Transparent
Inloggen
Sluiten

Belgische clubs unaniem voor komst van BeNeLiga

16 maart 2021 19:28 - Pro League
Foto: Pro Shots

Belgische clubs unaniem voor komst van BeNeLiga; image source: Pro Shots

De Belgische Pro League heeft in een statement naar buiten gebracht dat alle clubs in België achter de komst van een BeNeLiga staan. "Deze toekomstambitie is gestoeld op respect voor de sportieve aspiraties voor de topclubs en de behoefte aan economische stabiliteit voor de overige professionele clubs", zo luidt de verklaring. "Er is een unaniem draagvlak om de mogelijke realisatie van de BeNeLiga alle kansen te geven. Het management van de Pro League zal vanaf nu hierin een actieve rol opnemen."

Sinds 2019 zijn clubs in België en Nederland met elkaar in gesprek over de mogelijke opzet van een gezamenlijke voetbalcompetitie. Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat die competitie potentieel waarde verhogend zou zijn en het gehele Belgische en Nederlandse profvoetbal er sportief én financieel baat bij zou hebben. Zo zouden de totale inkomsten stijgen naar 1,3 miljard euro. Dat is nu ongeveer 1 miljard euro.

Meer op Pro League
Tags

beneliga unaniem belgie miljard aspiraties deloitte draagvlak nederland potentieel realisatie statement toekomstambitie verhogend voetbalcompetitie

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Kan me voorstellen dat de Belgen wel met die Hollanders willen voetballen.
Worden zij beter van.
Moet er niet aan denken dat eenheidsworstenvoetbal van hen.
Het is niet voor niets dat talentvolle spelers zich het beste in de Nederlandse competitie kunnen ontwikkelen.
Of ze nu onderin de eredivisie of bovenin spelen maakt niet uit.
Daarbij is er sprake van verschillende stijlen van voetbal. PSV als counterploeg, Feyendoor als werkploeg, Ajax als aanvallende ploeg, AZ de teamploeg etc. Daarbij wordt door alle clubs geprobeerd verzorgd spel te laten zien en is de kijkdichtheid per 1000 inwoners na Duitsland het hoogst in Europa.
Het is een gruwel te moeten spelen tegen het afbraakvoetbal van de Belgen.
+3/-1

3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik zie t ook wel zitten hoor, alleen moet dat playoff systeem weggelaten worden. Dat systeem slaat nergens op.
+2/-1

3 jaar geleden
Begin eens met het opzetten van een bekertoernooi over de twee landen en kijk wat dat oplevert. Als dat een succes is kun je kijken naar vervolgstappen.
+6/-0

 
3 jaar geleden
Dit lijkt mij wel wat. Doen.
+2/-0

3 jaar geleden
Mooi zo, ik ben het wel zat tegen die kleintjes, Zwolle, Sittard, ADO, Emmen, Feyenoord, Heracles e.d.
+3/-0

3 jaar geleden
Opdonderen. Gewoon je eigen boontjes doppen. De Eredivisie heeft België niet nodig zodra we af zijn van het contract met FOX/ESPN.
+2/-1

3 jaar geleden
Wel bijzonder dat daar wel alle clubs akkoord gaan met een plan dat vanuit hun perspectief een verbetering van het voetbal op nationaal niveau zou betekenen. Hier moet je bij wijze van spreken aalmoezen uit delen aan clubs om stemmen te kopen voor een 5/6 meerderheid om te bepalen welke kleur de nieuwe Eredivisie bal krijgt.
+4/-0

3 jaar geleden
Wat ik mij afvraag, wat gebeurt er met het aantal europese tickets als je twee landen samenvoegt? blijven dezelfde startbewijzen van toepassing of worden het er minder?
+2/-0

 
3 jaar geleden
Je wordt 1 competitie die over een periode van 5 jaar coefficientenpunten moet verzamelen om tot een bepaalde score te komen die recht geeft op CL/EL tickets. Heel misschien is de UEFA coulant, en wordt er in de eerste paar jaar een soort van gemiddelde gehanteerd, maar het ligt in de lijn der verwachting dat je met clubs zoals Ajax/PSV/AZ en Brugge/Antwerp/Genk zo rond de 6e/7e plaats van de lijst gaat zitten, en dat je kunt concurreren met Portugal. De winst ligt ook niet in extra CL tickets, maar een hoger tv rechten budget, en een overall sterkere competitie. Dromen mag altijd, maar er is niet zoveel reden om aan te nemen dat de BeNeLiga een soort van voorkeurspositie gaat krijgen.
+1/-1

3 jaar geleden
Lijkt me ook een goed plan, spelen tegen de Belgische top clubs levert een stuk meer weerstand op dan potjes tegen VVV... Ik zou ook eerst met een BeNeLeague Cup beginnen met 32 teams, zoals de leauguecups in meerdere landen. Alleen moet je nadenken welke prijs te winnen is, zodat het ook echt iets is wat je wilt winnen.
+3/-1

3 jaar geleden
Er waren al eerder geluiden dat de animo bij de Nederlandse clubs, ook de initiatiefnemers minder was.

30% meer inkomsten is geen reden om de nationale identiteit op te geven, je kunt je ook afvragen of belgische clubs niet meer profiteren dan wij.

Dan zou de belangrijkste reden het niveau zijn. Dat wordt ongetwijfeld hoger, je kunt een hoop zwakke ploegen vervangen door betere
brugge is hier ook titelkandidaat en Nederlandse ploegen zullen zich de eerste jaren stukbijten op het fysieke voetbal en de fanatieke belgen.
Daar word je echt beter van en beter voorbereid ook voor europa. Maar als je samen misschien wel 50% van je gezamenlijke tickets voor europa op geeft heb je daar niets van.

Ik zeg kappen en ga voor een uitgebreide bekeropzet ipv onze nationale bekers met misschien zelfs een poulefase. Slank je nationale competitie af naar 16 ploegen zodat je ook ruimte in je agenda hebt.
+4/-0

 
3 jaar geleden
Ik ben het met je eens dat je eerst moet starten met een beker competitie waarbij de amateurs vervangen worden door de Belgen. Maar ik heb niet zoveel met die Nederlandse trots waarbij we zo nodig die kunstgras teams met hun 'de dood of te gladiolen mentaliteit' en hun haat jegens Ajax, in leve moeten houden.
Ajax is te groot voor een mickey mouse competitie, en samen met de Belgen kunnen we dat ontstijgen. Dat is meer waard dan die 30% waar je het over hebt. Als je ADO, VVV, Emmen, Sparta, Heracles en RKC kunt vervangen voor Europese sub-top, wordt je er alleen maar beter van. Premier League van de Lage Landen!
+2/-1

 
3 jaar geleden
Vind ik ook. Maar word je er ook beter van als die hele liga straks 6 of 7 Europese tickets mag verdelen? Is het zo genieten van Ajax - gent als je 1 op de 3 jaar (voorronde) champions league mis loopt? Is die nieuwe competitie zoveel interessanter dat je Europees voetbal niet eens meer mist?

En haat tegen ajax van de kleine clubs... Dan ga jij nog schrikken van de haat van Belgen tegen Nederlanders. Niet in je gezicht dan zijn ze heel beleefd maar ik ken hen goed.
+1/-0

3 jaar geleden
Nee. Gewoon nee.
Nu hebben beide landen hun afvaardigingen in de europese competities, na de fusie heb je maar recht op afvaardiging uit 1 competitie. Dus ipv 10 clubs totaal, gaan er dan 5. Portugal en Frankrijk haal je niet zo maar in dus verpruts je de kans op Europees voetbal met de helft.
+2/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Andere clubs zijn alleen maar een belemmering voor Ajax. Nu worden de punten ook door 5 gedeeld en er is slechts één club die in Europa mee kan komen. Vier clubs waar je niks aan hebt. Waarom zijn zoveel Ajacieden zo enorm bezorgt of Utrecht een voorronde Europa League mag verliezen tegen Bal op het Dak 7 uit Luxemburg?

Ze verliezen standaard de eerste de beste wedstrijd kansloos tegen de lamme en de blinde en dan mogen wij weer gaan presteren om hun falen te compenseren en de ranking te behouden of verbeteren. Clubs als Utrecht, Feyenoord, Zwolle (bekerwinnaar!) en Vitesse zijn alleen maar een blok aan ons been omdat ze niet kunnen of niet willen. PSV dat jarenlang het tweede elftal opstelde in de UEFA Cup omdat ze het niet belangrijk vonden ... Vervang ons rechterrijtje door het linkerrijtje van België en de weerstand in de competitie wordt groter + bedrijven krijgen een grotere exposure wat weer meer inkomsten tot gevolg heeft.
+2/-1

 
3 jaar geleden
We hebben 5 plekken, maar we hebben over het algemeen maar 2 ploegen die kans hebben op overwinteren. De andere clubs zijn vrij kansloos in overwinteren en halen het gemiddelde flink omlaag. Als je 4 of 5 ploegen hebt die een fatsoenlijke kans hebben op overwinteren dan ga je dus echt punten behalen. Het zal wat tijd kosten, maar Portugal ga je dan voorbij. En als je er voorbij bent is het voor Portugal vrij lastig om die plek weer terug te krijgen. Het is en blijft een klein landje.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Ajax is by far de beste club uit de lage landen, het probleem is veel groter voor clubs zoals PSV of AZ, die komen straks misschien niet meer tot Europees voetbal. Voor ons zijn er voornamelijk kansen, een hoger tv budget, een grotere exposure voor sponsors (en dus mogelijk meer sponsor inkomsten), een sterkere competitie, waardoor er een grotere aantrekkingskracht ontstaat voor betere spelers. Geen kunstgrasclubs, geen fakking VVV, grotere kans dat Feyenoord degradeert..
+2/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
In het begin zullen enkele clubs het zonder Europees voetbal moeten doen, maar dit wordt op termijn gecompenseerd doordat we een betere ranking krijgen als de clubs die wel Europees spelen beter presteren dan de rest van de Nederlandse clubs nu doen. Dan gaat het aantal Europese tickets weer omhoog.
+1/-0

3 jaar geleden
Meer geld --> betere spelers --> betere prestaties in CL en EL --> meer geld -->
+1/-0

3 jaar geleden
Beste Ajacieden,
Hopelijk komt er dit niet door, want geen enkel Belgisch team is een meerwaarde in een BeNeleague.
Zie je al supporters van Groningen naar Charleroi reizen, een oud en vervallen stadion, evenzo als de andere stadions in België.
Tuurlijk zien de Belgische clubs zo een competitie wel zitten, want zij kunnen en willen profiteren van de Nederlandse clubs, en vooral van de uitstraling die Ajax geeft in Europa.
Daarom NOOIT geen BeNe league
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangaande afserveren akpom bergwijn bertjek boerhout branco brobbey chaotisch deadline elsimao farioli gaaei gooijer hato jim jong kaplan kiki kroes leverkussen mislintat rasmussen rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo traore wilson