Transparent
Inloggen
Sluiten

Captain Dusan Tadic redt defensief bedroevend Ajax van vroege bekeruitschakeling: 5-4

16 december 2020 23:38
Foto: Pro Shots

Captain Dusan Tadic redt defensief bedroevend Ajax van vroege bekeruitschakeling: 5-4; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax speelde vooral defensief gezien een draak van een wedstrijd tegen FC Utrecht maar wist uiteindelijk toch met 5-4 aan de goede kant van de score te blijven. Dusan Tadic was dé grote man door vlak voor tijd met een weergaloze treffer de eindcijfers vast te leggen. Ondanks de logische opluchting bleven er vooral ook vraagtekens hangen bij deze chaotische presentatie van een zeer onsamenhangend Ajax.

Tuurlijk, Ajax was gehavend. Gehandicapt zelfs. Coach Erik ten Hag, zoals het een Ajax-coach betaamd, wilde er vooraf echter niet moeilijk over doen: “We missen veel spelers maar er staat nog steeds een goed elftal waarmee we moeten kunnen winnen.” Ook de Utrechters moesten het overigens doen zonder een handvol titularissen maar daar kon coach René Hake eveneens nog steeds beschikken over een meer dan representatief team. Ajax startte met Kjell Scherpen in de goal. Ten Hag: “Het is een meetmoment voor Kjell, dit heeft hij zelf afgedwongen.” Devyne Rensch speelde rechtsback omdat zowel Noussair Mazraoui als Sean Klaiber niet konden of mochten aantreden. Door de afwezigheid van drie centrumspitsen begon Zakaria Labyad weer eens in de punt van de aanval.

FC Utrecht startte zoals tegenwoordig iedere ploeg tegen Ajax doet: gewoon met drie aanvallers in de zone gaan staan rond de zestien meter en het middenveld daar kort achter parkeren. Dat lijkt gedurfd maar tegen dit amechtige Ajax heel effectief. Om één of andere reden komen de Amsterdammers daar momenteel meteen mee in de problemen. De gasten zetten al binnen een minuut druk vanuit deze situatie en daaropvolgend dom balverlies van de weer zeer chaotisch acterende Nicolas Tagliafico leverde een snelle 0-1 op van Mimoun Mahi.
De thuisploeg reageerde echter snel. Na een makkelijk gegeven vrije trap was het Dusan Tadic die zijn schot van richting zag veranderd: 1-1.

Daarna ontspon zich een wedstrijd waarin Ajax vaker de bal had maar eigenlijk weinig kon afdwingen. Utrecht loerde op de counter en speelde zo snel als als het kon telkens de vlugge Gyrano Kerk aan. Vlak voor rust dan ineens een fraaie aanval. Daley Blind verstuurde van achteruit een mooie lange bal waarna via Dusan Tadic en Nicolas Tagliafico bij de eerste paal Zakaria Labyad vrijkwam en de ad-interim spits vervolgens met links hard raakschoot: 2-1. De net ingevallen keeper Eric Oelschlägel was kansloos tegen dit technisch knappe staaltje afwerken.

Ajax leek daarmee net op tijd de zaken recht te hebben getrokken en uit te kunnen kijken naar een relaxte tweede helft. Zo dachten de spelers er kennelijk zelf ook over want na weerzinwekkend slecht verdedigen van Rensch en Blind kon Mahi van dichtbij de 2-2 binnentikken nadat Kerk op rechts nog wél in een verloren bal geloofde. Het zat even daarna voor de thuisploeg zeker niet tegen toen Antony vanaf rechts voorzette en de bal weer doeltreffend van richting werd veranderd: 3-2. Nu zou Ajax dan toch echt niets meer laten aanbranden, zo dacht iedereen. Niets bleek echter minder waar, men was enorm hardleers. Kort na de 3-2 stond men weer collectief te snurken in de achterhoede, deze keer bij een hoekschop, waarna met wat geluk de bal bij Sander van der Streek kwam die vervolgens van dichtbij voor 3-3 zorgde. Een waar spektakel was in the making voor de neutrale kijker maar de echte voetballiefhebber wist eigenlijk niet waar hij of zij naar zat te kijken. Wat een dramatisch defensief niveau.

En het werd nog erger voor de trots van Mokum. Na zeer slap verdedigen van Perr Schuurs, hij liet Kerk zomaar voorzetten, was het Scherpen die de ongevaarlijke flankbal losliet waarna invaller Moussa Sylla er als een straal water bij was om de 3-4 binnen te werken. Een blunder van de onfortuinlijke jonge doelman die het vandaag echter moest doen met een defensie van zeer bedenkelijk niveau voor zijn neus.

Het leek Ajax allemaal weg te glippen maar na een prima aanvallende actie van Rensch kwam de voor de goed spelende Edson Alvarez ingevallen Jurgen Ekkelenkamp diep door waarna diens voorzetje wederom door Labyad, deze keer met rechts, ongenadig hard tegen de touwen werd gejaagd: 4-4. Dit betekende de tweede technisch zeer beheerste treffer van Labyad. In de absolute slotfase kon het beide kanten op maar het was Ajax dat aan het langste eind trok. En hoe: dit was een goal waar de kwaliteit vanaf droop. Dusan Tadic trok vanaf links naar binnen waarna de aanvoerder met rechts op schitterende wijze het vonnis voltrok door fraai de bovenhoek te vinden: 5-4. Hoewel de speeltijd er eigenlijk op zat maakten daarna nog beide teams aanspraak op een strafschop. Joris van Overeem maakte duidelijk hands namens Utrecht maar scheidsrechter Dennis Higler wuifde dat weg, zoals hij Ryan Gravenberch zelfs geel gaf toen deze toch werd gehaakt binnen het strafschopgebied. In de laatste seconde van de toegevoegde tijd was er echter ook nog een duel aan de andere kant waar Daley Blind in de clinch ging met Mark van der Maarel. Ook hier zag Higler geen pingel in, hoewel Blind op de Utrechter viel, waardoor Ajax als winnaar van het veld stapte. En wat ook fijn was : men hoefde geen verlenging te spelen.
Discussieer mee op de forums


Tags

tadic blind labyad utrecht kerk rensch bekeruitschakeling hag higler mahi redt scherpen tagliafico aanbranden aanspraak aantreden achterhoede acterende afgedwongen alvarez amechtige antony balverlies beheerste betaamd betekende binnentikken bovenhoek centrumspitsen chaotisch chaotische clinch counter daaropvolgend draak droop effectief eindcijfers ekkelenkamp flankbal fraaie gedurfd gehaakt gehandicapt gehavend gejaagd gravenberch gyrano hake hands handvol hardleers joris klaiber langste loerde losliet maarel making mazraoui meetmoment mimoun mokum moussa oelschlagel onfortuinlijke ongenadig ongevaarlijke onsamenhangend ontspon overeem parkeren pingel raakschoot relaxte representatief schuurs sean slap snurken staaltje stapte straal streek sylla titularissen utrechter utrechters verlenging verstuurde vlugge voetballiefhebber voltrok vonnis voorzetje voorzette vrijkwam water weergaloze weerzinwekkend wuifde

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren akpom backup bergwijn bertjek bertrand branco brobbey chaotisch elsimao farioli gaaei gooijer hato jong kaplan kiki kroes mislintat oranje rasmussen reijnders rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo timber traore wilson