Matig Ajax wint wel met ruime cijfers van Fortuna Sittard

31 oktober 2020 21:55

Matig Ajax wint wel met ruime cijfers van Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Ajax heeft zaterdag de koppositie weer weten te verstevigen. Fortuna Sittard werd in de Johan Cruijff ArenA met 5-2 verslagen. Davy Klaassen kwam twee keer tot scoren, terwijl ook Brian Brobbey, Dusan Tadic en Quincy Promes hun naam terug zagen op het scoreformulier. De laatste twee deden dat vanaf de strafschopstip.

Ajax begon uitermate zwak aan het duel en zag Fortuna Sittard zelfs na zeven minuten al op voorsprong komen. De Limburgers trokken direct een muur voor het eigen strafschopgebied waardoor het lastig tot kansen komen was voor de ploeg van Erik ten Hag. Een rebound die door Jurgen Ekkelenkamp werd gemist was nog de grootste kans, waarbij Fortuna ook een goede mogelijkheid kreeg om zelf een tweede treffer te maken.

Na een half uur spelen ging de bal echter op de stip na een overtreding op Lassina Traoré en Davy Klaassen ging achter de bal staan. De middenvelder raakte de paal, maar wist de rebound wel in het doel te krijgen. Vanaf dat moment liep het bij Ajax een stuk beter en dat leidde vlak voor rust zelfs ook tot de voorsprong. Traoré kopte een voorzet van David Neres op de lat, waarna Klaassen opnieuw trefzeker was.

Ajax was ook in de tweede helft duidelijk de betere ploeg, maar bleef erg slordig met het omgaan van de kansen. Het zorgde er zelfs voor dat Fortuna Sittard na een uur spelen zelfs heel dicht bij de gelijkmaker kwam. Enkele minuten later was er bovendien opschudding op het veld nadat Neres leek na te trappen richting zijn tegenstander. De Braziliaan leek daar te ontsnappen aangezien de scheidsrechter het niet zag en ook de VAR niet ingreep.

Ook daarna kregen de Limburgers via een vrije trap een grote kans, maar de inzet ging net naast het doel. Direct daarna was het wel raak voor Ajax. Na een heerlijke aanval raakte Neres de paal, waarna Brian Brobbey de bal eenvoudig in het lege doel kon tikken. De jonge spits was enkele minuten daarvoor als invaller binnen de lijnen gekomen en fleurde zijn debuut direct in stijl op met een treffer.

Fortuna Sittard kreeg ook daarna enkele grote kansen, maar het was Ajax die opnieuw tot scoren kwam. De VAR greep in en een nieuwe strafschop werd gegeven na hands van de Limburgers. Dit keer ging Dusan Tadic achter de bal staan en zorgde daarmee voor de 4-1. Ook in blessuretijd maakten de Limburgers hands en dit keer was het Quincy Promes die wist te scoren vanaf elf meter. Het was echter niet de eindstand, want in de zesde minuut van de blessuretijd zorgde verdediger Cox met een afstandsschot nog voor de 5-2.