Transparent
Inloggen
Sluiten

Aanvankelijk heersend Ajax zakt diep weg maar komt met schrik vrij in Klassieker: 1-0

17 januari 2021 19:06
Foto: Pro Shots

Aanvankelijk heersend Ajax zakt diep weg maar komt met schrik vrij in Klassieker: 1-0; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Aanvankelijk heersend Ajax zakt diep weg maar komt met schrik vrij in klassieker: 1-0
Ajax won zondagavond de klassieker met benauwde cijfers van aartsrivaal Feyenoord. De enige goal van de technisch matige wedstrijd werd na ruim twintig minuten gemaakt door youngster Ryan Gravenberch die prima een mannetje uitkapte en vanaf een meter of vijftien doelman Nick Marsman met zijn linkerbeen kansloos liet: 1-0. Vooral na de rust zakten de gastheren echter af naar een bedenkelijk niveau en mocht men van geluk spreken dat Feyenoord niet kreeg waar het recht op had.

Hoe Ajax het voor elkaar kreeg om in dit duel zo diep weg te zakken is een zorg voor later. De hoofdzaak is dat de drie belangrijke punten over de streep werden getrokken. Alleen de manier waarop dat gebeurde doet wel enigszins vrezen voor de toekomst. De thuisploeg begon zoals verwacht totaal dominant aan de topper die vooral in het eerste half uur uit eenrichtingsverkeer richting Feyenoord-doel bestond. De bezoekers trokken zich massaal terug en wisten de bal amper in bezit te houden als Ajax weer eens slordig was. Veel kansen wist de ploeg van trainer Erik ten Hag, die weer gekozen had voor Jurriën Timber als centrale verdediger, echter niet af te dwingen. Een kopballetje van Nicolas Tagliafico en een aantal dreigende momenten waarbij vooral Quincy Promes weer slordig was in de eindpass, dat was het wel zo’n beetje. Maar toch viel dan de verdiende openingsgoal toen Ryan Gravenberch werd aangespeeld door Sébastien Haller en vanaf een meter of zestien behendig een mannetje uitkapte en vervolgens met links geplaatst de verre hoek wist te vinden: 1-0. Keeper Marsman zag er hier niet helemaal gelukkig uit maar dat deed niets af aan de prima actie van Gravenberch.

Het leek wachten op de 2-0 want Feyenoord was even de kluts kwijt maar de thuisploeg speelde verschillende keren kansrijke situaties niet goed uit. In de laatste fase van de eerste helft kwam Feyenoord ook enkele keren dreigend door. Zo was er een opgelegde kans voor Ridcegiano Haps, na prima doorsteken van de dreigende Steven Berghuis, maar André On ana redde prima. Ook kwam Jens Toornstra alleen door maar hij bleek buitenspel te staan.
Ajax haalde de rust met 1-0, na een superiere start mocht men daar zelfs nog blij mee zijn. Gravenberch was aangeslagen en kon niet meer verder, Jurgen Ekkelenkamp kwam hem vervangen. Het kwam het spel van de lijstaanvoerder bepaald niet ten goede. Nadat Ajax even had aangezet om de 2-0 te maken, resulterend in wat halve kansen en een goede voor Haller die een teen tekort kwam op een voorzet van Dusan Tadic, werd het meer en meer Feyenoord dat het betere van het spel kreeg. Ten Hag wisselde ook nog de niet okselfrisse Noussair Mazraoui en de moegestreden Antony. Bij iedere wissel leek Ajax nog minder te worden, zo was erop een gegeven moment totaal geen sprake meer van diepte.

Feyenoord rook zijn kansen en leek voor 1-1 te hebben gezorgd toen Nicolai Jorgensen scoorde op aangeven van Jens Toornstra. Na bestudering van de beelden bleek laatstgenoemde een centimeter buitenspel te hebben gestaan. Mazzel dus voor de ploeterende Amsterdammers die steeds verder wegzakten in een soort van oneindig moeras. Er lagen genoeg mogelijkheden om het aandringende Feyenoord weg te counteren maar de eindpass was telkens zeer zwak of men zag zelfs de mogelijkheid tot het geven van die bal niet. Het was bij tijd en wijle schrijnend om te zien. Nadat Berghuis een grote kans op 1-1 net naast zag gaan leek Ajax met de schrik vrij te komen maar diep in de blessuretijd moest Onana nog katachtig redden op een vlammend schot van Leroy Fer in de korte hoek. Scheidsrechter Danny Makkelie, vaak wat pietfluttig fluitend, trok echter liefst zeven minuten blessuretijd bij en dat werd Ajax bijna alsnog fataal. Bijna, niet helemaal. Bij een laatste hoge bal in de zestien meter van Ajax was het invaller Luis Sinesterra die boven de kansloze Onana de lat raakte met een onorthodoxe kopbal. Ajax overleefde op het tandvlees maar mocht zich vandaag niet beklagen over de keuzes van Vrouwe Fortuna.




Discussieer mee op de forums


Tags

feyenoord gravenberch klassieker schrik heersend berghuis eindpass hag haller marsman onana toornstra uitkapte aandringende aangeslagen aangespeeld aartsrivaal ana antony benauwde bestudering counteren danny dominant doorsteken ekkelenkamp fataal fer fluitend fortuna gastheren haps hoofdzaak jorgensen kansrijke katachtig kluts laatstgenoemde lijstaanvoerder linkerbeen makkelie mazraoui mazzel moegestreden moeras okselfrisse onorthodoxe openingsgoal pietfluttig ploeterende promes resulterend ridcegiano rook schrijnend sebastien sinesterra superiere tadic tagliafico tandvlees teen timber topper trokken vlammend vrouwe wegzakten wijle youngster zakten zorg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde balletje berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior gaaei godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kroes leiderschapskwaliteiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht