Transparent
Inloggen
Sluiten

Financieel directeur Susan Lenderink: 'Dankzij het gevoerde beleid zijn we sportief succesvol'

21 januari 2021 10:12 - VI.nl
Foto: Pro Shots

Financieel directeur Susan Lenderink: "Dankzij het gevoerde beleid zijn we sportief succesvol"; image source: Pro Shots

Ondanks dat Ajax by far de rijkste club in Nederland is, geeft het volgens financieel directeur Susan Lenderink geen garantie dat de club een monopolie kan krijgen binnen Nederland. Dat geeft ze aan in een uitgebreid interview met Voetbal International. "Veel heeft te maken met het afzetgebied. Ajax speelt in Nederland. De groeimogelijkheden zijn daardoor niet zo groot als in de topcompetities", aldus Lendrink. "Hier spelen voor de financiële afstanden tussen clubs de Champions League-premies een veel grotere rol. Dankzij het gevoerde beleid zijn we sportief succesvol en hebben we de Champions League nu een paar keer achter elkaar gehaald.

Lenderink gaat verder: "Maar dat wil niet zeggen dat andere clubs dat niet ook kunnen. We hebben niet zoals de topclubs in de Serie A en La Liga min of meer zekerheid over deelname. Redden we het een keer niet, dan verandert dat meteen al veel aan de financiële verhoudingen in de Eredivisie. Dus het is geen voldongen feit dat de verhoudingen zo blijven. Dat heeft de geschiedenis ook wel aangetoond."

De club wil graag aanhaken bij de Europese top, maar kan in Nederland qua begroting nooit hoger uitkomen ergens tussen de 150 en 200 miljoen euro. Dit terwijl de 'grote jongens' veel hogere begrotingen hebben. "Alle ins en outs ken ik niet, maar een initiatief als de BeNeLiga zou voor Ajax interessant kunnen zijn", zo geeft ze aan. "Het afzetgebied wordt dan groter. Mij lijkt dat een heel logische gedachte."

Voor Lenderink is het echter niet alleen hopen dat Ajax de Champions League haalt of een transfer goed valt. "Nou, er is wel wat meer invloed. Van mij wordt verwacht dat ik de strategie mede bepaal. Welke afdeling krijgt welke middelen? Met Menno Geelen ben ik continu bezig met zoeken naar nieuwe businessmodellen. Denk aan partnerships in het buitenland, zodat je minder afhankelijk wordt van alleen de sportieve prestaties", zegt ze daarover. "Het gaat nu goed, maar er kan ook een minder jaar tussen zitten. Ons kostenniveau is hoog, dus de scenario’s moeten wel klaarliggen, zodat we niet direct onze ambities hoeven los te laten als we één of twee jaar geen Champions League spelen. Er moet dan voldoende buffer zijn om geen concessies te hoeven doen aan de kwaliteit van het voetbal en de jeugdopleiding. Dat is een grote verantwoordelijkheid, al ben ook ik natuurlijk deels afhankelijk van hoe het balletje rolt."

Meer op VI.nl
Tags

lenderink nederland gevoerde susan afzetgebied afdeling afstanden balletje beneliga bepaal buffer businessmodellen eredivisie far garantie geelen groeimogelijkheden kostenniveau lendrink monopolie partnerships premies rolt topcompetities voldongen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
En daarom is kampioen worden prioriteit nr 1!!
Nu weer CL halen is voor PSV een financiële misklapper die zij keihard nodig hebben.
+5/-0

 
3 jaar geleden
Exact. Gaat het niet goedschiks (met mooi voetbal) dan moet het maar kwaadschiks.
+1/-0

3 jaar geleden
Helder verhaal, moet ook wel als beursgenoteerd bedrijf.
Ajax heeft gelukkig een goede basis met het sportieve aspect maar je zal altijd iets ernaast moet zoeken voor risicospreiding.
+1/-0

Een BeNeliga heeft voor en nadelen denk ik.
Het TV geld zal ongetwijfeld omhoog gaan, voor sponsoren is het interessant en het niveau van de competitie is hoger.
Nadeel is dat ik mij niet kan voorstellen dat ze 4 CL plekken krijgen, wat Nederland en België samen nu wel hebben, de 6e competitie van Europa worden is het hoogst haalbare, heel misschien dat je sporadisch Frankrijk een keer voorbij kan.
Kampioen worden zal ook lastiger zijn met de Belgische topclubs erbij dus in het risico om CL mis te lopen alleen maar groter.
Laat Ajax maar lekker door gaan op de ingeslagen weg, momenteel is het zo dat Ajax met de middenmoters van de grote competities al kan concurrenten, kwa salaris en helemaal kwa aantrekkingskracht mede door grote kans op CL voetbal, uiteindelijk wil elke voetballer het liefst in dat toernooi spelen.
Veder mag Ajax nooit en te nimmer zijn jeugdopleiding vergeten, dat is nog steeds de grootste levensader van de club.
+1/-0

3 jaar geleden
Nog beter zou zijn om terug te gaan naar het vroegere syteem, een competitie met winnaars (lees: landskampioenen) en een mooie competitie voor 2e plekken en bekerwinnaars. Dan worden de kansen weer wat beter verdeeld.
+1/-0

3 jaar geleden
De Ec1 was vroeger een prachtig toernooi. De eerste CL ook. Toen alleen de kampioenen nog mee mochten doen.

Wauw. Wat hebben ze dit verpest. Waarom? Geld.
"Want de wortel van alle kwaad is de geldzucht". (1 Timoteüs 6:10)
+1/-0

3 jaar geleden
Eén ding is zeker, ze is knapper dan Jeroen Slop.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren akpom backup bergwijn bertjek bertrand branco brobbey chaotisch elsimao farioli gaaei gooijer hato jong kaplan kiki kroes mislintat oranje rasmussen reijnders rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo timber traore wilson