Transparent
Inloggen
Sluiten

Frans Hoek: 'Je kan nu nog niet zeggen dat Kjell Scherpen niet voldoende potentie heeft'

10 april 2021 10:59 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

Frans Hoek: "Je kan nu nog niet zeggen dat Kjell Scherpen niet voldoende potentie heeft"; image source: Pro Shots

Ondanks dat Kjell Scherpen afgelopen week een paar keer mis zat, vindt Frans Hoek het nog veel te vroeg om de doelman al af te schrijven. Dat geeft de voormalig keeperstrainer van onder meer Ajax aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het begin van Edwin van der Sar bij Ajax was ook haperend en aarzelend. Iedereen vond het toen onbegrijpelijk dat hij voor Ajax keepte. Edwin dreef wel boven", aldus Hoek.

Bij Barcelona werkte hij met Victor Valdes en Pepe Reina. "Zij waren bij Barcelona pas zestien toen we ze hoger lieten keepen. Ik zag supertalenten", zo gaf hij aan. "Valdes veroorzaakte wel meteen een paar onnodige penalty's. Ondanks de scepsis die toen ontstond, veroverde hij drie CL-bekers. We moeten voorzichtig zijn met oordelen. Het is irreëel en niet eerlijk om nu te zeggen of hij goed of slecht is."

Hoek werkte niet zelf met Scherpen en baseert zijn observaties daarom op de wedstrijden bij Jong Oranje en de duels tegen sc Heerenveen en AS Roma. Voor Hoek is het wel duidelijk dat de gelijkmaker van AS Roma een fout van Scherpen was. "Waarvan ik me onder meer afvraag of hij de bal zag vertrekken", zegt hij daarbij. "Maar zoals je van keepers na een paar goede wedstrijden niet kan zeggen of ze geschikt zijn voor de top, kun je nu ook niet van Scherpen zeggen dat hij daar niet voldoende potentie voor heeft. Dat kan vaak pas na meerdere wedstrijden. Een goede balans is pas op te maken na twee of drie jaar."
Tags

scherpen barcelona roma valdes aarzelend afvraag dreef haperend heerenveen irreeel jong observaties oranje pepe reina sar scepsis supertalenten veroorzaakte

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Vlieguren maken in Ajax 1 en dan komt het wel goed.
Maar het is niet zo makkelijk die kans te krijgen.
+3/-1

Nou dat kan ik als leek zelfs zien, dat heeft hij gewoon niet.
Ik heb Onana ook blunders zien maken, vooral in jong Ajax.
Maar hij had toen ook al katachtige reddingen en super reflexen waarvan je kon zien dat doet in Nederland niemand hem na.
Dan kan je gaan werken aan de mindere punten en dan hou je uiteindelijk een goeie keeper over.
Bij Scherpen zie ik die uitzonderlijke punten echter niet.
Ja hij is lang maar dat zijn wel meer mensen.
Oogt sloom en onzeker, heeft nooit een onhoudbare bal.
Nee dit word nooit niks.
Van de zomer voor niks weggeven als dat lukt.
+4/-1

3 jaar geleden
Ja mooi en aardig verhaal. Alleen het enige verschil is dat Scherpen bij Emmen al aardig wat minuten in de ED en de beker heeft gekeept. Bij JO keept hij ook al. Die heeft zijn 'debut hoogerop' al lang geleden gemaakt en je zou nu wel denken dat hij ED al gewend is, maar nix is minder waar want ook in de ED maakt hij geen sterke indruk.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Bij Emmen blunderde hij ook elke wedstrijd.
Hij heeft het niet.
Gezien zijn lengte kan je beter proberen of die kan koppen.
Keepen kan hij niet.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Wat is er mis om te zeggen dat het miskoop is? Dat mag gewoon. Bij Emmen was het al niks, dan denk je nog dat is bij Emmen daar kan het ook aan liggen.
KNVB en EL waren dramatische optredens van Scherpen, dat kan. Maar je zien ook gewoon dat hij niet weet hoe die zich moet positioneren. Beste is om hem de kans te geven bij een eredivisie top 7 club, op basis van verhuur. Maar denk dat die hem niet willen.
Ik ben verre van overtuigd en zie echt het talent niet.
Deze jongen wordt ook niet blij nu, het niveau is te hoog, dat voelt hij ook wel.
+3/-1

 
3 jaar geleden
Goed verhaal. Lekker kort. Ga na je gezeik weer een banaan lezen.
+2/-5

 
3 jaar geleden
Ach Nicootje kan ook alleen maar negatief zijn toch? Gelukkig weet hij beter waar een keeper moet staan, dan een profkeeper zelf.
+2/-1

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik ben geen keepers specialist en zou het daarom ook echt niet weten of er talent in die jongen zit, dat laat ik graag aan de Ajax scouts / trainers over. Waar je wel gelijk in hebt is dat deze jonge keeper er veel gebaat bij zou zijn om veel te spelen op het hoogste niveau in Nederland.

Je zag hetzelfde bij Onana toen hij de strijd aan ging met Cillessen, zijn eerste wedstrijden had hij ook hele rare fouten. Probleem is echter wel dat deze periode juist laat zien waarom de derde keeper al niet geleend kan worden, wie zet je er dan in?
+1/-0

3 jaar geleden
Niks ten nadele van Valdes, maar als ik Alves, Puyol, Pique, Busquets, Maxwell, Xavi, Iniesta, Ronaldinho en Messi voor me heb staan zou ik ook een sloot aan hoofdprijzen hebben gewonnen. Dat elftal is echt het ultieme voorbeeld van het Cruijff principe van er altijd gewoon een paar meer maken dan de tegenstander.
+3/-0

3 jaar geleden
Wat Hoek over Van der Sar zegt is echt onzin. Zijn begin bij Ajax was haperend en aarzelend? Ja, de eerste tien minuten! Ik was er toevallig bij: maart of april 1993, Ajax-Auxerre in het Olympisch Stadion. Stanley Menzo had in de heenwedstrijd rampzalig slecht gekeept en er vier doorgelaten. Uitslag 4-2. In de thuiswedstrijd kreeg Van der Sar een kans in de basis. In de eerste minuten ging hij in zijn doelgebied lopen pingelen en het had een haartje gescheeld of hij had de bal verspeeld en een goal weggegeven. Maar hij kwam steeds beter in de wedstrijd en hield uiteindelijk gewoon de nul. Dat Ajax die wedstrijd maar één goal maakte en dus werd uitgeschakeld, was Van der Sar niet aan te rekenen. Kort daarna was hij onomstreden en was het einde oefening voor Menzo.

Dan Scherpen. Dat Ajax hem haalde, begreep ik niet. Ik had hem bij Emmen nooit opzienbarende reddingen zien verrichten en ik had hem ook nooit kunnen betrappen op voetballende kwaliteiten. Maar ik begreep het ook niet toen Ajax Cillessen haalde en dat hadden de scouts toch een stuk beter gezien dan ik. Dus ik besloot mijn oordeel over Scherpen op te schorten en rustig af te wachten.

Nu we een paar jaar verder zijn, is de belangrijkste vraag die we moeten stellen: is Scherpen in zijn tijd bij Ajax een betere keeper geworden? Ik denk het niet. Wat voor hem geldt, geldt voor alle spelers in Jong Ajax: wil je doorstromen, dan zal je je moeten ontwikkelen. Ik zie die ontwikkeling bij hem totaal niet en ik kan me dan ook niet voorstellen dat hij alsnog de top zal halen.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco brobbey chaotisch elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson