Transparent
Inloggen
Sluiten

Langdurig bejaardentempo komt Ajax in Tilburg duur te staan: 1-1

23 december 2020 21:05
Foto: Pro Shots

Langdurig bejaardentempo komt Ajax in Tilburg duur te staan: 1-1; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax verloor woensdagavond in Tilburg twee hele belangrijke punten door bij Willem II met 1-1 gelijk te spelen. Na een snelle treffer van Antony dacht de lijstaanvoerder plichtmatig over de gastheren heen te kunnen lopen maar toen Kwasi Wriedt na de pauze 1-1 maakte kreeg men de problemen waar men om vroeg. In de slotfase waren de gasten dichtbij de verlossende goal maar ook nu bleken de Amsterdammers weer geen specialisten in de late ontsnapping.

Heel duur en onnodig. Iets anders valt er eigenlijk niet te zeggen over wat Ajax bij Willem II overkwam. Coach Erik ten Hag had in een zeer regenachtig Tilburg dezelfde elf spelers een basisplaats gegeven als die drie dagen eerder ADO hadden verslagen. Veel meer smaken waren er overigens door een handvol blessures ook niet voorhanden. Na de wanprestatie in de tweede helft bij ADO leken de Ajacieden enigszins wakker want al binnen een paar minuten kwam men op voorsprong. Na een omschakelmoment over Klaas-Jan Huntelaar kwam Antony aan de bal waarna de Braziliaan, getooid met een nieuwe zilverkleurige coupe, met een houdbaar schuivertje doelman Robbin Ruiter toch wist te verrassen: 0-1.

Een makkelijke zege leek in het verschiet voor de koploper maar wie de wedstrijd tegen ADO nog in het achterhoofd had wilde eerst nog even afwachten of deze conclusie kon worden getrokken. Die realisten bleken gelijk te krijgen want wederom legde Ajax een tergend langzaam tempo op de gladde mat, het was werkelijk niet om aan te zien. Alleen maar korte balletjes over vijf meter, geen enkele diepte en de intensiteit was ook nog eens ver te zoeken. Als het verbaasde Willem II even kon uitbreken kreeg men warempel nog de beste kansen ook. Doelman André Onana moest op zijn post zijn en er waren nog een paar dreigende momenten. Aan de andere kant viel Ajax wel wat plichtmatig aan maar er ontstond weinig gevaar. Dat kon ook niet vanwege bovengenoemde redenen.

Misschien dat Erik ten Hag zijn vermoeid ogende formatie dan in de rust wakker had geschud? Daar leek het even op na de hervatting maar al heel snel daalde het tempo wederom naar het niveau van een groepje bejaarden. Nu profiteerde Willem II wel optimaal al had het daar enorm matig verdedigen van Perr Schuurs voor nodig. De centrale verdediger liet zich kinderlijk eenvoudig aftroeven door Kwasi Wriedt waarna de ex-spits van Bayern Munchen II wegdraaide en vanaf een meter of zestien de lange hoek wist te vinden: 1-1. Onana had er misschien een hand tegenaan kunnen krijgen maar het paste wel bij het Ajax van deze avond dat ook hij even niet helemaal thuis gaf.

Een half uur was er nog te gaan maar Ajax is Ajax en dat houdt in dat er tegenwoordig zelden tot nooit in slotfases alsnog een wedstrijd gewonnen wordt. Onlangs gebeurde dat tegen FC Utrecht onverwachts in de beker maar in de competitie is dit al jaren een zeldzaamheid. Vaak kreeg men zelfs dan nog de winnende treffer tegen maar dat onheil bleef het team van de een stoicijnse blik acterende Erik ten Hag bespaard. Een beetje pech hadden de bezoekers wel. Zo belandde een schot van Dusan Tadic tegen de paal en gingen verschillende pogingen er net niet in. In de laatste paar minuten ging ook Daley Blind mee naar voren en hij was met een leep balletje een paar centimeter verwijderd van een fraaie goal. Toen even later een scrimmage met de ingevallen Jurgen Ekkelenkamp ook eindigde in een redding van de alsnog naar grote hoogte groeiende Ruiter kon het niet anders dan dat Ajax heel dom puntenverlies ging oplopen. Overigens kwam Antony, wederom zijn snelheid niet benuttend door altijd maar in de bal te komen, nog goed weg toen hij aan de zijlijn een natrappende beweging in huis had. Scheidsrechter Manschot hield het bij geel. Willem II haalde een verdiend punt binnen tegen een Ajax dat niet thuis gaf en zo spelend geen favoriet is voor het binnenhalen de van de zo felbegeerde schaal.
Tags

tilburg ado antony hag bejaardentempo kwasi onana plichtmatig ruiter wakker wriedt achterhoofd acterende balletje bayern bejaarden benuttend bespaard blind bovengenoemde braziliaan coupe ekkelenkamp felbegeerde fraaie gastheren geschud getooid gladde handvol houdbaar huntelaar intensiteit kinderlijk leep lijstaanvoerder manschot natrappende ogende omschakelmoment onheil ontsnapping pauze post puntenverlies realisten regenachtig schuivertje schuurs scrimmage slotfases smaken spelend stoicijnse tadic tergend uitbreken utrecht verlossende verschiet voorhanden wanprestatie warempel wegdraaide zeldzaamheid zijlijn zilverkleurige

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom backup berghuis bergwijn bertjek bertrand boerhout branco brobbey farioli forbs frimpong gaaei gooijer hato jim jong kaplan kiki oranje rasmussen rcm reijnders rensch rijkhoff sevic sosa sutalo timber traore