Transparent
Inloggen
Sluiten

Eclatante zege bij AZ maakt glansmaand voor Ajax compleet: 0-3

31 januari 2021 19:03
Foto: Pro Shots

Eclatante zege bij AZ maakt glansmaand voor Ajax compleet: 0-3; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax won zondagmiddag met liefst 0-3 bij het ambitieuze AZ en heeft daardoor de kop van de ranglijst stevig in handen genomen. De voorsprong op naaste achtervolger PSV is daarmee namelijk opgelopen tot zeven punten. AZ lijkt nu kansloos om nog mee te doen om de landstitel. In Alkmaar waren het Antony, Davy Klaassen en David Neres die tekenden voor de doelpunten.

Het werd een perfecte zondag voor de Amsterdammers. PSV verloor eerder op de dag met 3-1 bij Feyenoord waarna men zelf in Alkmaar dus ook geen fout maakte. De zege was dik verdiend maar, eerlijk is eerlijk, de gastheren kregen ook diverse dotten van kansen gepresenteerd. Met iets meer pech had het dus ook zomaar anders kunnen aflopen. Coach Erik ten Hag kon niet beschikken over zijn beide vaste backs want zowel Noussair Mazraoui als Nicolas Tagliafico bleven geblesseerd in Amsterdam achter. Hij loste dat op door Devyne Rensch op de plek van Mazraoui te posteren terwijl Lisandro Martinez links in het centrum ging spelen. Daley Blind verhuisde daarom naar de linkerflank. Een gewaagde zet maar het moet gezegd dat het deze keer enorm goed uitpakte. Zo toonde de kleine Argentijn zich fantastisch in de duels, als een klein veldheertje heerste hij in de defensie. Blind toonde weer eens zijn ongekende voetballende en tactische vermogen door ook vanaf links één van de beste en meest bepalende spelers van het veld te zijn.

De eerste helft was duidelijk voor Ajax dat het defensief ver inzakkende AZ voetballend en tactisch totaal de baas was. Al gauw was het raak toen na een prachtige aanval over Blind, gevolgd door een overstapje van Davy Klaassen en slim breed leggen door Sébastien Haller, Antony aan de bal kwam en extreem bekeken met een schuivertje de verre hoek vond: 0-1. Daarna verzuimde Ajax om de dolende Alkmaarders de genadeklap te geven. Klaassen zag keeper Marco Bizot knap redden op zijn kopbal en Dusan Tadic had van dichtbij een voorzet van Rensch tot assist moeten promoveren. Vaak valt het doelpunt dan aan de andere kant maar Albert Gudmundsson kreeg weliswaar twee grote kopkansen maar evenzovele keren was het André Onana die zijn ploeg behoedde voor de op zich onverdiende gelijkmaker. Opvallend was het goede spel van Edson Alvarez en Martinez die enorm veel duels wisten te winnen. Rensch deed het ook prima als rechtsback. Als AZ de ballen echter hoog inbracht kwam de kwetsbaarheid achterin toch nog steeds aan het licht.

Na de rust kwamen de bezoekers even goed uit de startblokken maar daarna was het AZ dat gevaarlijk oogde. Opnieuw kreeg Gudmundsson een kans, dit keer na een afzwaaier van Owen Wijndal, maar de IJslander knikte over. Ajax kreeg aan de andere kant ook genoeg mogelijkheden om het uit te spelen maar het werd wat onzorgvuldiger. Totdat Daley Blind er zich mee bemoeide en Dusan Tadic wegstuurde in de omschakeling. De aanvoerder had de zwaaiende Davy Klaassen al gezien bij de tweede paal waarna er een hele knappe afgemeten voorzet volgde en de diepgaande middenvelder met een technisch beheerste volley, uitgevoerd met de binnenkant van de voet, de niet sterk reagerende Bizot wist te verschalken: 0-2. Een even prachtige als typische Klaassen-goal.
De wedstrijd was hiermee eigenlijk wel gelopen, AZ kon weinig meer brengen. Invaller David Neres leek de 0-3 binnen te koppen op subtiel aangeven van Blind maar later bleek dat Haller een centimeter buitenspel had gestaan in de opbouw naar de goal. Neres dacht: dan doe ik het nog maar een keer. In de toegevoegde tijd was het Tadic die met een voor hem typische assist de Braziliaan in staat stelde de derde goal alsnog binnen te schuiven. Maatje Antony, voor hem eerder gewisseld, kwam langs de lijn naar hem toe gesprint om met een karakteristieke hoge bump de belangrijke zege passend te vieren. “Vamos!!!”, riep de toekijkende Edson Alvarez met gebalde vuisten. Het zei alles over het Ajax van deze middag.




Discussieer mee op de forums


Tags

blind antony neres rensch tadic alkmaar alvarez bizot eclatante glansmaand gudmundsson haller martinez mazraoui achtervolger afgemeten afzwaaier albert beheerste behoedde bemoeide bepalende binnenkant braziliaan bump diepgaande dolende dotten evenzovele feyenoord gastheren gebalde genadeklap gesprint gewaagde hag ijslander inbracht inzakkende kopkansen kwetsbaarheid landstitel linkerflank loste maatje omschakeling onana onzorgvuldiger opbouw overstapje owen posteren reagerende schuivertje sebastien subtiel tagliafico tekenden toekijkende uitgevoerd vamos veldheertje verschalken vuisten wegstuurde wijndal zwaaiende

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.273 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom almada avila berghuis bergwijn besparen boomen brobbey elsimao forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten loonkosten mislintat ramaj rensch sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos wijndal