Transparent
Inloggen
Sluiten

Edwin van der Sar: 'Wij zijn ervan overtuigd dat we bij het uitspelen kampioen waren geworden'

16 december 2020 11:50
Foto: Pro Shots

Edwin van der Sar: "Wij zijn ervan overtuigd dat we bij het uitspelen kampioen waren geworden"; image source: Pro Shots

Voetbal International heeft een uitgebreid interview over afgelopen jaar met de algemeen directeuren van de grote vier clubs. Een van de punten die uitgebreid besproken wordt is de beslissing van AZ om naar de UEFA te stappen om een Champions League-ticket af te dwingen. "Wij hebben in die gesprekken echt wel op meerdere manieren laten merken dat wij vonden dat je op een bepaalde manier naar deze situatie moest kijken. Er is netjes een brief gestuurd naar de KNVB. We hebben in de KNVB-call met alle clubs om draagvlak gevraagd. Als je dan iedere keer wordt genegeerd, en dat mag, dan kun je de keuze maken: kies je voor jezelf en ga je de strijd aan? Cambuur en De Graafschap hebben dat in Nederland gedaan. Die kregen bij de rechter als antwoord: De KNVB mag het zo doen, maar had het ook anders kunnen doen. Die weg was al bewandeld. Daarom hebben we de keuze gemaakt naar de UEFA te gaan", legt Robert Eenhoorn van AZ uit.

Edwin van der Sar krijgt daarop de vraag of Ajax dezelfde stap gezet zou hebben, maar dat antwoord moet hij schuldig blijven. "Wij zijn ervan overtuigd dat we bij het uitspelen van de competitie kampioen waren geworden. We hadden na de winterstop een lastige periode gehad, lagen uit Europa en uit de beker. De ziekenboeg stroomde weer leeg en alle aandacht kon op het slot van de Eredivisie. We waren erop gebrand te laten zien dat wij de beste waren", zo geeft hij aan. "Wel denk ik: Als wij op doelsaldo tweede hadden gestaan, en we hadden op deze manier geprobeerd toch nummer 1 te worden, dan waren we uitgelachen en met pek en veren Nederland uitgejaagd."

Eenhoorn reageert daarop dat AZ nu weer exact hetzelfde gedaan zou hebben. "Dat heeft te maken met de argumenten die ik hierboven aangaf. En geloof me: niemand was verrast dat wij deze stappen ondernamen, want we hebben het de hele tijd over dit soort zaken gehad", zegt hij daarover. "Je kan niet altijd gelijk krijgen, maar het heeft ook te maken met de manier waarop beslissingen worden genomen. Als je genegeerd wordt, dan komt de sportman in je naar boven. Dan ga je de strijd aan."

Mark Koevermans van Feyenoord geeft aan verrast te zijn door de stappen die AZ nam. "We zaten een beetje in hetzelfde schuitje. Wij waren in goeden doen en hadden ook graag de competitie uitgespeeld. In de gesprekken is inderdaad aangekaart hoe er omgegaan moest worden met de waarde van het Champions League-ticket. Bij ons leefde ook het gevoel: Waarom bijvoorbeeld niet 45 procent voor Ajax, 45 procent voor AZ en 10 procent voor Feyenoord? De competitie was immers niet uitgespeeld en wij hadden nog een kans op een Champions League-plek te eindigen", reageert hij daarop. "Dat hebben we her en der weleens kort met elkaar gesproken, maar dat lag lastig. Volgens mij had de KNVB in dit geval de regie moeten pakken. Zij hebben de keuze gemaakt de competitie te stoppen en een nummer 1 en 2 aan te wijzen. Zij hebben een keuze gemaakt over het ticket voor de bekerwinnaar. Tijdens die periode had de regie strakker gemoeten, ook qua solidariteit."

Toon Gerbrands van PSV heeft wel begrip over de beslissing van de KNVB om Ajax het Champions League-ticket te geven. "Ik heb me naar buiten toe niet uitgesproken over deze kwestie. Dat is les 1: om het lang vol te houden in deze sport, moet je je niet met andere clubs bemoeien", aldus Gerbrands. "Maar voor mij was duidelijk dat het doelsaldo leidend zou zijn. Zo waren de spelregels toen we aan het seizoen begonnen."




Tags

knvb sar eenhoorn feyenoord gerbrands nederland uefa brief cambuur draagvlak eredivisie goeden graafschap kies koevermans kwestie les ondernamen pek schuitje slot solidariteit spelregels sportman uitgejaagd veren ziekenboeg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Nou ik niet Edwin. Pleurde als een kaartenhuis in elkaar
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

avila berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk martha medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos wijndal