Transparent
Inloggen
Sluiten

Imponerend Ajax verschaft zichzelf prima uitgangspositie

11 maart 2021 21:14
Foto: Pro Shots

Imponerend Ajax verschaft zichzelf prima uitgangspositie; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax kwam donderdagavond in de eerste Europese ontmoeting met Young Boys uitstekend voor de dag. De Amsterdammers vielen aan, gaven zelf niets weg, en namen na de pauze resoluut afstand van de koploper in Zwitserland: 3-0. Davy Klaassen, Dusan Tadic en invaller Brian Brobbey zorgden voor de goals
Zo’n 3-0 zege op Young Boys wordt in Nederland nog weleens afgedaan als ‘ach, die tegenstander kon er niet veel van’ maar toch was het vooral Ajax dat deze avond de credits verdiende. De formatie van trainer Erik ten Hag speelde geconcentreerd, gaf nul kansen weg, en creëerde zelf aardig wat. Ten Hag had gekozen voor Devyne Rensch als rechtsback terwijl Tadic in de spits speelde. En hoe! De aanvoerder van Ajax heeft zijn oude vorm weer terug en speelde weergaloos goed. Ook David Neres laat zien weer bijna volledig de oude te zijn. De Braziliaan fladderde weer bijna zoals in de lente van 2019 toen hij de gehele Europese top zijn hielen liet zien.

Young Boys presenteerde zich als een erg taaie tegenstander. Niet dat de Zwitsers voetballend imponeerden, dat niet, maar er stond wel een lastig framework om doorheen te worstelen. Ajax had het zich makkelijker kunnen maken als men meteen had gescoord. Na een geweldige pass van Nicolas Tagliafico, eveneens weer terug op zijn oude niveau, was het Neres die ervandoor ging en op maat breed legde op de naar binnen knijpende Antony. De rechtsbuiten had moeten scoren maar besloot van dichtbij op de voeten van doelman Guillaume Faivre. Ook al in die fase speelde Tadic sterk, verdeelde het spel voorin als aanspeelpunt. De thuisploeg, spelend zonder Daley Blind, deed alles goed maar verzuimde om te scoren. Antony kreeg nog een kopkans op aangeven van Tadic, Ryan Gravenberch vond de linkerarm van Faivre en diverse fraaie combinaties verzandden in extremis.

Uiteindelijk brak de rust aan met 0-0 waardoor het opletten geblazen bleef. Zou het zo’n avond worden dat Ajax er echt niet doorheen zou komen en de gasten met een countertje sneaky met 0-1 gingen winnen? Daar leek het in de tweede helft aanvankelijk nog wel een beetje op. Ajax drong aan, creëerde ook kansen, maar de bal wilde maar niet goed vallen. Net toen veel Ajacieden gingen vrezen dat alles tegen zou zitten deze avond viel ineens vanuit de kluts de bevrijdende goal. En wie maakte de eerste goal weer eens? Juist, Mister 1-0 himself: Davy Klaassen. Tadic werd ingespeeld en via wat mazzel kreeg de diepgaande Klaassen de bal mee waarna hij met de linkerwreef het vonnis meedogenloos voltrok: 1-0.
Een stand waarmee Ajax iets kon want de nul houden is heilig in een Europese thuiswedstrijd en als je dan zelf wel scoort dan is de basis gelegd voor het bereiken van de volgende ronde. Ten Hag bracht vervolgens Perr Schuurs en Oussama Idrissi voor Antony en Rensch. De bezoekers werden, op een verkeerde aanname in dreigende positie na, niet gevaarlijk.

Was het de moeite om door te duwen? Linksback Tagliafico vond van wel want de linksback dekte tot diep op de helft van de Zwitsers door, zag de passlijn richting een snurkende Young Boys-speler en bediende Tadic waarna de Serviër het zeer koelbloedig in de korte hoek afmaakte: 2-0. Even daarvoor had de aanvoerder nog een grote kans laten liggen maar nu maakte hij dat dus volledig goed.
Vervolgens was het zaak om deze prima stand over de streep te trekken maar Ajax kreeg nog meer. Brian Brobbey was net ingevallen voor David Neres en deze jongen begint toch wel langzaam een fenomeen te worden. Misschien is hij in deze vorm Sébastien Haller wel al voorbij, wie zal het zeggen. Feit is dat hij iets telkens iets complementairs brengt als hij erin komt. Nadat de jongeling al de paal had geraakt was het in de toegevoegde tijd alsnog raak.
Gravenberch bediende de op het randje van buitenspel bivakkerende Brobbey waarna de doelman er net op tijd bij leek te zijn maar op behendige wijze tikte ‘Brobbeast’ vervolgens de bal alsnog in de korte hoek binnen: 3-0. Ajax lijkt hiermee in veilige haven richting een ticket voor de kwartfinale. Er volgen echter volgende week nog negentig minuten in Bern.




Discussieer mee op de forums


Tags

tadic antony brobbey hag neres bediende creeerde faivre gravenberch imponerend rensch tagliafico uitgangspositie verschaft aanspeelpunt afgedaan behendige bevrijdende bivakkerende blind braziliaan brobbeast combinaties complementairs countertje credits dekte diepgaande drong duwen ervandoor extremis fladderde fraaie framework geblazen geconcentreerd guillaume haller haven himself idrissi imponeerden jongeling kluts knijpende kopkans linkerarm linkerwreef mazzel mister nederland ontmoeting oussama passlijn pauze schuurs sebastien sneaky snurkende spelend tikte verdeelde verzandden voltrok vonnis zwitserland

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic taylor vos wijndal