Transparent
Inloggen
Sluiten

Hoe zet Ten Hag deze keer zijn key spelers neer?

8 maart 2021 13:23
Foto: Pro Shots

Hoe zet Ten Hag deze keer zijn key spelers neer?; image source: Pro Shots

Ajax-coach Erik ten Hag begint zo langzamerhand een behoorlijke reputatie te krijgen als het gaat om kleine aanpassingen op tactisch / positioneel gebied. Vooral met spelers als Daley Blind, Dusan Tadic, Lisandro Martinez en Edson Alvarez is het heerlijk schuiven geblazen voor de steeds vaster in het zadel zittende trainer-coach.
Komende tegenstander Young Boys geldt als niet te onderschatten. De Zwitserse Traditionsverein uit Bern geldt de laatste jaren als de absolute topclub van het tussen alpenreuzen ingeklemde land. Voorheen was dat altijd FC Basel maar dat is nu dus veranderd. Young Boys heeft echter nog steeds geen grote naam in het internationale voetballandschap maar wie Bayer Leverkusen twee keer achter elkaar weet te verslaan moet toch op zijn minst iets kunnen.

De Zwitsers bedienen zich dan ook van een soort luizenachtige tactiek waarbij snel counteren tot kunst is verheven. Nu speelt Ajax meestal tegen dit soort tegenstanders maar toch is het extra opletten geblazen omdat Young Boys tegelijk ook beschikt over individuele kwaliteit en de luxe heeft in de reguliere competitie alle basisspelers te sparen als het ze uitkomt. De ploeg uit Bern staat immers alweer een straatlengte voor en gaat geheid wederom ‘Meister’ worden.

Tegen een team met twee spitsen kan Ten Hag ervoor kiezen om 3-4-3 te spelen met Daley Blind, indien fit, in een vooruitgeschoven rol als achterste middenvelder. Het is een systeem waarin Ajax, zo bleek eerder, goed druk op de bal kan krijgen. Natuurlijk moet er wel goed ‘op het huis gepast’ worden want bij uitvallende ballen ligt er in de tegenstoot steevast veel ruimte op de vleugels.
Het valt te bezien hoe de poppetjes dan worden ingevuld, Ten Hag heeft vele mogelijkheden wat dat betreft. Vast staat alleen dat Noussair Mazraoui en Sébastien Haller niet beschikbaar zijn. Mazraoui heeft gek genoeg nog steeds last van zijn gezichtsvermogen nadat hij tegen Heracles een voorzet langs zijn hoofd voelde schampen. Het valt te hopen voor de rechtsback dat hij hier snel van verlost is want dit is een wel erg vreemde ‘blessure’. Haller is zoals bekend niet ingeschreven waardoor het gewenst is dat Brian Brobbey tegen donderdag zijn lichte blessureklachten heeft af weten schudden. Het jonge stuk dynamiet uit de eigen opleiding ontwikkelde zich de laatste tijd komeetachtig goed en lijkt zelfs al de concurrentiestrijd met aankoop Haller aan te kunnen gaan. In ieder geval is hij met zijn snelheid, kracht en onorthodoxe manier van spelen alvast enorm complementair aan de kwaliteiten van de rest van het team. En ook is hij een ideale invaller als de Fransman niet lekker in de wedstrijd zit of niet mag spelen.
Ondertussen worden de geruchten steeds sterker dat Brobbey alsnog gaat bijtekenen maar misschien is de wens hier de voornaamste initiator van dit geroezemoes in de wandelgangen. Dat valt dus nog te bezien. De kans lijkt aannemelijk dat Ten Hag weer gaat beginnen met Dusan Tadic als centrale spits. De Serviër lijkt inmiddels zijn oude vorm weer te pakken te hebben. Tegen FC Groningen toonde hij zich ouderwets sterk aan de bal, secuur in de voorzetten en meesterlijk qua steekpasses.

Op de vleugels zullen in dat geval David Neres en Antony beginnen met als aantekening dat Oussama Idrissi op de deur begint te kloppen. De ex-speler van AZ staat erom bekend makkelijk spelers te kunnen uitspelen, iets wat Antony de laatste tijd eigenlijk niet meer doet. De Braziliaan gaat er nooit langs, kapt telkens naar binnen. Tegelijkertijd raakt zijn landgenoot Neres weer steeds beter in vorm dus Ten Hag heeft iets om over na te denken, zeker als men bedenkt dat Tadic eigenlijk ook een linksbuiten is.
We zullen donderdag zien met welke XI Ajax het veld opstapt. Zaak is het in ieder geval om deze tegenstander uit te schakelen want eenmaal in de kwartfinale gaat dat heerlijke gevoel van Europese Cup koorts weer leven onder de miljoenen Ajacieden in den lande. En dat zijn altijd de mooiste tijden.
Discussieer mee op de forums


Tags

hag haller tadic antony blind brobbey geblazen mazraoui neres aantekening achterste alpenreuzen alvarez basel bayer bedenkt bedienen bijtekenen blessureklachten braziliaan counteren dynamiet fransman geheid gepast geroezemoes gezichtsvermogen groningen heracles idrissi ingeklemde initiator kapt komeetachtig koorts kunst lande landgenoot leverkusen linksbuiten luizenachtige martinez meesterlijk meister onorthodoxe ouderwets oussama positioneel reputatie schampen schudden sebastien secuur sparen steekpasses tegenstoot traditionsverein uitvallende vaster voetballandschap vooruitgeschoven wandelgangen zadel

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Alle credits voor ten Hag, ik zat er flink naast eerder dit jaar. Ten Hag bewijst wel degelijk tactisch sterk te zijn.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Laten we dan ook eerlijk zijn dat het in het begin van het seizoen ook niet allemaal logisch was... Labyad in de spits, Promes laten staan, Ekkelenkamp die altijd een wissel was, de as die eigenlijk gewoon niet goed liep - er was genoeg om kritiek op te leveren.

Het is vooral het geweldige team dat er nu staat dat ervoor zorgt dat Ten Hag nu heel goed uit de voeten kan - of zijn we alweer vergeten dat Ten Hag Alvarez en Martinez bijna niet gebruikte tot na de winterstop?

Het is een beetje traditie aan het worden dat het Ten Hag elk jaar een half jaar duurt om de juiste balans te vinden. Is ook niet gek met de vele wissels, maar toch
+4/-1

3 jaar geleden
Die wijsneuzen die riepen dat Schreuder het masterbrein was, ook op de trainingen, druipen nu toch enigszins af.
+6/-1

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Schreuder zit niet voor niks bij Barça.
Vraag de spelers uit 2018 maar wie de tactische zetten deed.
Ten Hag pakt het nu goed op dit jaar.
Vergeet niet dat Corona vorig seizoen ten Hag zijn ass redde. We lagen overal uit en verloren extreem veel punten.
+2/-0

3 jaar geleden
Keuze genoeg voor Ten Hag.
Kuduz eventueel op 6 als slot op de deur ?
Verkrachting van Kuduz.
+1/-2

3 jaar geleden (gewijzigd)
Credits voor Ten Hag in 2021. Het blijven volharden in het opstellen van spelers als Promes/Labyad/Schuurs/Ekkelenkamp eind 2020 blijft wel de reden dat we EL spelen i.p.v. CL.
+2/-3

3 jaar geleden
"maar wie Bayer Leverkusen twee keer achter elkaar weet te verslaan moet toch op zijn minst iets kunnen".

Ik vind dit wel een beetje aparte opmerking. Als je nl leverkusen uitschakeld ben je gewoon een geduchte ploeg die niets te verliezen heeft tegen AJAX.

Verder staan er flink wat rake zaken in dit stuk, vooral de terugval van Antony die eigenlijk nimmer zijn tegenstander voorbij gaat meer aan de rechterkant, of gewoon iemand uitspeelt. Apart, met zijn snelheid. Van Tadic begrijp ik het nog, die wordt steeds langzamer met de jaren en kan het alleen puur op techniek. Antony kan iedereen op snelheid a la Overmars eruit rennen. Misschien zouden ze hem eens een bandje van Overmars of Roberto Carlos, Gronkyear moeten laten kijken.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ja klopt helemaal betreffende Antony!
Is toch gek dat hij nooit buitenom gaat?? Bizar eigenlijk.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Jep, hij moet veel meer uit zijn snelheid halen net als Robben. Als hij dat doet wordt hij echt goed. Nu lijkt het wel of er steeds de rem op staat en dat hij 34 is en niet meer er langs kan rennen. Maar dat kan hij juist!!!!

In de tussen tijd zie ik Neres steeds meer groeien. Hij kan links en rechts voorbij en als hij in vorm is doet hij dit ook.

Tijd dat Antony wakker gaat worden.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Vraag me dan af wat Ten Hag daarvan zegt tegen hem. Kan toch niet zo zijn dat hij uit zichzelf ineens niet meer buitenom durft.
Heel vreemd. En als hij dan een keer buitenom probeert te gaan lijkt hij een beetje op een kar met twee kleine wieltjes aan de binnenkant.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Geen idee collega of het met Ten Hag te maken heeft of iets anders.

Het is gemakkelijker, zie Promes om steeds naar binnen te gaan. Naar je makkelijker been. Ik denk dat linkspoot echt succesvol op de rechtsbuiten spelen alleen weggelegd is voor de echte grote spelers. Maar goed, dat is aanname. Ik Als coach zou het zelf nooit zo invullen in het Ajax systeem. Eventueel alleen ter uitzondering. Ik vond bv Ziyech echt een uitzondering die zo goed is dat hij op rechtsbuiten op papier staat, maar tevens overal komt. Robben idem.


Ik zou persoonlijk altijd als je het 4-3-3 systeem wil spelen als coach altijd gaan voor een Finidi op rechts en Overmars op links. Dat is de norm. Zie 95 en 72.
Maar goed, het lijkt wel hip en trendy om zo te werk te gaan. Echter valt me op dat nog steeds heel veel goals vallen door voorzetten vanaf rechts van een rechtspoot en omgekeerd.

Bij Antony gaat om meer uit zijn talenten halen en trainen op zijn schot. Ik vind zijn hoge schot, dus het richten op de linker of rechterkruising vaak bij binnen komen, Ajax onwaardig. Beetje Bernard Traore. Waar Messi een 10 krijgt, Robben een 9 zitten Antony en Traore op een 3.

Dit moet veel en veel beter. Verder moet hij verdedigers linksom en rechtsom voorbij gaan. Het is nu veel te voorspelbaar.

Neres en Antony in vorm en fit?
En je moet kiezen? Bij mij altijd Neres in de basis. Hij is veel verder en completer. Ook ouder en meer uren in de top.

Morgen weer Braziliaanse vleugels. En ik denk dat meer en meer goed opletten op hun beiden. Hopelijk gaat het morgen echt lekker. 2 goals Neres, 1 Antony. Ik hoop het. Maar het moet beter!
+2/-0

 
3 jaar geleden
Zijn prikschotje is wel goed. Alleen de wat grotere uithaal komt niet uit de verf.
+1/-0

 
3 jaar geleden
True dat is waar.

Traore had dat schot ook, vandaar de vergelijking. Maar voor een prof?! is het gewoon heel matig. Gasten als Babangida, Ghazi, Soetears, Boukhari, Sikora hadden een betere knal, kruising schot.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom annex berghuis bergwijn boomen branco elsimao farioli forbs godts halven henderson hlynsson jim jong kiki linksbuiten mannsverk medic rcm rosario sevic sutalo tahirovic taylor tegengoals traore unuvar vos weghorst