Transparent
Inloggen
Sluiten

Zeldzame fout André Onana doet Ajax de das om in Liverpool: 1-0

1 december 2020 23:25
Foto: Pro Shots

Zeldzame fout André Onana doet Ajax de das om in Liverpool: 1-0; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax kwam behoorlijk voor de dag bij het ‘grote’ Liverpool maar dolf in een gelijkopgaande wedstrijd uiteindelijk toch het onderspit doordat doelman André Onana dertien minuten na de pauze verschrikkelijk in de fout ging. De normaal zo betrouwbare goalie ging onder een ongevaarlijk ogende voorzet door waarna Curtis Jones ineens een leeg doel zag opdoemen. Vlak voor tijd miste invaller Klaas-Jan Huntelaar een opgelegde kans om Ajax alsnog naast de Engelsen te koppen. Doordat Atalanta Bergamo moeizaam met 1-1 gelijkspeelde tegen Midtjylland moet Ajax volgende week thuis van de Italianen winnen om door te gaan in de Champions League.

Speelde Ajax slecht op het legendarische Anfield Road? Nee, zeker niet. Speelde Ajax goed dan? Nee, dat ook niet want daarvoor toonden teveel spelers zich veel en veel te slordig aan de bal. Er waren echter een paar Ajacieden bij die wél indruk maakten. Vooral Ryan Gravenberch, Perr Schuurs en Noussair Mazraoui speelden een uitstekende partij. De gastheren waren gehandicapt maar konden uiteindelijk toch een meer dan representatief team op de strak geschoren wei van Anfield brengen. Ajax-coach Erik ten Hag had ervoor gekozen om Edson Alvarez in het team te zetten ten faveure van Zakaria Labyad waardoor hij duidelijk voor iets meer balans koos. De Mexicaan speelde vervolgens weinig opvallend maar dat is meestal een goed teken gezien de rol die hij had. Hij onderschepte aardig wat ballen, dat zeker wel.

Ajax had toch wat moeite met het hogere tempo dan wat men in de Eredivisie gewend is. Dit uitte zich in veel slechte passes en verkeerde keuzes. Liverpool zakte in en loerde constant op zo’n fout en wilde er dan snel uitkomen. Op die manier werd het een paar keer dreigend en raakte Curtis Jones met een fraai schot de binnenkant van de paal. Daley Blind was er weer bij maar kon niet terugkijken op een goede wedstrijd, in feite werd hij vooral overeind gehouden door zijn uitblinkende partner Perr Schuurs die zeer sterk voor de dag kwam. Schuurs was scherp, snel en sterk. Door een fout van Blind moest hij vlak voor de pauze een gele kaart pakken toen Sanio Mané ervandoor was.

Kreeg Ajax kansen voor de pauze? Nee, geen echte grote maar men was wel dreigend. De laatste pass was echter telkens onzorgvuldig en de vleugelspelers Antony en David Neres zaten niet in de wedstrijd. Wel was er een mooi schot van de prima spelende Mazraoui welke doelman Caoimhin Kelleher goed overtikte. Pas na de pauze werden de Amsterdammers serieus gevaarlijk. Na een voorzet van Neres had de wat ongelukkig acterende Davy Klaassen van dichtbij met het hoofd moeten scoren maar in plaats van richting lange hoek te schampen kopte hij bij de eerste paal steenhard naast. Even later een prima actie van Mazraoui, een rush die deed denken aan zijn goal bij Bayern Munchen, waarna Kelleher weer pareerde en Neres de kansrijke rebound tegen de buitenkant van de paal deponeerde. Ajax leek op zoek naar een goal maar deze viel heel ongelukkig aan de andere kant. Na een indraaiende voorzet vanaf rechts dacht Onana kennelijk dat de bal achterging maar hij had buiten de achter zijn rug geslopen Jones gerekend die vervolgens simpel binnentikte: 1-0.

Op dat moment kon een beetje volger van het internationale voetbal wel inschatten dat het heel moeilijk zou gaan worden voor Ajax want in grote ruimtes is Liverpool super efficiënt. Dat bleek ook want nu kregen de gastheren meer en meer kansen om Ajax pijn te doen. Zo moest Onana katachtig redden op een inzet van de ingevallen Robert Firmino. Ten Hag ging nog meer risico’s nemen en bracht Klaas-Jan Huntelaar, Lassina Traoré en Zakaria Labyad. Twee minuten voor tijd leverde dat dé kans op om op 1-1 te komen. Na een prima voorzet van Antony kon Huntelaar vanaf vijf meter vrij inkoppen, een ideale situatie voor de ervaren spits, maar tot ontsteltenis van alles en iedereen uit Amsterdam mikte hij recht op doelman Kelleher die zijn ploeg hier nadrukkelijk op de been hield.

Ajax verloor dus onnodig maar liet toch zien op een hoog niveau goed overeind te kunnen blijven. Maar ook werd duidelijk dat er op verschillende gebieden nog een laatste stap gezet moet worden. Volgende week heeft men in ieder geval in de eigen Johan Cruijff Arena nog steeds alles in eigen hand tegen Atalanta Bergamo.




Tags

liverpool onana pauze huntelaar jones kelleher mazraoui neres schuurs anfield antony atalanta bergamo blind curtis das gastheren hag labyad achterging acterende alvarez arena bayern binnenkant binnentikte caoimhin deponeerde dolf eredivisie ervandoor feite firmino gebieden gehandicapt gelijkopgaande gelijkspeelde geschoren geslopen goalie gravenberch indraaiende inkoppen inschatten italianen kansrijke katachtig loerde mane midtjylland mikte ogende onderschepte onderspit ongevaarlijk ontsteltenis onzorgvuldig opdoemen overtikte pareerde rebound representatief road rush sanio schampen steenhard strak traore uitblinkende vleugelspelers wei

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom berghuis bergwijn beuker boomen brobbey elsimao excuus forbs godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten mislintat oranje passeren ramaj rensch schaduwspits sevic sosa stilstand sutalo tahirovic taylor vos