Transparent
Inloggen
Sluiten

Machteloos Ajax kan weer geen overwintering in Champions League bewerkstelligen: 0-1

9 december 2020 21:24
Foto: Pro Shots

Machteloos Ajax kan weer geen overwintering in Champions League bewerkstelligen: 0-1; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax is er woensdagavond niet in geslaagd om de benodigde zege op Atalanta Bergamo te pakken. De Amsterdammers kwamen geen moment echt serieus aan het voetballen toe en zagen de Italianen vlak voor tijd via invaller Luis Muriel ook nog de volle winst pakken: 0-1. Op dat moment zat Ryan Gravenberch met twee gele kaarten op zak al langs de kant. Voor Ajax rest nu slechts nog de Europa League.

Stroef, stroever, stroefst: zo laat het spel van Ajax zich deze avond het beste omschrijven. Negentig minuten plus blessuretijd leverden amper een soepele aanval op voor de gastheren die grossierden in foute passes en verloren duels. De enige goede combinatie betekende ruim een kwartier voor tijd dan de enige echte grote kans voor de thuisploeg maar na een mooi balletje achter het standbeen van invaller Jurgen Ekkelenkamp was het Davy Klaassen die alleen voor het doel de voeten van keeper Pierlluigi Gollini vond. De bal lag iets onder het lichaam van Klaassen, dit gold als een klein excuus, maar toch moeten op dit niveau dit soort kansen gewoon worden afgemaakt.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd duidelijk dat coach Erik ten Hag geen beroep kon doen op Daley Blind en David Neres. Eerstgenoemde meldde zich ‘ziek’ terwijl de Braziliaan toch niet genoeg hersteld bleek van de blessure die hij vorige week op Anfield had opgelopen. Ten Hag loste één en ander op door Brian Brobbey de kans te geven als diepe spits (zijn eerste basisplaats in Ajax 1) en Lisandro Martinez achterin op de plek van Blind te laten acteren.

Zoals verwacht ontspon zich van meet af aan een soort van tactisch steekspel waarin beide teams elkaar zo ongeveer aan het kapot pressen waren. Ajax had er heel veel moeite mee en kon zelfs geen enkele keer een verticale bal door het midden passen. In dat opzicht werd Daley Blind wel degelijk enorm gemist. De opbouw ging via Perr Schuurs en Martinez dan maar telkens naar de zijkanten maar dat leverde nul komma nul gevaar op. Bovendien hadden de meeste spelers telkens ruzie aan de bal, het spel was niet om aan te zien. Ook Atalanta kon in deze wedstrijd amper gevaarlijk worden. Er was één goede aanval maar de Nederlander Marten De Roon besloot hopeloos naast vanaf een meter of zestien nadat hij flitsend was vrijgespeeld door een paar ploeggenoten. De rust brak met een logische 0-0 tussenstand aan waarna er eigenlijk weinig veranderde. Quincy Promes kwam in de ploeg voor de aangeslagen Brobbey, hij was omver gelopen door de wederom volledig falende Nicolas Tagliafico, en Dusan Tadic ging centraal in de aanval lopen. Even leek het beter te gaan maar al gauw waren het juist de bezoekers die meer dreiging vertoonden. Ondanks een regen aan corners kon Atalanta echter niet echt tot kansen komen waardoor het aan de bal nog steeds zeer zwak spelende Ajax in leven bleef.

Inmiddels was Klaas-Jan Huntelaar ook in de ploeg gekomen en even leek hij een beslissende rol te gaan spelen. Nadat de eveneens ingevallen Jurgen Ekkelenkamp een terugspeelbal had onderschept en teruglegde op de schietgrage routinier werd de 37-jarige Achterhoeker in de rug gelopen door een Italiaanse verdediger. Huntelaar zocht dit contact ook wel slim op waardoor het te billijken viel dat er niet besloten werd tot een strafschop door scheidsrechter Del Cerro Grande. Toch waren de gasten heel even van slag en werd Ajax iets sterker. Dit resulteerde dan in de enige echte grote kans voor Ajax welke dus door Klaassen jammerlijk werd gemist. Vijf minuten later volgde dan de echte genadeklap. Ryan Gravenberch, al vroeg in de wedstrijd belast met geel, maakte zich breed in een duel en zwaaide onbedoeld met een arm. Helaas voor hem liep er een Italiaan tegenaan en trok de scheidsrechter de tweede kaart voor de talentvolle youngster. De taak voor Ajax werd op dat moment bijkans onmogelijk, alleen wat opportunisme en vooral veel hoop restten nog. De risico’s werden groter en tot overmaat van ramp viel er dan ook vlak voor tijd nog een goal aan de andere kant. Invaller Luis Muriel ontsnapte op het randje van buitenspel, ging om de misschien wat ver uitgelopen Onana heen, en schoof de beslissende treffer tegen het netje: 0-1.
Over en uit dus voor de gastheren die ook nog Martinez met een liesblessure zagen uitvallen terwijl invaller Jurriën Timber binnen vijf minuten ook alweer vervangen moest worden. Al met al is de conclusie dat Ajax dit seizoen niet het niveau heeft om aanspraak te maken op overwintering in de Champions League.




Discussieer mee op de forums


Tags

atalanta blind martinez brobbey ekkelenkamp gastheren gravenberch hag huntelaar machteloos muriel aangeslagen aanspraak achterhoeker anfield balletje benodigde bergamo beroep betekende bijkans billijken braziliaan cerro corners dreiging eerstgenoemde excuus flitsend genadeklap gollini grande grossierden italiaan italianen komma liesblessure loste meet neres netje omschrijven omver onana onbedoeld onderschept ontspon opbouw opportunisme overmaat pierlluigi pressen promes ramp regen restten resulteerde roon routinier schietgrage schoof schuurs soepele standbeen steekspel stroef stroefst stroever tadic tagliafico teruglegde terugspeelbal timber verticale vertoonden vrijgespeeld youngster zak

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom almada avila berghuis bergwijn besparen boomen brobbey elsimao forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten loonkosten mislintat passeren ramaj rensch sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos