Transparent
Inloggen
Sluiten

Na flitsende start harkt Ajax alsnog moeizaam de zege bij elkaar in Denemarken: 1-2

3 november 2020 23:17
Foto: Pro Shots

Na flitsende start harkt Ajax alsnog moeizaam de zege bij elkaar in Denemarken: 1-2; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax begon als vanouds erg sterk aan een uitwedstrijd in de Champions League. Binnen twaalf minuten leken de Amsterdammers bij Midtjylland op rozen te zitten door treffers van Antony en Dusan Tadic: 0-2. De gastheren sloegen echter snel terug (1-2) waarna zich een uiterst moeizame eerste helft ontrolde. Na de pauze had Ajax meer controle en kwam het amper nog in de problemen. Een voortijdig beslissende derde goal van Ajax, gemaakt door Antony, werd door de VAR wegens buitenspel afgekeurd.

Vooraf was er natuurlijk een enorme chaos vanwege een breed uitgemeten corona uitbraak binnen de selectie van Ajax. Na veel geharrewar kon coach Erik ten Hag uiteindelijk alsnog een zeer representatieve XI het veld insturen. Davy Klaassen arriveerde net op tijd maar moest toch op de bank beginnen, een beslissing welke Ten Hag uiteindelijk net niet fataal werd. Want wat speelde Ajax een belabberde eerste helft. En dat terwijl men nog zo flitsend startte. Na een geweldige aanval over Quincy Promes en Dusan Tadic was het Antony die met zijn bekende snelle voetjes op heerlijke wijze de 0-1 in de verre hoek schoof.

Nog geen tien minuten later was het weer raak. Omdat keeper Mikkel Andersen een terugspeelbal oppakte kreeg Ajax een indirecte vrije trap op drie meter van het vijandelijke doel. Normaal levert dit zelden een goal op maar Dusan Tadic prikte op slimme wijze toch de bal binnen: 0-2. Een makkelijke avond leek in het verschiet maar bij de gasten liepen teveel spelers rond die aan alibi-verdedigen deden. Het gevolg was geen druk op de bal en veel ruimte voor spelers van Midtjylland. Na ruim een kwartier leverde dat al een goal op. Anders Dreyer, in het verleden nog een seizoen lang een anonieme speler van Heerenveen, mocht vanaf zestien meter zonder enige weerstand aanleggen en verschalkte met zijn linkerbeen de kansloze André Onana op fraaie wijze: 1-2. Een mooi schot maar wat stonden er hier bij Ajax een paar apatisch te verdedigen.

In het vervolg van de eerste helft was het wachten op de gelijkmaker want het leek nergens meer op wat de bezoekers aan het doen waren. De Denen misten echter een paar grote kansen waardoor een dolend Ajax met een voorsprong de rust haalde. Ten Hag deed wat hij doen moest: Klaassen alsnog brengen voor de volledig falende Jurgen Ekkelenkamp. Vanaf dat moment kwam er meer rust in het spel van Ajax en had men eigenlijk niets meer te duchten van het technisch vrij beperkte Midtjylland. Desalniettemin bleef Ajax af en toe slordig in de passing en werd er daardoor veel teveel balverlies geleden. Na ruim een uur kwam Edson Alvarez voor Perr Schuurs en dat bleek ook een verbetering. De vaak bekritiseerde mexicaan bleek als centrale verdediger voor wat meer zekerheid te zorgen.

Niet lang daarna was het Antony die doorging op rechts na prima voorbereidend werk van Nousair Mazraoui waarna de kleine Braziliaan buitenom ging en meteen daarna ook doelman Mikkelsen met een schuivertje verraste. De voortijdige beslissing, zo leek het, maar na langdurige bestudering van de beelden besloot scheidsrechter Bobby Madden toch om de goal te annuleren vanwege buitenspel.
Ajax kwam echter niet meer in de problemen maar een oude voetbalwet zegt dat er altijd toch nog kansen komen voor de tegenstander welke maar één goal achterstaat. En dat gebeurde min of meer ook: nadat Onana even daarvoor al een verraderlijke schuiver onder uit de hoek had moeten tikken was er vlak voor tijd een moment waarbij de gastheren dachten aan een strafschop maar scheidsrechter Madden trapte gelukkig voor de bezoekers niet in de enthousiaste buiteling waardoor Ajax de drie punten in de zak kon steken. Men doet goede zaken in de poule want de Amsterdammers schuiven door naar de tweede plaats en hebben dus nog alles in eigen hand om de zo gewenste Europese overwintering te realiseren.
Tags

antony hag midtjylland tadic denemarken flitsende gastheren harkt madden onana aanleggen achterstaat alibi alvarez andersen annuleren apatisch balverlies bekritiseerde bestudering bobby braziliaan buiteling buitenom chaos corona dolend dreyer duchten ekkelenkamp enthousiaste fataal flitsend fraaie geharrewar heerenveen insturen linkerbeen mazraoui mikkel mikkelsen nousair ontrolde passing pauze prikte promes representatieve rozen schoof schuiver schuivertje schuurs sloegen terugspeelbal trapte uitbraak uitgemeten var verraderlijke verschalkte verschiet vijandelijke voetbalwet voetjes voorbereidend zak

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

annex berghuis bertjek boomen branco elsimao farioli forbs godts halven henderson hlynsson jim jong kiki kroes linksbuiten mannsverk medic rcm rosario sevic sutalo tahirovic taylor tegengoals traore unuvar vos weghorst