Ajax in zwakke wedstrijd ook te sterk voor Fortuna Sittard

24 januari 2021 14:14

Ajax in zwakke wedstrijd ook te sterk voor Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Ajax heeft zondagmiddag met veel moeite ook de vijfde wedstrijd van 2021 weten te winnen. Op bezoek bij Fortuna Sittard werd met 1-2 gewonnen. Dankzij een eigen doelpunt en een treffer van Sébastien Haller gingen de drie punten wederom mee terug naar Amsterdam.

Ajax trok in Limburg direct fel van start en kreeg in de openingsfase al een hoop kansen. Onder meer Sébastien Haller, Dusan Tadic en Zakaria Labyad kregen goede mogelijkheden om de score te openen. Niet voor het eerst dit seizoen maakte de defensie van Ajax een zeer zwakke indruk en gaven daarmee ook een serie aan mogelijkheden aan de thuisploeg weg. Toch was het Ajax dat halverwege de eerste helft op voorsprong kwam. Fortuna-spits Polter verlengde bij een hoekschop de bal en zorgde daarmee voor een eigen doelpunt.

Twee minuten later lag de bal alweer aan de andere kant van het veld in het net, maar vanwege buitenspel werd het doelpunt afgekeurd. In de periode daarna bleven beide teams kansen krijgen. Tadic zag een schot net over gaan, terwijl Antony een kopbal gekeerd zag worden. Aan de andere kant moest André Onana ook meerdere keren reddend optreden. Doelpunten voor rust vielen er echter niet meer.

Na rust kreeg Fortuna snel alweer een kans nadat Noussair Mazraoui de fout in ging. Ajax kon echter opgelucht ademhalen omdat Fortuna het zelf verprutste. Het bleek uiteindelijk wel uitstel van executie, want twee minuten later was het alsnog gelijk. Nicolás Tagliafico liet zich makkelijk omspelen en vervolgens kon de bal eenvoudig binnen getikt worden.

Ajax leek door die tegentreffer wakker geschud te worden en trok weer ten aanval. Al snel leek Zakaria Labyad voor de nieuwe voorsprong te zorgen. Hij maakte daarbij echter hands en na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt daarom afgekeurd. Ajax bleef echter aanzetten en zo'n tien minuten later volgde alsnog de 1-2. Het leidde echter wel tot veel woede bij Fortuna. Aanvaller Semedo lag geblesseerd op het veld, maar Ajax bleef doorvoetballen. Haller wist uiteindelijk op knappe wijze voor de nieuwe voorsprong te zorgen. De VAR controleerde nog even of het geen buitenspel was, maar daar bleek geen sprake van en de treffer bleef dus staan. De woede aan de kant van Fortuna was overigens ook niet helemaal terecht, omdat het zelf ook bleef doorspelen en pas protesteerde toen het zelf de bal kwijt raakte.

Na de vernieuwde voorsprong liet Ajax het tempo weer flink vieren. Bij Fortuna leek het beste er ook wel vanaf, zodat er lange tijd niets gebeurde van beide kanten. Pas in de laatste minuut kreeg Ajax weer een goede mogelijkheid, maar invaller David Neres zag zijn inzet gekeerd worden. In blessuretijd kwam er ook nog een rode kaart voor Fortuna. Polter, die Ajax in de eerste helft ook al aan een voorsprong had geholpen, werd na tussenkomst van de VAR van het veld gestuurd. Het betekende de definitieve beslissing van de wedstrijd. Ajax kende een verre van goede wedstrijd, maar wist wederom te winnen.