Transparent
Inloggen
Sluiten

André Onana: 'Alles is het gevolg van een menselijke fout'

5 februari 2021 13:29 - Twitter André Onana
Foto: Pro Shots

André Onana: "Alles is het gevolg van een menselijke fout"; image source: Pro Shots

André Onana heeft via zijn social media accounts een statement naar buiten gebracht over zijn schorsing. "Ik wil duidelijk maken dat alles het gevolg is van een menselijke fout. Ik heb per ongeluk een medicijn genomen met een verboden stof in plaats van een simpele aspirine", aldus Onana. "Dat medicijn was voorgeschreven aan mijn vriendin en ik verwarde dat voor een aspirine, omdat de verpakking vrijwel identiek was. Iets wat ik zeer betreur."

De doelman geeft aan dat hij de beroepsinstantie van de UEFA respecteert. "Ik ben het alleen niet eens met hun beslissing. Ik vind het buitensporig en disproportioneel omdat de UEFA zelf erkent dat het om een onbedoelde fout gaat", zo geeft hij aan. "Iedereen weet dat ik een zeer gezond leven leid. Sinds het begin van mijn loopbaan ben ik altijd sterk tegen het gebruik van doping geweest en ik ben tegen iedere onsportieve actie. Ik ben 24 jaar oud en heb het geluk gehad in de laatste seizoenen vrijwel iedere minuut te mogen spelen, zowel voor Ajax als Kameroen. Ik ben in de afgelopen vier jaar uitgeroepen tot beste keeper van Nederland en in de afgelopen drie jaar van Afrika. Ik heb geen doping nodig om mijn sportieve loopbaan te verbeteren."

Onana gaat daarom in beroep bij het CAS. "Om te bewijzen dat ik onschuldig ben en om mijn naam te zuiveren", zegt hij daarover. "Ik hoop dat ik snel weer terug keer op het veld om te doen waar ik van houd en om mijn ploeggenoten te helpen. Ik wil Ajax en het nationale team van Kameroen bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in me."




Tags

onana menselijke aspirine doping kameroen medicijn uefa accounts afrika beroep beroepsinstantie betreur buitensporig cas disproportioneel identiek leid nederland onbedoelde ongeluk onschuldig onsportieve respecteert simpele statement stof verboden verpakking verwarde voorgeschreven zuiveren

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Ik geloof hem wel en het is terecht dat hij in beroep gaat. Ik hoop dat het iets positiefs oplevert voor hem en Ajax.

Weet iemand wanneer zo'n zaak voorkomt? Gisteren?
+4/-0

 
3 jaar geleden
Er is nog nooit door een Europese sportcommissie iets aan de strafmaat gedaan na een uitspraak bij het CAS.

Niet in de atletiek, niet in de wielersport en niet in de schaatssport.
+1/-2

 
3 jaar geleden
Helaas... normale straf bij niet-opzettelijk gebruik = 24 maanden schorsing.
Dan valt deze schorsing van 12 maanden nog mee. Beroep gaat niets uithalen helaas.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Ja ja, ook een menselijke fout, populair excuus, haha. Je moet wel liegen nu, want het is zo dom. Blijven volhouden tot je niet anders kan, echter de UEfA heeft daar geen boodschap aan. Geen enkele topatleet verbergt een verkeerd genomen medicijn, dat meld je gelijk aan en dan heb je nog een kans. Hij heeft het genomen en is nu de sjaak, Ajax en wij nog meer. Superonverantwoord van Onana, ga die schade ,maar op hem verhalen. De Juridische afdeling bij Ajax heeft het er maar druk mee EN... het wordt tijd dat de kop van Marc gaat rollen, de man maakt er een zooitje van.
+3/-4

 
reactie verwijderd

3 jaar geleden
Heeft dit gevolgen voor zowel Europees EN de nationale competitie? Dat zie ik er niet in terug.
+1/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Samen trainen met brobbey in een park dus. En tijdens de europese wedstrijden kan haller hem inschieten. Wat een een eikel die onana.
+1/-6

 
3 jaar geleden
Nou nou nou. Gelijk uitschelden en negatief. Onana heeft ons al zo vaak geholpen en is bij ons gebleven toen het echt nodig was. Los daarvan geloof ik wel dat het een fout was.
Hij is een keeper die nauwelijks wat te doen heeft in de goal en heeft dus geen verboden middelen nodig om te presteren. Wanneer hij een veldspeler was geweest dan was het een andere verhaal.

Een beetje respect tegenover Onana zou wel op zijn plaatst zijn.
+7/-0

 
3 jaar geleden
Dan hoop ik dat Scherpen ook in een paar potjes punten pakt voor ons.

Dan hoeft iets wat ie als elfjarige 'dafuq' riep, hem niet eeuwig worden nageroepen. Kennelijk is een fout maken op een bepaald moment vergeven en moet je respect hebben voor de man.

En dat juich ik toe trouwens :-)
+1/-1

 
3 jaar geleden
Hij mag niet meetrainen? Dat lijkt me een vreemd aspect van de straf dan...
+2/-0

 
 
3 jaar geleden
Ja, heel erg raar. Verboden middelen innemen, daar krijg je een strenge straf voor, ok, fair. Maar waarom dan ook nog de voetbalcarriere ruineren?

Niemand heeft hier iets aan. Het is het natuurlijk onvermijdelijk dat een trainer van Ajax "vrijwillig" Onana ergens gaat trainen het komende jaar.
+3/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Het gaat nog verder. Ergste is hij mag niet meetrainen met een club of land die in een UEFA of FIFA competitie uitkomt. Meetrainen met AFC is dus geen probleem.

Maar dit is juist de kans(!) waar Ajax het van moet hebben. Samen met het feit dat UEFA heeft toegegeven dat het om een onbewuste foutje gaat. Mede door deze twee regels geloof ik dat Ajax een kans maakt bij CAS. Het kan niet zo zijn dat je iemands carrière helemaal om zeep gooit omdat die gene een onbewuste foutje heeft begaan en dit ook nog erkent als UEFA zijde.

12 mnd schorsing = minstens 24mnd om weer in oude vorm te komen als dat überhaupt ooit nog mogenlijk is.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Hier in Nederland zijn we helemaal gewend aan taakstrafjes voor drievoudige gewelddadige moorden met voorbedachte rade en zo. Maar internationaal zijn ze natuurlijk veel strenger. Denk je echt dat Onana een kans heeft?
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ja ik geloof er echt in. Misschien ben ik te optimistisch, maar het feit dat UEFA heeft toegegeven dat het om een onbedoelde fout gaat, en het feit dat je door een onbedoelde fout iemands carrière om zeep helpt (mag niet eens mee trainen) geloof ik dat hij in aanmerking zal komen voor nóg meer straf vermindering. Een schorsing van een kwartaal (3 maanden dus) kan iedereen mee leven. Zowel Ajax als Onana als UEFA. In het beste geval wordt hij vrijgesproken door CAS. Hij zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn.
Als Ajax nou ervoor zorgt dat je een goede jurist/advocaat inhuurt dan maak je echt een kans bij de CAS. Maar nogmaals misschien ben ik te optimistisch.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Gebruiken ze de term "onbedoelde fout" niet alleen maar om aan te geven dat ze niet kunnen bewijzen dat hij het met opzet gedaan heeft?
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ja. Daar is de straf ook op gebaseerd. Normaal gesproken staat een straf van 48 manden op. UEFA vind dat het om een ongeluk gaat, maar dat het niet onbestraft mag blijven. Uitgebreide discussie hierover kun je op onze forum vinden.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Heel erg bedankt voor alle informatie Anthony!
+2/-0

3 jaar geleden
diep treurig heeft een keeper doping nodig. dus ik weet het niet. als ajax al had geweten hadden ze drommel moeten pakken deze transfer. gemis Haller en Onana kan Ajax miljoenen kosten door het gemis van deze twee. als onana echt schuldig is dan geen salaris enzv in de schorsing tijd. is duidelijk dan hem schuld.
+1/-2

3 jaar geleden
Ik sta achter mijn cluppie en achter mijn clubheld Onana. Ik weet het zeker Ajax komt deze enorme dreunen er gesterkt uit.
+3/-0

3 jaar geleden
Als je een plaspil neemt dan merk je recht wel snel dat geen aspirine hebt genomen.
Waarom heeft Ajax niet meteen de Uefa ingelicht dat het een fout betreft ?
Niet dat je misschien een dopingcontrole verwacht maar uit pure zekerheid ?
+2/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.253 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

avila berghuis bergwijn boomen brobbey elsimao gaal godts goedkopere hato henderson hlynsson jong kaplan kiki kroes mannsverk mislintat praag rensch rulli rvc sevic sosa sutalo tahirovic taylor twente vos wijs