Transparent
Inloggen
Sluiten

Oppermachtig Ajax hoeft in Zwolle het gaspedaal maar half in te duwen

14 maart 2021 19:04
Foto: Pro Shots

Oppermachtig Ajax hoeft in Zwolle het gaspedaal maar half in te duwen; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax won het tussendoortje bij PEC Zwolle uiteindelijk met ‘slechts’ 0-2 maar desalniettemin was het machtsvertoon wederom groot. Beide goals vielen al voor de pauze via David Neres en Nicolas Tagliafico waarna de Amsterdammers verre van diep hoefden te gaan om de zege over de streep te trekken. Doordat PSV wederom puntenverlies opliep komt de landstitel voor de formatie van trainer Erik ten Hag steeds dichterbij. Het virtuele verschil is inmiddels opgelopen naar elf punten.

Na de klinkende winst op Young Boys was het lekker om vooraf al te weten dat bij een zege in Zwolle de eerste plaats nog steviger in handen zou komen. Zo stevig dat het wel heel gek moet lopen wil Ajax straks niet met de kampioensschaal in de handen staan. Ten Hag had Perr Schuurs een basisplek toebedeeld en Sébastien Haller verving Antony voorin. Op de prima grasmat van het MAC3 PARK te Zwolle speelde Ajax van begin af aan zeker niet geweldig maar het kwaliteitsverschil was dusdanig groot dat de gastheren sowieso geen moment aanspraak konden maken op een resultaat. Het moet overigens wel gezegd dat Ajax dan aan de bal misschien niet altijd zo scherp was, daar stond wel tegenover dat er structureel werd doorgedekt en druk gezet. En dat hield men de gehele wedstrijd vol.
Halverwege de eerste helft had Maarten Stekelenburg zijn enige redding van de wedstrijd al verricht toen Ajax een tandje bij ging zetten. PEC begon te wankelen, hoewel vooral Haller weer de hele tijd ruzie met de bal had. Het doelpunt kon echter niet meer uitblijven, de omsingeling was immers compleet, waarna het David Neres was die met een mooi geplaatst schot in de verre hoek de ban brak: 0-1.

Ajax zette door want had geen zin in een hectische tweede helft. Men bleef hoge pressing uitoefenen waarop de gastheren vlak voor rust in de fout gingen en Dusan Tadic de weer lekker fel spelende Nicolas Tagliafico kon bedienen die van dichtbij de wild uitkomende Xavier Mous wist te verschalken: 0-2. Was de bal er niet ingegaan had scheidsrechter Pol van Boekel niets anders kunnen doen dan een strafschop geven.
Gezien het enorme krachtsverschil was de wedstrijd hiermee halverwege wel gelopen. Ten Hag sloeg aan het wisselen: Sean Klaiber en Oussama Idrissi kwamen voor Devyne Rensch en Neres. Vooral Idrissi liet zien toch echt wel geweldig te kunnen voetballen en de concurrentie voorin langzaam maar zeker serieus aan te gaan. Hij begon op rechts, deed daar goede dingen, om het duel aan zijn favoriete linkerzijde te besluiten.

Het was ook Idrissi die na een prima actie de zwak spelende Haller bediende maar de Fransman kwam net niet goed uit om echt te kunnen richten waardoor Mous redde. Daarna was het wachten op alsnog de derde Amsterdamse goal maar ondanks wat halve kansen viel deze niet meer. Er kwamen met Jurgen Ekkelenkamp, Antony en Mohamed Kudus nog meer wissels in maar dat veranderde allemaal weinig. PEC was onmachtig en Ajax geloofde het allemaal wel. De titel lijkt zo goed als binnen, de bekerfinale is bereikt en donderdag kan de returnwedstrijd in de achtste finale van de Europa League met een 3-0 voorsprong worden aangevangen. Het is daarom vrij eufemistisch uitgedrukt om te stellen dat Ajax momenteel op schema ligt. Waarvan acte.
Discussieer mee op de forums


Tags

hag haller idrissi neres pec antony duwen gaspedaal gastheren mous oppermachtig tagliafico aanspraak acte ban bediende bedienen bekerfinale boekel dichterbij doorgedekt ekkelenkamp eufemistisch fransman hoefden kampioensschaal klaiber klinkende krachtsverschil kudus kwaliteitsverschil landstitel linkerzijde machtsvertoon omsingeling onmachtig oussama park pauze pol pressing puntenverlies rensch returnwedstrijd schuurs sean sebastien stekelenburg steviger tadic tandje titel toebedeeld tussendoortje uitgedrukt uitkomende verschalken wankelen wild xavier

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.211 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

annex avila berghuis bergwijn bertjek boomen elsimao etv farioli hato henderson inverted janse kaplan kiki kroes linkspoot pasveer quido ramaj rechterpoot rechtspoten rulli sevic sosa sutalo traore tweebenig vojvodina wijndal