Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax slecht Utrechtse muur na rust met opvallende cijfers: 0-3

8 november 2020 14:26
Foto: Pro Shots

Ajax slecht Utrechtse muur na rust met opvallende cijfers: 0-3; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax had het wederom lange tijd niet makkelijk in Utrecht waar de plaatselijke FC zich opnieuw opwierp als een lastige opponent. Na ruim een uur spelen was het echter Davy Klaassen die op aangeven van Zakaria Labyad de ban brak (0-1) waarna de gastheren er in feite niet meer in geloofden. Dusan Tadic benutte een strafschop en in de allerlaatste seconde legde invaller Quincy Promes vanaf de achterlijn de eindcijfers vast op 0-3.

Het was afgelopen week onrustig geweest in Utrecht vanwege het plotselinge vertrek van coach John van den Brom. De vraag was hoe de spelers zouden reageren op de aanstelling van René Hake als tijdelijke opvolger. Al gauw bleek dat er gekozen was voor een ultra-defensieve speelwijze, een tactiek waar Ajax wel raad mee wist in de openingsfase maar tegelijk daar ook weer lastig doorheen kwam. Verrassend was de basisplaats voor Zakaria Labyad als aanvallende middenvelder terwijl Lassina Traoré weer de nummer negen positie bezette. Ajax domineerde maar kwam, en dat was eigenlijk ook wel logisch, tot weinig kansen in deze kleine ruimtes. Na een mooie pass van Perr Schuurs was het Antony die er vandoor ging en teruglegde op Labyad maar omdat Traoré in de weg liep schoot de middenvelder op de voet van doelman Maarten Paes. Dit was een hele grote kans.

Aan de andere kant begon Utrecht meer van zich af te bijten en dat leverde een grote kans op voor Simon Gustafsson die op het randje van buitenspel mocht doorgaan maar gelukkig voor Ajax niet zelf schoot maar verkeerd teruglegde. . Vlak voor rust hadden de gasten veel pech toen Dusan Tadic een prima actie in de zestien meter besloot met een keihard schot tegen de onderkant van de lat. Schuurs liet zich op zijn beurt nog eens foppen door Eljero Elia, diens enige geslaagde actie, maar dat leverde uiteindelijk ook geen schade op voor de bezoekers. De rust brak aan met 0-0 en voor Ajax leken donkere wolken zich samen te pakken toen bleek dat Antony niet verder kon vanwege een onwillige hamstring.
David Neres kwam daardoor in de ploeg en hoewel Ajax na de pauze weer begon met het vastzetten van FC Utrecht leek het maar lastiger en lastiger te worden. De technische fouten aan de bal stapelden zich daarbij op. Deze keer was het echter niet Utrecht dat profiteerde door uit de omschakeling te scoren maar Ajax. Eindelijk lag er wat ruimte doordat de thuisploeg zeldzaam uit de organisatie liep waarna Tadic meteen Neres wegstuurde. De Braziliaan leek teveel te zijn uitgeweken maar kon toch Labyad bereiken die prima klaarlegde op de goed gevolgde Davy Klaassen waarna de middenvelder op voor hem zo karakteristieke wijze met een snoeiharde wreeftrap het vonnis voltrok: 0-1.

Vanaf dat moment moest FC Utrecht wat gaan doen maar de ploeg van Hake was vooraf zo defensief ingesteld dat men eigenlijk niet meer alsnog in de wedstrijd kwam. Alleen als Ajax slordig was in de opbouw kwam er soms wat zicht op een kansje. Twintig minuten voor tijd kregen de bezoekers een strafschop toen verdediger Tommy St. Jago nogal dom inging op Traoré en de Afrikaan gewillig naar het gras ging. Volgens scheidsrechter Björn Kuipers was dit een overtreding en dus een penalty. Omdat Traoré op het randje van buitenspel stond werd de VAR nog even gecheckt maar alles mocht doorgaan waarna uitblinker Tadic zeer koel de 0-2 in het zijnetje plaatste.

Even later kreeg Klaassen weer een dot van een kans maar nu redde Paes prima. De gastheren hoopten twee minuten voor tijd nog even op een pingel toen Gyrano Kerk, in de achterzak van Nicolas Taglafico, leek te worden gehaakt. Kuipers floot niet en de VAR kon niet ingrijpen omdat bleek dat de overtreding buiten de zestien was gemaakt. In de toegevoegde tijd frommelde invaller Quincy Promes vanaf de achterlijn nog de geflatteerde 0-3 binnen. Een belangrijke zege voor Ajax dat echter nog zeker moet werken aan het spel. FC Utrecht speelde te defensief om aanspraak op iets te maken.




Tags

utrecht labyad tadic traore achterlijn antony gastheren hake kuipers muur neres paes promes schuurs teruglegde utrechtse var aanspraak achterzak afrikaan ban bezette braziliaan brom dot eindcijfers elia eljero feite foppen frommelde gecheckt geflatteerde gehaakt geloofden geslaagde gevolgde gewillig gras gustafsson gyrano jago kansje kerk klaarlegde omschakeling onderkant onwillige opbouw openingsfase opponent opwierp pauze pingel plaatselijke plotselinge simon snoeiharde stapelden taglafico tommy uitgeweken ultra vandoor vastzetten voltrok vonnis wegstuurde wolken wreeftrap zijnetje

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kopper kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht