Transparent
Inloggen
Sluiten

Sensationeel sterk Ajax straft behoudend Lille in slotfase af

18 februari 2021 23:19
Foto: Pro Shots

Sensationeel sterk Ajax straft behoudend Lille in slotfase af; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax heeft donderdagavond een grote stap richting de volgende ronde van de Europa League gezet door met 1-2 bij Lille te winnen. De koploper van de Franse competitie kwam door een blunder van Nicolas Tagliafico met 1-0 voor maar in de absolute slotfase zorgden de Amsterdammers ervoor dat men alsnog kreeg waar men recht op had. Dusan Tadic vanaf elf meter en invaller Brian Brobbey dompelden het laf voetballende Lille in rouw: 1-2.

Ajax-trainer Erik ten Hag moest het om uiteenlopende redenen doen zonder Ryan Gravenberch, Sébastien Haller, André Onana en Noussair Mazraoui. De coach had gekozen voor de logische variant met Dusan Tadic in de spits, Daley Blind op het middenveld en Lisandro Martinez achterin. De jonkies Devyne Rensch en Jurriën Timber begonnen eveneens in de basis. Ajax was gewaarschuwd voor de Noord-Fransen die koploper zijn in eigen land door zeer behoudend en effectief de rijen gesloten te houden en dan toe te slaan via een tegenstoot. Ajax was daarvoor beducht en voetbalde dan ook een beetje met de handrem erop. Maar de gasten speelden wel sterk, dat moet gezegd. Vooral Martinez en Edson Alvarez speelden weer een wereldpartij al moest laatstgenoemde al na tien minuten met een gele kaart op zak verder. Scheidsrechter Ivan Kruzliak deelde deze wat makkelijk uit.

Ajax maakte een enorm solide indruk, gaf niets weg, en beetje bij beetje kwam men zelf beter tot gevaarlijke aanvallen. Het grootste probleem lag voorin waar vooral David Neres geen bal kon vasthouden, met een iets beter voortzetting van zijn kant hadden er meer kansen kunnen worden gecreëerd. Toch was er dreiging en stuitte Antony, weer teveel naar binnentrekkend, op doelman Mike Maignan. Ajax was de betere ploeg maar moest toezien dat met 0-0 de rust werd gehaald.

Meteen na de hervatting draaiden de bezoekers brutaal de duimschroeven verder aan. Davy Klaassen toonde in deze fase weer zijn diepgang en gevoel voor positie maar ook dat hij soms wat ongelukkig kan zijn in zijn keuzes. De grootste kans voor Ajax kwam echter halverwege de tweede helft toen Tadic met een hakbal diezelfde Klaassen doorstak waarna via de kluts Neres, na de pauze wat beter op dreef, van dichtbij een leeg doel zag opdoemen maar ongelukkig de onderkant van de lat raakte. Het moet gezegd dat hij zwaar werd gehinderd, er was hier sprake van botte pech.

Een kwartier voor tijd sloeg ineens het noodlot toe aan de andere kant. Tagliafico speelde verkeerd terug waarna Timothy Weah er tussen zat en Maarten Stekelenburg, de hele wedstrijd verder geen redding hoeven te verrichten, de bal schlemielig tussen zijn benen in het doel zag verdwijnen: 1-0. Het theatrale spel kon daarmee beginnen, de Fransen hadden wat ze wilden en sloegen aan het tijdrekken. Het zou toch niet weer? Nee, deze keer niet. Ajax bleef aandringen, Ten Hag bracht met Oussama Idrissi en Brian Brobbey verse aanvallers, en het geluk lachte nu de bezoekers wél toe. Na een duikeling van Tagliafico wees scheidsrechter Kruzliak vijf minuten voor tijd naar de stip! De VAR dreigde roet in het eten te gooien maar na bestudering van de beelden bleef de arbiter bij zijn beslissing. Dusan Tadic toonde zich voor de zoveelste keer weer van onschatbare waarde door deze zwaar beladen pingel vervolgens uiterst cool binnen te schuiven: 1-1. Een mooie uitslag maar Ajax kreeg nog meer. Na een geweldige combinatie tussen de inspelende Tadic op de subtiel kaatsende Klaassen was de beresterke Brobbey ervandoor waarna de eigen opgeleide spits onder Maignan door de dik verdiende, maar nooit meer verwachte, 1-2 op het bord toverde.

Uiteindelijk werd het dus alsnog een schitterende Europese avond voor de ploeg die daar de laatste jaren patent op heeft. Ajax dus.




Discussieer mee op de forums


Tags

tadic lille behoudend brobbey tagliafico hag kruzliak maignan martinez neres sensationeel straft aandringen alvarez antony beducht beresterke bestudering binnentrekkend blind bord botte cool diepgang dompelden doorstak draaiden dreef dreiging duikeling duimschroeven effectief ervandoor gehinderd gevaarlijke gewaarschuwd gravenberch hakbal haller handrem idrissi inspelende ivan jonkies kaatsende kluts laatstgenoemde lachte mazraoui noodlot onana onderkant onschatbare opdoemen oussama patent pauze pingel rensch rijen roet rouw schlemielig sebastien sloegen solide stekelenburg stuitte subtiel tegenstoot theatrale timber timothy toverde var verrichten voetbalde voortzetting weah wereldpartij zak

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom almada avila berghuis bergwijn besparen boomen brobbey elsimao forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten loonkosten mislintat passeren ramaj rensch sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos