Transparent
Inloggen
Sluiten

OMT-lid: 'Pas in januari 2022 kunnen we weer denken om massaal naar de stadions te gaan'

19 februari 2021 17:49 - NOS.nl
Foto: Pro Shots

OMT-lid: "Pas in januari 2022 kunnen we weer denken om massaal naar de stadions te gaan"; image source: Pro Shots

Zondag wordt bij NEC - De Graafschap getest met publiek, iets wat volgende week ook gebeurt bij Almere City - Cambuur. Als onderdeel van het Fieldlab-programma wordt met 1500 toeschouwers getest hoe een beperkt aantal fans een voetbalwedstrijd kan bezorgen. In een reactie aan de NOS laat OMT-lid, arts-microbioloog en hoofdonderzoeker van het programma Andreas Voss echter weten dat het niet waarschijnlijk is dat in dit kalenderjaar gevoetbald kan worden met volle tribunes. "Ook als de uitkomsten van de Fieldlabs louter positief blijken te zijn, verwacht ik niet dat het kabinet op stel en sprong toestaat dat de poorten van de voetbalstadions in 2021 weer volledig open mogen", zo geeft hij aan.

Voss benadrukt dat de intentie van het onderzoek niet is om de stadions zo snel mogelijk weer volledig gevuld te krijgen. "We gaan onderzoeken hoe steeds meer toeschouwers in steeds grotere bubbels veilig op de tribunes kunnen plaatsnemen", zo geeft hij aan. "Tot op heden zijn we ervan uitgegaan dat wanneer tienduizend toeschouwers op een wedstrijd afkomen iedereen automatisch risico loopt besmet te raken. Wat we willen aantonen, is dat wanneer je zo'n groep verdeelt in tien bubbels van duizend toeschouwers die geen contact met elkaar hebben, het gevaar op besmetting significant kleiner is."

Het lid van het Outbreak Management Team gaat verder: "Met de bevindingen van het Fieldflab hopen we tot een model te komen waarmee clubs uit het betaald voetbal de rest van dit kalenderjaar een beperkte hoeveelheid supporters kunnen ontvangen om zodoende financieel het hoofd boven water te houden. Pas in januari 2022, wanneer iedereen in Nederland ingeënt is en de mutaties van het virus hopelijk niet dusdanig zijn dat het effect van de vaccinaties minder wordt, kunnen we er weer aan denken om massaal naar de stadions te gaan."

De KNVB heeft in een reactie al uitgehaald naar de uitlatingen van Voss. "Niemand in Nederland kan en durft verder vooruit te kijken dan een week of vier. Hoe kan meneer Voss dan zeggen hoe de situatie zich volgens hem de komende tien maanden ontwikkelt?", zegt secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong tegen Voetbal International. "Onze hypothese is een geheel andere. Wij zijn ervan overtuigd dat de komende maanden op basis van de vaccinatiestrategie en het seizoenseffect de druk op de zorg zal afnemen. Dit gecombineerd met een hybride model van vaccineren en testen moet meer mogelijk maken dan Voss nu voorspiegelt."

Meer op NOS.nl
Tags

voss toeschouwers omt bubbels knvb nederland andreas arts besmet besmetting cambuur fieldflab fieldlab fieldlabs generaal gijs graafschap hoeveelheid hoofdonderzoeker hybride hypothese jong kabinet meneer microbioloog mutaties nos outbreak secretaris seizoenseffect vaccinaties vaccinatiestrategie vaccineren voetbalstadions voetbalwedstrijd water zorg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 maanden geleden
Zo incapabel als wat dat OMT en RIVM. Hecht hier geen waarde.
+2/-1

Tim1983 (geschorst)
3 maanden geleden
Oké, denk dat het Nederlands elftal met het EK geen thuis wedstrijden gaat voetballen.
+2/-0

3 maanden geleden
Echt, dat dit soort idioten ons land mag besturen. Zo'n functie vraagt om visie, strategieën en ver vooruit kijken.... Echt, zaterdag amateurs....

Laat ons gewoon ziek worden.....als het je tijd is, dan is het je tijd.
+2/-3

3 maanden geleden
Voss , waar ben jij mee bezig ,Gelukkig heb jij niks te vertellen in dit land.Soms heb ik wel de indruk dat het omt het land reagert , in plaats van Pinokkio Rutte en De Jonge (de kakkerlak ).
+2/-0Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.809 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

allan alvarez barcelona brobbey buitenlander cultureel danish denemarken donvito elsimao eredivisie erfgoed europacup feyenoord fier haller jeroene joe juventus koen laudrup madrid michael monchengladbach schipahoy simonsen suarez traore uefa vvv