Transparent
Inloggen
Sluiten

'Ajax wil tv-gelden evenrediger verdelen in ruil voor meer vrijheid op internationale markt'

19 februari 2021 18:49 - NRC.nl
Foto: Pro Shots

"Ajax wil tv-gelden evenrediger verdelen in ruil voor meer vrijheid op internationale markt"; image source: Pro Shots

In een uitgebreid interview met het NRC geeft commercieel directeur Menno Geelen van Ajax aan dat de club vanaf 2022 de buitenlandrechten voor live Eredivisievoetbal zelf wil gaan vermarkten. Nu gebeurt dat nog collectief door managementbureau IMG en daarbij hebben de clubs geen inspraak. IMG heeft de rechten nog tot de zomer van 2022 in bezit. Als deze vrij komen wil Ajax dat de clubs hier voor de periode 2022-2025 meer zeggenschap over krijgen. In ruil daarvoor stelt de club een gelijkmatigere verdeling van de tv-gelden voor. Nu ontvangt Ajax zo'n 12,5 procent. Dat zou in het eigen voorstel naar 10 procent gaan, zodat de club miljoenen inlevert.

Volgens Ajax is dit het wel waard als ze hierdoor meer zeggenschap en vrijheid krijgen op de internationale markt met de tv-rechten. "Wij denken dat de clubs in staat moeten zijn dit goed te maken. Sterker nog: te verbeteren. Het ondernemingsrisico ligt dan bij de topclubs. De middenmoot en het rechterrijtje krijgen de zekerheid van meer geld", aldus Geelen, die China als voorbeeld noemt. "Potentieel heb je in China een bereik van meer dan een miljard mensen, en de Eredivisie verkoopt de rechten aan een app met 200.000 downloads. Daarmee geef je dus die hele markt weg. En mag je als individuele club geen livecontent of wedstrijdbeelden aan de Chinese markt verkopen."

Meer op NRC.nl
Tags

ruil china evenrediger geelen zeggenschap buitenlandrechten downloads eredivisie eredivisievoetbal gelijkmatigere inlevert inspraak livecontent managementbureau middenmoot miljard nrc ondernemingsrisico potentieel rechterrijtje verdeling vermarkten wedstrijdbeelden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Win, win, gezonde en ondernemende gedachte.
+4/-0

3 jaar geleden
Dit zijn de dingen waar je echt mee vooruit komt. Hopelijk werkt de rest mee.
+3/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Daar zeg je wat, gaat er maar vanuit dat er weer een hoop clubs dwars gaan liggen.
Ze komen nog liever zelf om van de armoede dan dat ze Ajax internationaal door zien bouwen
Ajax is op dit moment een vlag op een strontschuit die het nl voetbal heet.
De rest loopt alleen maar te zuren en te zeiken maar zelf beleid maken en wat presteren ho maar.
Zo'n advocaat die 3 dagen loop te zeiken op een scheidsrechter over de beker uitschakeling, dan denk ik joh kijk eerst is na je eigen club en vooral je sterspeler.
Az waar Eenhoorn nog bijna wekelijks loopt te huilen over zen CL ticket, had Kiev en Genk verslagen dan had je die miljoenen ook gehad en anders hoor je er niet in thuis.
En ja Psv, daar wil ik het niet eens meer over hebben, die mensen zijn gewoon ziek van afgunst.
Of het nou de trainer is, de directeur of de supporters nergens voelt calimero zich beter thuis dan in Eindhoven.
Nee dit plannetje gaan ze Ajax niet laten uitvoeren.
+7/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren akpom backup bergwijn bertjek bertrand branco brobbey chaotisch elsimao farioli gaaei gooijer hato jong kaplan kiki kroes mislintat oranje rasmussen reijnders rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo timber traore wilson