Transparent
Inloggen
Sluiten

[Update] Hugo de Jonge: 'Niet verstandig om nu te experimenteren met meer publiek in de stadions'

11 september 2020 14:59 - NOS.nl
Foto: Pro Shots

[Update] Hugo de Jonge: "Niet verstandig om nu te experimenteren met meer publiek in de stadions"; image source: Pro Shots

Vanaf oktober zal in Nederland geëxperimenteerd gaan worden met meer toeschouwers in de stadions. Dat gaf interim-directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV donderdagavond aan bij Langs de Lijn en Omstreken. Het kabinet zou bovendien achter het experiment staan. "We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions. We gaan kijken wat er kan", aldus De Jong. "Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV."

Voor het betaald voetbal is het noodzakelijk dat er snel meer toeschouwers in de stadions mogen zijn. "We zijn tot de conclusie gekomen dat je het nieuwe normaal niet lang kan volhouden. Vroeg of laat, natuurlijk gefaseerd, moeten we terug naar het oude normaal. Of het nu topsport is of cultuur, dit soort sectoren blijven dan niet overeind", zo gaf hij aan. "Je moet terug naar volle stadions, volle podia en volle concertzalen. Anders valt of het cultuur of het betaald voetbal om. Als je een jaar zonder publiek speelt en er komt geen enkele vorm van steun, is er over een jaar geen betaald voetbal in Nederland. Hoe sneller je met meer publiek kan spelen, hoe minder afhankelijk we zijn van Haagse steun."

Als vanaf januari de stadions weer volledig gevuld mogen zijn, zal de sector het volgens De Jong gaan redden. "Hebben we na januari nog steeds met beperkt publiek zal een heel aanzienlijk aantal clubs gebruik moeten maken van het loket in Den Haag", zei hij daarover.

Update 11-09 14:59: In een reactie aan de NOS laat minister Hugo de Jonge weten niet achter de uitspraken van Jan de Jong te staan om vanaf oktober te gaan experimenteren met meer publiek. "Wij hebben goede afspraken met de KNVB. Dit is niet de situatie om af te wijken van de lijn. Dat moeten we niet doen", aldus De Jonge.

De Jonge voegde daar aan toe dat er later wellicht wel mogelijkheden komen om meer publiek toe te laten. "Maar dat moet wel verantwoord zijn, het moet stap voor stap en het moet ook een gezamenlijk besluit zijn", zo gaf hij aan.

Volgens de minister is ook de KNVB niet voor het doen van experimenten met meer toeschouwers in oktober.

Meer op NOS.nl


Tags

jong toeschouwers eredivisie knvb minister nederland concertzalen experiment experimenten gefaseerd haagse kabinet loket mondkapje nos omstreken podia sectoren vakken voegde volhouden wijken

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 weken geleden
Lekker normaal doen met zij allen. Lijkt mij het beste. We zien nu wel dat de ernst er van af is.
Ik wacht nog steeds op de 2e golf van Pinksteren.
+6/-9

 
3 weken geleden
Met zijn allen lekker normaal doen is de beste garantie dat de ernst er binnen de kortste keren weer flink in zit.
+10/-3

 
3 weken geleden
Inderdaad. Heb je binnen no-time weer overvolle ziekenhuizen en zorgmedewerkers die ff voor de lol risicovolle overuren moeten draaien, omdat mensen lekker normaal willen doen met z'n allen. Egoïsme ten top.
+8/-3

 
3 weken geleden
Ik heb vanuit de academische wereld aardig wat onderzoeken voor mijn snufferd gekregen, maar die onderschrijven jouw zienswijze niet.
+1/-0

 
3 weken geleden
Grappig, ik heb namelijk totaal wat anders gezien.
Dat blijkt ook wel uit de verdeeldheid in de maatschappij, nationaal en internationaal.
Je hebt toch ook gezien dat na grote bijeenkomsten er 0 meer besmettingen zijn geweest? Dat zijn feiten.
Meer testen zoals nu geeft meer besmettingen weer, das logisch.
IC is zelfs onder bezet qua patiënten.
In maart lag de IC vol, net als in 2016 en 2018. Toen door hardnekkig griepvirus waarbij de longen en luchtwegen ook zwaar beschadigd werden bij de hele kwetsbaren.
+4/-0

 
3 weken geleden
Volgens mij zitten wij gewoon op dezelfde lijn hoor. :) Ik pak zelfs bewust het nog niet schoongemaakte winkelkarretje van iemand over.
+5/-0

 
3 weken geleden
Laten we het daar maar bij houden dan :)
Succes vandaag met de boodschappen.
+2/-0

3 weken geleden
Ik zou zeggen wel met dak open vanwege de ventilatie.
+3/-0

3 weken geleden
En dan klagen als er een tweede golf komt en alles weer dicht mag. Lekker verstandig!
+4/-3

 
3 weken geleden
Die tweede golf van Pinksteren, of Pasen of van die demonstratie van op de Dam? Welke 2e golf bedoel je?
+8/-10

3 weken geleden
Het lijkt me een utopie dat in januari de stadions weer helemaal vol zitten. Een wat grotere bezetting dan nu zou kunnen, maar we spelen in januari op twee zondagnamiddagen achter elkaar tegen PSV en Feyenoord. Zet daar onder de huidige virussituatie 50.000 zingende en juichende mensen neer en je hebt een reenactment van Atalanta-Valencia of Liverpool-Atletico. Die wedstrijden hebben mensenlevens gekost.
+1/-2

3 weken geleden
Was een verzoek van de KNVB aan de overheid. Dit verzoek is inmiddels al afgewezen door minister De Jonge.
+2/-2

3 weken geleden
Weet je wat niet verstandig is? Hugo de Jonge.

Als je niet tijdens de rit je eigen fouten durft toe te geven, dan zit je niet op je plek en moet je lekker in een kinder knutselhuis gaan werken.
+3/-1


Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 36.013 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

alvarez anthony athony barcelona belasting boer corona fier hag heropvoedingskampen heyman jong koen kudus labyad marin martinez moedwillig noteren ofwel oranje overmars post potter promes renemar robbertb rodytur suarez tadic