Transparent
Inloggen
Sluiten

Sterke invalbeurt Brian Brobbey bepalend in nieuwe Europese winst Ajax

25 februari 2021 21:17
Foto: Pro Shots

Sterke invalbeurt Brian Brobbey bepalend in nieuwe Europese winst Ajax; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax had het ondanks de 1-2 zege in de heenwedstrijd zoals verwacht niet makkelijk tegen een zich fel verwerend Lille. De Franse lijstaanvoerder maakte het de vaak slordige Amsterdammers enorm lastig maar uiteindelijk trok Ajax toch ook dit duel met 2-1 over de streep. Davy Klaassen en een verlossende tweede goal van David Neres zorgden ervoor dat het team van trainer Erik ten Hag doorgaat naar de laatste zestien van de Europa League.
Maar cadeau kregen de gastheren het ticket voor de volgende ronde allerminst.

Lille verscheen getergd aan de start en zette meteen vanaf de eerste seconde volle druk op zich vrij aan de bal wanende tegenstanders. En bij de thuisploeg hadden de meeste spelers niet hun beste dag aan dat ronde speeltuig. Men grossierde in verkeerde passes en misverstanden waardoor de bezoekers constant konden omschakelen. Het moet gezegd dat Ten Hag zijn team wederom had moeten ombouwen want door de afwezigheid van Nicolas Tagliafico moest alleskunner Daley Blind linksback spelen terwijl aan de andere kant Devyne Rensch opnieuw aan de bak moest want wederom kon Noussair Mazraoui niet spelen. Vooral het feit dat Blind niet centraal speelde deed zich voelen, het werd allemaal een stuk onrustiger in balbezit. Voorin deden David Neres, Dusan Tadic en Antony ook weinig goeds met de bal waardoor Lille steeds meer vertrouwen kreeg.

De Fransen kregen dan ook kansen, misschien dan niet 100% van aard, maar de dreiging was er wel. En een paar keer kwam Ajax dan ook simpelweg goed weg. De goal viel al snel aan de andere kant. Na een vrije trap, fijn aangesneden door Dusan Tadic, was het Davy Klaassen die fraai binnenkopte: 1-0. De Fransen appelleerden voor een overtreding op Sven Botman maar de herhaling wees uit dat scheidsrechter William Collum hier terecht liet doorgaan. Toch bleef Ajax onrustig en waren de gasten gevaarlijker. Echte grote kansen bleven echter in het vervolg uit maar het was duidelijk dat de gastheren nog een zware tweede helft tegemoet gingen.

Uiteindelijk werd het inderdaad billen knijpen maar het gekke is dat dit gebeurde nadat Lille een beetje uitgeraasd leek. De Fransen hadden nog een schot vanaf zestien meter rakelings naast zien gaan, Stekelenburg keek deze behendig naar de goede kant van de paal, maar eigenlijk nam Ajax de regie meer en meer over. Helemaal toen Brian Brobbey in de ploeg kwam voor de falende Antony kantelde het wedstrijdbeeld. Brobbey toonde zich een aanspeelpunt, bleef op belangrijke momenten sterk aan de bal. Ajax kreeg weer kansen. Dusan Tadic had op aangeven van Brobbey de bal door het net moeten jagen maar koos ervoor om een lobje te geven welke door keeper Mike Maignan simpel werd gepakt. Even later bediende de ijzersterke Brobbey Klaassen maar de weer goed geposteerde middenvelder kon niets anders dan met de borst spelen waardoor een reflex van Maignan redding kon brengen.
De derde grote kans was voor de eveneens zeer matig spelende Neres maar op aangeven van Tadic besloot hij slap in de handen van dezelfde Maignan. Tien minuten voor tijd besloot Lisandro Martinez niet al te slim om een fikse schouderduw uit te delen aan invaller Jonathan David. Hij dacht wellicht dat scheidsrechter Collum dit gezien zijn eerdere coulante optreden wel zou goedkeuren en daarin kreeg hij gelijk alleen had de Argentijn buiten de VAR gerekend waardoor de bal alsnog op de stip ging. Yusuf Yazici knalde vervolgens onbedaarlijk hard de 1-1 binnen.

De tweede Franse goal hing vervolgens nadrukkelijk in de lucht maar vlak voor tijd bracht een schitterende Amsterdamse aanval alsnog verlichting. Na een prima interceptie van de tomeloos werkende Klaassen gaf Tadic voor op Brobbey die met zijn hoofd op vakkundige wijze Neres bediende die van dichtbij de 2-1 binnen knikte.
De buit was binnen, Ajax is door naar de volgende ronde. Het was vandaag moeizaam maar als je twee keer van de Franse lijstaanvoerder wint mag je voor Nederlandse begrippen niettemin best trots zijn. Waarvan acte.




Discussieer mee op de forums


Tags

brobbey tadic lille neres maignan antony bediende blind collum gastheren hag lijstaanvoerder aangesneden aanspeelpunt acte allerminst alleskunner appelleerden billen binnenkopte borst botman buit cadeau coulante dreiging gekke geposteerde getergd goedkeuren grossierde heenwedstrijd herhaling ijzersterke interceptie jagen jonathan knalde knijpen lobje lucht martinez mazraoui misverstanden niettemin ombouwen rakelings rensch schouderduw slap slordige speeltuig stekelenburg tagliafico tomeloos uitgeraasd vakkundige var verlichting verlossende verwerend wanende wedstrijdbeeld werkende william yazici yusuf

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afwijzing balletje berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea conceicao derk dest elsimao engeland excelsior gaaei gisterenavond hato henderson kaplan kiki kroes leiderschapskwaliteiten lucht mikautadze mum potter rensch sevic sosa tadic zucht