Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax verrast door met veredeld B-team AZ vrij simpel te verslaan: 0-1

20 januari 2021 23:15
Foto: Pro Shots

Ajax verrast door met veredeld B-team AZ vrij simpel te verslaan: 0-1; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Een met veel invallers aantredend Ajax had woensdagavond opvallend weinig moeite met een tegenvallend AZ. De Amsterdammers domineerden grote delen van de wedstrijd welke werd afgewerkt onder zeer lastige weersomstandigheden. Zakaria Labyad kroonde zich tot matchwinner door na ruim een half uur op attente wijze een rebound hoog in het doel te schieten: 0-1.

Coach Erik ten Hag had er dan toch voor gekozen om veel vaste basisspelers rust te geven. Zo verschenen André Onana, Dusan Tadic, Sébastien Haller, Antony, Daley Blind, Noussair Mazraoui en Davy Klaassen niet aan de aftrap in een weer eens zeer winderig voetbalstadion te Alkmaar. Hierdoor maakten Lisandro Martinez, Jurgen Ekkelenkamp, Zakaria Labyad, Devyne Rensch, Maarten Stekelenburg en Edson Alvarez weer eens hun opwachting in de startende line-up. AZ-coach Pascal Jansen had wel voor zijn sterkste XI van het moment gekozen waardoor het opvallend was dat de gasten eigenlijk van meet af aan het spel bepaalden. De gastheren plooiden meteen al ver terug terwijl Ajax, onder aanvoering van de uitblinkers Lisandro Martinez en Nicolas Tagliafico, een zeer frisse en resolute indruk maakte. Zo zette bijna de gehele wedstrijd volle druk op AZ waardoor bijvoorbeeld Teun Koopmeiners niet in zijn spel kwam. Ondanks de vervelende harde wind waren er ook nog eens regelmatig aardige aanvallen te zien.

Na een minuut of tien was het Quincy Promes die vanaf links naar binnenkwam en keihard de paal raakte toen hij richting de verre hoek stuurde. AZ was ook af en toe gevaarlijk maar dat was dan vooral bij uitvallen. Toen Edson Alvarez Albert Gudmundsson lichtjes toucheerde aan de rand van het strafschopgebied had Ajax geluk dat er geen VAR aanwezig was. Het was geen scoringskans, het was licht, maar de VAR had hier waarschijnlijk een strafschop gegeven. Ajax kreeg aan de andere kant diverse kansen maar de bal wilde nog niet goed vallen. Dat gebeurde wel na ruim een half uur toen Ekkelenkamp een schot losliet wat door Marco Bizot slecht werd verwerkt waarna er een scrimmage ontstond en Zakaria Labyad uiteindelijk resoluut hard en hoog raak knalde: 0-1. Uit de herhaling bleek, het was de meeste mensen niet opgevallen, dat de eerder buitenspel staande David Neres wellicht Bizot had gehinderd tijdens het proces van de goal.
Ook hier had de VAR wellicht iets aan gedaan maar Ajax bleef verder onheil bespaard. Na de pauze drong AZ wat meer aan en was men dreigender. De beste kansen waren echter nog steeds voor Ajax dat behoorlijk simpel overeind bleef. Myron Boadu scoorde op een gegeven moment wel maar gebruikte daarbij zijn hand. Even later werd de snelle spits onterecht afgevlagd voor buitenspel, daar zwijnden de bezoekers. AZ had over geluk echter ook niet bepaald te klagen want Ryan Gravenberch teisterde met een vlammend schot de paal en een kopbal van Alvarez belandde boven op de lat. Bovendien liet Promes een dot van een kans onbenut.
De uiteindelijke zege van een soort van Amsterdams B-team was daarom verdiend en vooral ook bevredigend. Diverse spelers waren namelijk gespaard en David Neres maakte ogenschijnlijk zonder problemen 45 minuten vol. Het enige minpuntje vormde de gele kaart voor Ryan Gravenberch waardoor hij geschorst is voor de kwartfinale.




Discussieer mee op de forums


Tags

alvarez labyad var bizot ekkelenkamp gravenberch martinez neres promes veredeld aantredend aanvoering afgevlagd aftrap albert alkmaar antony attente bepaalden bespaard bevredigend blind boadu domineerden dot dreigender drong gastheren gehinderd gudmundsson hag haller herhaling jansen klagen knalde koopmeiners kroonde lichtjes line losliet matchwinner mazraoui meet minpuntje onana onbenut onheil opwachting pascal pauze plooiden rand rebound rensch resolute scoringskans scrimmage sebastien startende stekelenburg tadic tagliafico tegenvallend teisterde teun toucheerde uitblinkers vlammend voetbalstadion vormde wind winderig zwijnden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.250 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic taylor vos wijndal