblijven: Vitesse kwam niet meer onder de druk uit.

Na een lange aanval kwam de bal na een voorzet vanaf rechts in de Arnhemse zestien en kon Ryan Gravenberch vanaf een meter of tien met een soort van dropkickvolley loeihard de 1-0 binnenschieten. Hij deed dit met links en ook nog eens op technisch geheel verantwoorde wijze. Een prima goal.

Vitesse leek rijp voor de slacht en wankelde nadrukkelijk. Davy Klaassen kreeg een uitgelezen kans maar stuitte op de sterk keepende Remco Pasveer. Even later viel de goal ineens aan de andere kant. Lisandro Martinez verkeek zich lelijk op een lange bal waardoor Armando Broja er vandoor ging en Lois Openda een niet te missen kans bood: 1-1.

Met deze stand brak ook de rust aan hoewel Antony nog een paar keer strooide met goede voorzetten en vandaag zeker veel dreiging had.

Na de pauze wilde Ajax doordrukken, was veruit de betere ploeg, maar kreeg de bal er maar niet in. Beter gezegd: men toonde zich best wel matig in de afronding. Grote kansen kwamen er voor Klaassen en Antony maar Pasveer redde telkens goed. De beste was weer voor Gravenberch maar er volgde een slap rollertje. De tijd verstreek, Ajax werd gefrustreerd en vermoeid. De Amsterdammers hadden namelijk allang dik voor moeten staan.

De kansen voor Vitesse leken te stijgen maar toch bleef Ajax meer kwaliteit uitstralen. De Arnhemmers waren de hele wedstrijd al niet vies van flinke overtredingen maken en scheidsrechter Björn Kuiipers liet lekker veel lopen. Gevolg was wel dat de geel-zwarten hiermee door konden blijven gaan. Tegen het einde was de arbiter het ineens zat en volgden er eindelijk gele kaarten. Vier minuten voor tijd trok hij zelfs rood voor Jacob Rasmussen die Antony onderuit schoffelde en daarbij zijn been nogal hoog optilde. Het was een beetje een optelsom want Vitesse mocht heel lang zijn gang gaan. Ajax profiteerde meteen. Na een hoge bal was het Haller die een kopduel won in de zestien waarna de net ingevallen David Neres een open kans kreeg en zeer koel bleef door beheerst binnen te schuiven: 2-1.

De beker gaat daardoor naar Ajax en dat was verdiend.
Tags

vitesse gravenberch antony haller knvb neres pasveer affluiten afronding armando arnhemmers arnhemse beheerst bekerfinale binnenschieten binnenschoof broja clubuitingen doordrukken dreiging dropkickvolley fabriceren hag jacob keepende kopduel kuiipers kuip lakens loeihard lois martinez openda optelsom optilde pauze rasmussen remco rollertje schoffelde sebastien slacht slap stuitte stuwing trekker uitstralen vandoor verkeek verlenging vermoeide verschiet verstreek verzuimden vies zwarten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.215 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis boomen branco brobbey elsimao farioli hato henderson hlynsson janse jim jong kiki kroes linksbuiten mannsverk medic rosario sevic sosa sutalo tahirovic taylor tegengoals traore unuvar vos weghorst wijndal