Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax komt op knappe wijze terug na desastreuze start tegen PSV: 2-2

10 januari 2021 19:09
Foto: Pro Shots

Ajax komt op knappe wijze terug na desastreuze start tegen PSV: 2-2; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax begon zondagmiddag de topper tegen PSV op desastreuze wijze en keek dan ook al snel tegen een kansloos ogende 0-2 achterstand aan. De Amsterdammers rechtten daarna echter de rug en kwamen sterk terug in de wedstrijd. Via goals van Quincy Promes en Antony werd het 2-2 en uiteindelijk mochten de krakende bezoekers het meest blije van de twee zijn dat het daar bij bleef.

Heel de week was het over miljoenaankoop Sebastien Haller gegaan maar coach Erik ten Hag besloot om de spits alsnog op de bank te laten beginnen. Hierdoor bleef de opstelling ongeveer hetzelfde als waarmee tegen Willem II was besloten, zij het dat Quincy Promes de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar kwam vervangen. PSV startte in de vertrouwde opstelling alleen kwam nu Eran Zahavi in de ploeg als één van de twee spitsen en de Israeliër is in tegenstelling tot eerdere opties als Cody Gakpo wél een echte spits. Ajax-coach Erik ten Hag verzuimde daarop te anticiperen en liet het al weken enorm kwetsbaar ogende centrum Daley Blind/ Perr Schuurs zonder rugdekking de strijd aangaan. Al meteen ging het mis. Na een inspeelbal van Olivier Boscagli tikte Donyell Malen schitterend door waarna Zahavi, op het randje van buitenspel maar Tagliafico hief dit uiteindelijk op, alleen voor André Onana het behendig afmaakte: 0-1. De keeper leek een arm te kunnen uitsteken maar van zo dichtbij bleek reageren toch te lastig.

De gasten hadden de start die ze wensten en Ajax ploeterde. Zakaria Labyad speelde vaak diep voorin en Dusan Tadic, de eigenlijke centrumspits, zwom wat rond. Het oogde allemaal echter broos en het vertrouwen aan de bal oogde vaak nogal houterig. Toch was Ajax ook al meteen dreigend maar niet geheel verrassend viel de tweede goal eveneens aan de andere kant. PSV loerde maar zette op een gegeven via Sangaré wel goed druk op Antony die een misverstand met Davy Klaassen moest bekopen met een steal van de Fransman. Een paar seconden later lag de bal na een flitsende PSV-counter achter Onana. Malen legde uiteindelijk terug en Zahavi kon eenvoudig van dichtbij afronden: 0-2. Donkere wolken pakten zich samen boven Ajax dat een nederlaag tegemoet leek te kunnen zien.
Maar zie daar: PSV zakte nog verder in en dat vond Ajax wel lekker. Na een mooie aanval over rechts was het Dusan Tadic die met rechts de pech had de paal te raken. Het leek Ajax deze dag niet mee te zitten maar op slag van rust zette Tadic zich goed door aan de linkerkant waarna zijn voorzet door Promes binnen kon worden geschoven: 1-2. Dit was feitelijk ook zo ongeveer de enige gelukte actie van Promes die grossierde in balverlies en verkeerde keuzes.

Ajax kon alsnog met een goed gevoel de rust in en Ten Hag besloot nu toch Haller te brengen voor Labyad. Binnen vijf minuten leek de Fransman een droomdebuut te beleven toen voor de verandering Ajax eens omschakelde en Tadic vanaf links voorgaf. De nieuwe aanwinst toonde meteen diepte en power en scoorde 2-2 maar uiteindelijk hadden hij en zijn ploeg de pech dat er sprake was van een paar centimeter buitenspel. VAR-medewerker Pol van Boekel had deze keer in een mum van tijd beslist dat de goal niet door kon gaan en dat was op zich ook terecht.
Ajax maakte vervolgens voor het eerst sinds tijden weer écht indruk. Concurrent PSV, vooraf ontzettend door jan en alleman de hemel in geprezen, werd met de rug tegen de muur gezet en de gelijkmaker leek een kwestie van tijd. Na een fase van enorm goed druk zetten zwichtte PSV uiteindelijk en kwam de bal bij Haller die zijn fysieke sterkte bewees en daardoor Antony vrijspeelde waarna de kleine Braziliaan beheerst de hoek vond: 2-2. PSV kraakte aan alle kanten op dat moment en de gastheren leken klaar om de genadeklap uit te delen. De Eindhovenaren bleven echter met wat geluk overeind waarna in de laatste fase een soort van status quo ontstond. Ook Ajax had geen zin meer om teveel risico te nemen want met PSV ligt een genadeloze counter altijd in het verschiet. Bovendien mochten de Amsterdammers zich gezien het wedstrijdverloop de morele winnaar noemen. Positief waren ook de eerste minuten weer van smaakmaker Mohammed Kudus. Tel dit op bij de komst van Haller, die vanaf nu waarschijnlijk in de basis zal staan, en Ajax mocht gewoon spreken van een prima middag. Dit ondanks dat men dus niet wist te winnen van een PSV dat tegelijk bevestigde dat men een sterke ploeg heeft maar ook dat Schmidt enkele zwakke punten in het team heeft zitten.
De eredivisie is leuker dan ooit.
Discussieer mee op de forums


Tags

haller promes tadic antony desastreuze hag zahavi counter fransman labyad malen ogende onana afronden alleman anticiperen balverlies beheerst bekopen blind boekel boscagli braziliaan broos centrumspits cody droomdebuut eigenlijke eran eredivisie flitsende gakpo gastheren gelukte genadeklap genadeloze grossierde hemel hief houterig huntelaar inspeelbal israelier kraakte krakende kudus kwestie kwetsbaar loerde medewerker miljoenaankoop misverstand mum muur omschakelde ploeterde pol power quo rechtten rugdekking sangare schmidt schuurs sebastien seconden smaakmaker steal tagliafico tikte topper uitsteken var verschiet voorgaf vrijspeelde wedstrijdverloop wensten wolken zwichtte zwom

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangaande afserveren akpom bergwijn bertjek boerhout branco brobbey chaotisch deadline elsimao farioli gaaei gooijer hato jim jong kaplan kiki kroes leverkussen mislintat rasmussen rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo traore wilson