Transparent
Inloggen
Sluiten

'Champions League vanaf 2024 volledig op de schop, meer wedstrijden en groepsfase verdwijnt'

16 februari 2021 07:32 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

"Champions League vanaf 2024 volledig op de schop, meer wedstrijden en groepsfase verdwijnt"; image source: Pro Shots

Vanaf 2024 zal de opzet van de Champions League flink op de schop gaan. Het Algemeen Dagblad weet te melden dat de UEFA mogelijk deze maand nog de plannen wil gaan presenteren. Vast staat wel al dat het deelnemersveld uitgebreid zal gaan worden naar 36 teams in plaats van 32 die het nu is en de groepsfase zal gaan verdwijnen. Hiervoor komt één ranglijst in de plaats voor alle deelnemende ploegen.

Tussen september en januari spelen ploegen tien wedstrijden in een zogeheten Swiss format. Via loting krijgt het tien tegenstanders toegewezen en worden er vijf thuis- en vijf uitwedstrijden gespeeld. Rekening wordt hiermee gehouden met het niveau van de teams om kansloze nederlagen te verminderen en loting minder belangrijk te maken. Uiteindelijk wordt een ranglijst opgemaakt. De beste acht teams kwalificeren zich rechtstreeks voor de achtste finales, de nummers 9 tot en met 24 strijden in een knock-out fase om de overige tickets.

In totaal zullen er veel meer wedstrijden worden gespeeld. Waar er nu nog 125 wedstrijden in een seizoen worden gespeeld zal dit vanaf 2024 225 wedstrijden worden en ook de Europa League en Conference League zullen ditzelfde format gaan krijgen. Bovendien zullen er na de groepsfase geen doorstromingen meer volgen naar de andere toernooien. Nu gaat de nummer 3 uit de groepsfase van de Champions League nog naar de Europa League.

De omzet van de Champions League zal na de hervorming stijgen van 3 naar 5 miljard euro, zodat deelnemers per deelname 70 tot 90 miljoen euro kunnen krijgen. Nu is dat nog 40 miljoen euro. Wel wordt er nog gesproken over de verdeling van de tickets en welke landen de vier extra tickets krijgt. De Telegraaf meldt echter dat zoals het er nu uitziet alleen de kampioen van Nederland in aanmerking komt voor een plek in het hoofdtoernooi. De nationale competities zijn tegen de plannen van de UEFA, omdat er wordt gevreesd dat er ook in het weekend Europees gespeeld zal moeten worden. Onder druk van de topclubs uit de grote Europese landen gaat het systeem echter volledig op de schop.
Tags

format uefa conference deelnemersveld ditzelfde doorstromingen gevreesd hervorming hoofdtoernooi miljard nederland swiss telegraaf verdeling verminderen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Ja, is oud nieuws. Wel goed nieuws, er vanuit gaande dat Ajax blijft acteren op het hoogste niveau.
+1/-0

3 jaar geleden
Zucht..... hadden we nog maar het oude systeem met de 3 cups.... alleen de winnaar van een land in de Europacup 1....... gat wordt alleen maar groter zo.
+6/-0

 
3 jaar geleden
Tja, maar dat gaat nooit meer gebeuren.
"Niemand kan de wereld veranderen maar iedereen kan zich aan de veranderde wereld aanpassen".
Er voor zorgen dat je die Nederlandse club bent die elk seizoen die startpremie pakt.
Bij psv zijn ze daar volop (zonder succes tot nu toe) mee bezig.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Eens! Geef mij maar de oude EC1. Alleen de kampioenen.

De Cl is verpest en ze maken het alleen maar erger. Geld en hebzucht

Vroeger was het echt beter.
+1/-0

3 jaar geleden
Voor kleinere clubs en ook voor Ajax gaat dit een kansloze missie worden.
Het draait echt alleen maar om geld bij de UEFA en het sportieve verdwijnt compleet.
Alleen de grote clubs zullen het systeem overleven, met grotere en bredere selecties.
Hoezeer het beleid van Ajax er ook op is gebaseerd om aan te haken bij de beste 16, in deze opzet is het kansloos.
Het doet je terug verlangen naar de oude EC1 opzet, alleen kampioenen en desnoods de nummer 2 van de beter landen...
+2/-0

 
3 jaar geleden
Helemaal mee eens. De grootste clubs krijgen meer geld, kunnen en moeten hun selectie breder maken vanwege meer wedstrijden. Bredere selecties bij de grote clubs houdt in dat goede spelers op de bank verdwijnen en in de minder belangrijke wedstrijden opdraven. Spelers die niet zouden misstaan bij de sub-top en dus Ajax. Dit sijpelt natuurlijk door naar beneden, want die subtoppers als Ajax hebben nu spelers die net daaronder weer niet zouden misstaan als bijv. Ajax de bankzitters van de top zouden hebben rondlopen. Overal het geheel zwakkere teams in Europa, afbraak van het voetbal. Commercieel gezien op de korte termijn een succes, over de lange termijn heb ik mn vraagtekens, omdat het voetbal er denk niet aantrekkelijker van wordt. In ieder geval hebben de topclubs hun machtpositie versterkt, verschil tussen rijk en arm groter. Beetje communisme in het voetbal zou ik geen slecht idee vinden.
+2/-0

3 jaar geleden
Klinkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar eigenlijk betekent dit alleen maar meer geld naar de 4 grootste competities. Ik vraag me ook werkelijk af, waarom het prijzengeld omhoog moet. Enige plek waar dat vandaan kan komen zijn de tv gelden, die de kijker mag gaan betalen.
+2/-0

3 jaar geleden
Het gaat alleen maar om geld verdienen.
De grootste clubs willen alleen maar groot groter, grootst ! Deze kunnen zelfs niet overleven of groeien zonder deze nu opzet. Ongezonde ontwikkeling die al decennia lang aan de gang is.
Ajax zal op zijn tenen lopen om ueberhaupt aan te kunnen sluiten bij de grootste clubs laat staan om daar dan bij te blijven. Grotere selecties, grotere competities.
Zelfs nu wint Ajax al niet makkelijk van welke club in de eredivisie dan ook met veruit de grootste begroting.
Het ergste is nog dat het slecht is voor het produkt voetbal.
Fysieke kwaliteiten zijn nu al vaak belangrijker dan voetbaltechnische.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Enige gevolg is dat een middelmatige speler in de Premier League van 400.000 naar 500.000 pond per week gaat. De totale waanzin.
+2/-0

3 jaar geleden
Die hele shit boeit me niet meer. Ik volg de CL alleen als Ajax meedoet. Na uitschakeling kan het me geen reet meer schelen.
+7/-0

 
Hier nog 1.
Vroeger was EC voetbal iets speciaals daar leefde je weken na toe.
4 tegenstanders verslaan en je stond in de finale.
Dan keek je ook uit naar Juve Real of Bayern Liverpool.
Tegenwoordig is daar niks speciaals meer aan.
+4/-0

 
3 jaar geleden
Dat heb ik met Fox (ESPN) al momenteel. Je hebt het alleen voor Ajax. Verder interesseert het me echt 0,0.
+3/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Haha, tegenwoordig herken ik (nieuwe) spelers van andere clubs niet eens..
+1/-0

reactie verwijderd

3 jaar geleden
Gewoon een dikke nee. Nog meer wedstrijden en nog een minder speciaal gevoel bij Europese competities. Gelukkig dat de nationale bonden/competities tegen zijn want dan wordt de kans van slagen toch een stuk minder.
Vind het aankomende systeem met 3 Europese competities van 32 clubs ieder met doorstroming eigenlijk wel een leuke. Laat dit staan voor de aankomende jaren en kijk hoe het bevalt bij clubs en supporters.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.215 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis boomen branco brobbey elsimao farioli hato henderson hlynsson janse jim jong kiki kroes linksbuiten mannsverk medic rosario sevic sosa sutalo tahirovic taylor tegengoals traore unuvar vos weghorst wijndal