Transparent
Inloggen
Sluiten

Beschouwing: De Ajax-trein dendert door: over PEC Zwolle, Brobbey en de steeds grotere kleedkamer

12 maart 2021 14:14
Foto: Pro Shots

Beschouwing: De Ajax-trein dendert door: over PEC Zwolle, Brobbey en de steeds grotere kleedkamer; image source: Pro Shots

Ajax is in 2021 behoorlijk op stoom gekomen, van de zestien wedstrijden tot nu toe werden er veertien winnend afgesloten. Twee keer kwam het tot een gelijkspel, allebei de duels tegen PSV. En die ‘draws’ voelden dan ook nog min of meer als morele zeges.
Misschien was donderdagavond de wedstrijd tegen Young Boys wel de beste van allemaal. Ajax speelde geweldig, liet de Zwitsers alle hoeken van de eigen lokale gatenkaas zien. En natuurlijk is Young Boys ‘maar’ de lijstaanvoerder van Zwitserland maar toevallig doet dat land het afgelopen decennium op voetbalgebied totaal niet onder voor ons, wij Nederland. Zo gold FC Basel jarenlang, net achter de absolute top, als ‘the best of the rest’ in Europa en is de nationale ploeg van een niet te onderschatten niveau.
Coach Erik ten Hag heeft Ajax echt dit seizoen weer naar een hoger niveau weten te tillen. Vooral qua defensieve zekerheid zijn er significante stappen gezet. Ondertussen is de eerder zo verguisde Edson Alvarez al niet meer weg te denken als cipier van het virtuele Ajax-huis op het veld. De Mexicaan, alleen Ten Hag geloofde nog in hem, heeft zijn plek inmiddels gevonden en voegt zelfs wat toe aan het team. Zoals kompaan der grinta Lisandro Martinez dat ook doet. Tel daarbij op dat Jurriën Timber en Devyne Rensch vanuit de eigen jeugd snoeihard zijn doorgebroken en het is duidelijk dat Ten Hag erg goed bezig is.

Ajax ‘staat’ nu en lijkt inmiddels nog moeilijk te stoppen. Het mooie is dat het typische aanvallende voetbal er niet onder heeft geleden. Young Boys werd donderdag met de rug tegen de muur gezet, negentig minuten lang, en toch werd er aan de andere kant niets weggegeven. Echt ontzettend knap.

Zondag wacht de volgende halte: PEC Zwolle. Een duel dat gewonnen moet worden, zoals altijd. Gezien het programma van naaste concurrent PSV de komende twee wedstrijden zou Ajax nu met zeges op PEC en ADO weleens de titelstrijd definitief kunnen beslissen. Zover is het echter nog niet. De luxeproblemen nemen ondertussen achter de schermen toe voor Ten Hag want Oussama Idrissi klopt op de deur terwijl Brian Brobbey eveneens toe lijkt aan een kans in de basis. Ook zal Daley Blind weer ingepast gaan worden. Wie Ten Hag echter een beetje kent weet dat hij alleen maar blij is met dit soort te maken keuzes. Hij is er een meester in iedereen zoveel mogelijk bij het team te betrekken, of zoals hij zelf zegt: ‘De kleedkamer zo groot mogelijk te maken.’ Een niet te onderschatten management skill in zijn type job op dit niveau.

Toeval of niet

Brian Brobbey, de naam is gevallen. Eigenlijk is de jonge spits dus toe aan het maken van nog meer minuten, zeker nu hij donderdagavond wederom een glorieuze invalbeurt presenteerde.
Iedere vorm van euforie rondom de jonge spits werd een uur na de wedstrijd ineens de kop ingedrukt toen de bekende Italiaanse journalist Fabrizio Romano ineens twitterde dat Brobbey mondeling rond was met RB Leipzig. Nu is toeval een schone zaak maar zovéél ?

Insiders bevroedden al weken terug dat de deal met de Duitsers allang in kannen en kruiken was. Het was alleen wachten op een officieel statement. Ondertussen groeide bij een deel van de Amsterdamse aanhang toch weer de hoop dat ‘eigen jongen’ Brobbey alsnog zou blijven. Marc Overmars zou er zelfs voor naar Monaco zijn gevlogen om de aldaar residerende Capo der zaakwaarnemers, Mino Raiola ,te ontmoeten. Overmars zette dus in dat geval zijn niet geringe nuchtere Hollandse trots opzij om toch maar Brian Brobbey, door hem bijkans liefkozend ‘gouwen kerel’ genoemd, aan boord te houden.
Die hoop werd dus uitgerekend donderdagavond, vlak na de wedstrijd waarin Brobbey wederom schitterde, ineens keihard in de grond getwitterd. Romano was het blijkbaar ineens officieel ter ore gekomen, net na de wedstrijd.
Jammer voor Ajax, niet alleen omdat Brian Brobbey een prima spits lijkt te gaan worden, maar vooral ook omdat het een typisch product uit de eigen opleiding is. Vast staat natuurlijk dat de speler hier volledig in zijn recht staat en dat Ajax zelf ook regelmatig jonge spelers weghaalt bij andere clubs. Door de Brexit lijkt Raiola echter de Duitse markt te hebben gevonden als dankbaar alternatief, zo stalde hij Haaland al in Dortmund, toevallig de club waar ook Julian Rijkhoff heen zal gaan (Rijkhoff heeft officieel wel een andere zaakwaarnemer).

Ajax is gewaarschuwd en heeft al min of meer toegegeven soms tekort te schieten in het begeleiden van jeugdspelers als het gaat om bijvoorbeeld contracten. Daarom is nu ook Gerry Hamstra aangesteld als assistent van Overmars.
Al deze zaken spelen dus op de achtergrond mee. Ondertussen lijkt Ajax op weg naar de derde glorieuze Europese lente in vijf jaar tijd. Voor Nederlandse begrippen een ongeëvenaarde prestatie. Waarvan acte.




Discussieer mee op de forums


Tags

brobbey hag pec overmars beschouwing dendert glorieuze raiola rijkhoff romano trein aanhang acte ado alvarez basel bevroedden bijkans blind boord brexit capo cipier decennium dortmund draws euforie fabrizio gatenkaas gerry getwitterd gevlogen gewaarschuwd gouwen grinta haaland halte hamstra hollandse idrissi ingedrukt ingepast job julian kannen kompaan kruiken leipzig liefkozend lijstaanvoerder luxeproblemen martinez monaco mondeling muur nederland nuchtere ongeevenaarde ore oussama rensch residerende schermen schitterde schone significante skill snoeihard stalde statement stoom tillen timber titelstrijd twitterde verguisde voelden voetbalgebied weghaalt zwitserland

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Indrukwekkende texten. Echter, je kunt niet iedereen behouden en iedereen tevreden houden. Wanneer iedereen de houding en geduld van Martinez, Alavrez en niet te vergeten Labyad kon opbrengen dan was er nix aan de hand. Eerlijk is eerlijk die 3 jongens werken kei en kei hard en je hoort ze nooit klagen. Uiteraard zijn er veel meer jongens die dat doen, maar ik word een beetje verdrietig van het feit dat een jonge jongen van 17-18-19 jaar oud niet het geduld heeft. Denk bijvoorbeeld aan Malen, Kluivert, Brobbey, Bergwijn etc. Waar zijn die jongens nu? Juist terug bij af. Of erger nog... nergens....Jammer want Ajax staat bijna gegarandeerd als een tussenstop naar de absolute top.

Nogmaals. Je kunt niet iedereen tevreden houden en behouden. Daar zijn altijd twee partijen voor nodig.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Goeie reactie! Ik ben wel van mening dat vooral Raiola hier wat te verwijten valt.
Hij speelt spelletjes, vooral dat is kwalijk.
+2/-0

3 jaar geleden
Ik heb Blind niet gemist tegen Young Boys. Toeval?
+1/-1

 
3 jaar geleden
Ja die wel. Die mis ik elke wedstrijd. Wat een baas is die Onana toch!
Maar eerlijk is eerlijk zelfs met een amateur keeper uit de 6e klasse had Ajax alsnog gewonnen. Verdedigend en positioneel stond het gewoon erg goed ongeacht wie er op goal staat.
+2/-0

 
Ja natuurlijk is dat toeval, Young Boys is fc Utrecht niveau dan mis je hem niet.
Tegen Atalanta miste ik hem wel, toeval dat we nu niet in de CL spelen?
Vorig jaar de maanden lange vrije val na Valencia waar hij een zware tegenslag met zijn hart te voortduren kreeg, toeval?
De ruim 2 maanden lange flow waar we nu al inzitten met vaak Blind als de beste man van het veld, toeval?
Weet je wie ik niet vaak mis Labyad, Promes en Schuurs, toeval?
+2/-0

3 jaar geleden
Uiteindelijk mis je Daley echt wel. Hij is een bepalende speler, in feite met Dusan samen de grote man.
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom berghuis bergwijn beuker boomen brobbey elsimao excuus forbs godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten mislintat oranje passeren ramaj rensch schaduwspits sevic sosa stilstand sutalo tahirovic taylor vos