Transparent
Inloggen
Sluiten

Behoorlijk omgebouwd Ajax met onverwacht gemak langs Heerenveen: 5-1

18 oktober 2020 16:47
Foto: Pro Shots

Behoorlijk omgebouwd Ajax met onverwacht gemak langs Heerenveen: 5-1; image source: Pro Shots

Het leek een moeilijke middag te gaan worden, de druk zat er vooraf behoorlijk op voor Ajax. Vooral coach Erik ten Hag lag onder de loep maar kon tegen het goed aan de competitie gestarte Heerenveen al snel opgelucht ademen want zijn op vele plaatsen gewijzigde team walste met het grootste gemak over de Friezen heen: 5-1. Dusan Tadic maakte de belangrijkste eerste twee doelpunten waarna uiteindelijk Mohammed Kudus, Davy Klaassen en invaller Antony de tegenstander kansloos lieten. Tussendoor scoorde Henk Veerman tegen.

Zoals gezegd was er vooraf veel commotie rondom de opstellingen van trainer Erik ten Hag. Volgens vele kenners maakte hij er een potje van. De line-up tegen Heerenveen gaf vervolgens aan dat hij zich de kritiek enigszins ter harte had genomen maar ook dreef hij tegelijkertijd in de aanval toch weer zijn eigenwijsheid door. Zo stond Dusan Tadic opnieuw op links en werd Lassina Traoré de nummer negen in de plaats van de afwezige Zakaria Labyad. Op rechts was er een verrassende basisplaats voor David Neres. De middenlinie lag meer in lijn met de algemene opinie. Ryan Gravenberch, Mohammed Kudus en de verloren zoon Davy Klaassen vulden dat samen in. De gasten zetten daar een vijfmansdefensie tegenover want Groningen had laten zien dat Ajax daar moeite mee lijkt te hebben. Deze keer liep het echter al vlug anders want na een vlot lopende Ajax-aanval was het Tadic die vanaf links naar binnenkwam en met zijn rechterbeen doelman Erwin Mulder in de verre hoek wist te verschalken: 1-0.

Een hele verlichting voor de gastheren die hierdoor lekker konden gaan voetballen. Veel kansen ontstonden er echter niet en naarmate de minuten verstreken was het juist Heerenveen dat meer in beeld kwam. Na een misverstand tussen Daley Blind en Kudus kon Joey Veerman ervandoor waarna zijn afgemeten voorzet door Henk Veerman van dichtbij op de katachtig reagerende André Onana werd gekopt. Hier hield de goalie Ajax op de been. Even later dan weer een typisch VAR-moment. Na een voorzet van Tadic kreeg Sherel Floranus de bal ongewild tegen de arm en na lang beraad adviseerde de VAR om scheidsrechter Björn Kuipers naar de stip te wijzen. Dusan Tadic stapte naar voren en zorgde beheerst voor 2-0. Dit was het sein voor de gastheren om frank en vrij te gaan voetballen, in deze fase werd Heerenveen compleet overklast. Na een geweldige combinatie met onder meer Ryan Gravenberch was het de bij vlagen weer heerlijke voetballende Kudus die met een licht van richting veranderde schuiver de wedstrijd vroegtijdig kon beslissen: 3-0.

Ook na de rust bepaalde Ajax het spel maar het tempo werd wat teruggeschroefd, over drie dagen wacht immers Liverpool. Af en toe was er teveel sprake van gallery-play en lankmoedig omschakelen in defensief opzicht. Dat laatste leverde halverwege de tweede helft een counter op waarna er maar twee mensen achter de bal stonden uiteindelijk. Via Mitchel van Bergen werd het uitgespeeld waarna Henk Veerman de 3-1 mocht binnenschuiven.

Even leek het nog een wedstrijd te worden maar aan de andere kant was Floranus Ajax van dienst door op een hele domme wijze Traoré naar de grond te trekken. Kuipers had gek genoeg niets gezien maar de VAR greep nu volkomen terecht in waarna er opnieuw een strafschop volgde. Klaassen leukte zijn rentree op door op strakke wijze de pingel vervolgens hoog in de touwen te jagen: 4-1. Het slotakkoord was voor invaller Antony. Na een fraaie vooractie sprintte hij weg waarna Kudus hem bediende en de Braziliaan er vandoor ging. Vervolgens showde hij zijn snelle voetjes, goede trap en overzicht door op bekeken wijze de verre hoek te vinden: 5-1. Een goal waar de kwaliteit werkelijk vanaf afdroop. Al met al was het een prima middag voor de nog steeds stikeigenwijze Erik ten Hag. Als hij blijft winnen zal er niemand klagen.




Discussieer mee op de forums


Tags

heerenveen kudus tadic veerman gemak hag var antony floranus gastheren gravenberch kuipers omgebouwd onverwacht traore ademen afdroop afgemeten afwezige bediende beheerst beraad bergen binnenschuiven blind braziliaan counter dreef eigenwijsheid ervandoor erwin fraaie gallery gestarte goalie groningen jagen joey katachtig kenners klagen labyad lankmoedig leukte line liverpool loep middenlinie misverstand mitchel mulder naarmate neres onana ongewild opgelucht opinie opstellingen overklast pingel potje reagerende rechterbeen schuiver sein sherel showde slotakkoord sprintte stapte stikeigenwijze strakke teruggeschroefd vandoor verlichting verschalken verstreken vijfmansdefensie vlagen vlot vlug voetjes vooractie vulden walste

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.250 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic taylor vos wijndal