Transparent
Inloggen
Sluiten

Invallers Brian Brobbey en Dusan Tadic moeten zwalkend Ajax redden: 3-1

28 januari 2021 23:19
Foto: Pro Shots

Invallers Brian Brobbey en Dusan Tadic moeten zwalkend Ajax redden: 3-1; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax won donderdagavond uiteindelijk nog met 3-1 tegen de nummer voorlaatst Willem II. De manier waarop deze zege tot stand kwam verdiende bepaald geen schoonheidsprijs. Na een zeer stroeve pot tegen een zich sterk verwerend Willem II was het de net ingevallen Brian Brobbey die Ajax pas zeven minuten voor tijd op 2-1 bracht. Even later stelde hij de eveneens op de bank begonnen Dusan Tadic in staat de beslissende derde goal binnen te stiften.

Maar wat was het weer hemeltergend stroef en stroperig wat de Amsterdammers in grote gedeeltes van de wedstrijd lieten zien. Coach Erik ten Hag had uitgedacht dat Dusan Tadic wel wat rust kon gebruiken en liet ook Zakaria Labyad deze keer zitten. Hij begon met een middenveld Edson Alvarez, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen op tien. Het leek werkelijk nergens op wat men vervolgens op de mat toverde. Klaassen speelde veel te diep en Alvarez had telkens nogal wat tijd nodig aan de bal. Tel daarbij op dat de vleugelspitsen Quincy Promes en Antony precies nul keer diep gingen en constant naar binnen trokken waardoor het best logisch was dat Ajax amper gevaarlijk werd. Het was maar breien en in de Tilburgse trechter lopen. De door interim-coach Gery Vink, Adrie Koster was immers de voorbije week ontslagen, goed geprepareerde bezoekers bleven eigenlijk vrij simpel overeind en waren af en toe zelfs dreigend in de snelle tegenstoot.

Ajax had pech toen een schot van Daley Blind door Sébastien Haller tegen de lat werd verlengd en vervolgens zowel Davy Klaassen als Jurriën Timber de simpel ogende rebound niet wisten binnen te werken. Ze liepen elkaar eigenlijk in de weg. Op slag van rust belandde een spectaculaire omhaal van Klaassen net naast het doel, maar dat was het dan ook.

Ten Hag had genoeg gezien en bracht volledig terecht Tadic in de ploeg voor de volledig falende Promes. Met de aanvoerder in het team was er tenminste weer wat breedte op het veld en zag het er een stuk logischer uit. Al snel leverde het resultaat op. Het waren Haller en Alvarez die na een door Tadic genomen corner een luchtduel wonnen waarna Klaassen met de rug naar de goal knap in de draai de hoek wist te vinden: 1-0. Ook de zeer sterk keepende Jorn Brondeel moest hier het antwoord schuldig blijven. Ajax leek door te drukken maar al gauw zakte men weer terug naar een bedenkelijk niveau. Het was Willem II dat het initiatief naar zich toe trok en na ruim een uur spelen een fantastische goal wist te produceren. Na een flitsende combinatie door het defensieve centrum van de Amsterdammers ging Vangelis Pavlidis alleen door en maakte de Griek het vervolgens beheerst in de korte hoek af: 1-1.

Een doelpunt waar niets op viel af te dingen. Ajax moest nu weer aanzetten maar bleef aantonen dat de vorm er wederom niet was. Toch kreeg Haller een dot van een kans op aangeven van Tadic maar ook nu redde Brondeel weer fenomenaal. Halve kansen waren er ook een paar maar Ajax begon meer en meer tegen de klok te voetballen. Als laatste noodgreep bracht Ten Hag dan acht minuten voor tijd maar Brian Brobbey als extra breekijzer. Al snel zat het de coach mee. Na een prima voorzet van Tadic was het de jongeling die profiteerde van een slippertje van Jordens Peters en met binnenkant links beheerst wist te scoren: 2-1. Even later ging de verse invaller er opnieuw vandoor en wist hij ook nog eens het overzicht te bewaren door op tijd aan Tadic mee te geven die op zeer subtiele wijze de bal tegen het net stiftte: 3-1.

Ajax kwam met een gezwollen oog weg, in het geval van Nicolas Tagliafico zelfs letterlijk, maar zal echt beter moeten gaan voetballen. Dit sloeg namelijk bij tijd en wijle nergens op. Qua ranglijst doen de Amsterdammers echter wel goede zaken want de voorsprong op de nummer twee is opgelopen tot vier punten




Discussieer mee op de forums


Tags

tadic brobbey alvarez hag haller beheerst brondeel promes zwalkend adrie antony binnenkant blind breedte breekijzer breien dot fenomenaal flitsende gedeeltes geprepareerde gery gezwollen gravenberch griek hemeltergend jongeling jordens jorn keepende koster labyad luchtduel noodgreep ogende pavlidis peters rebound sebastien spectaculaire stiften stiftte stroef stroperig subtiele tagliafico tegenstoot timber toverde trechter trokken uitgedacht vandoor vangelis verwerend vink vleugelspitsen voorlaatst wijle

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aertssen afstemmen akpom barkas begeleiding berghuis bergwijn boomen chico conceicao elsimao forbs henderson hlynsson jong kiki metz mikautadze mislintat mum ofzo porto ramaj sanchez sevic sosa spelmomenten steijn sutalo transferbeleid