Transparent
Inloggen
Sluiten

Belgische cardioloog: 'Het lijkt erop dat Daley Blind een hartstilstand heeft gehad'

26 augustus 2020 20:33 - AD.nl
Foto: Pro Shots

Belgische cardioloog: "Het lijkt erop dat Daley Blind een hartstilstand heeft gehad"; image source: Pro Shots

De kans is vrij groot dat Daley Blind in het oefenduel tegen Hertha BSC een hartstilstand kreeg. Dat geeft de Belgische cardioloog Peter Peytchev aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het toestel levert namelijk een schok af bij een hartstilstand of een dreigende hartstilstand. Dit toestel weet precies op welk ogenblik het ertussen moet komen. Als dit geen hartstilstand was, dan had het waarschijnlijk geleid tot een hartstilstand. Het herkent namelijk de stoornis die vooraf gaat aan een hartstilstand", aldus Peytchev. "Ik zeg waarschijnlijk omdat een ICD-kastje ook wel eens foutief afgaat. Ik las dat er nu een gil aan vooraf ging. Een gil betekent dat hij zich onwel voelt en vermoedelijk een ritmestoornis heeft. Hierdoor had dit voor mij veel weg van een terechte ICD-schok."

De Belg vindt het lastig in te schatten wat het perspectief van Blind is voor zijn loopbaan als voetballer, omdat hij er niet bij is geweest en bovendien ook niet veel kennis van zijn dossier heeft. "Wat er na het afgaan van een ICD-kastje gebeurt, is dat nagegaan wordt waarom dat is gebeurd. Is er misschien iets veranderd aan zijn hartprobleem? De toestand kan achteruit gegaan zijn", zo geeft hij aan. "Het kan ook goed zijn dat daar niks uitkomt. Dan krijg je de status quo van voorheen en dan kan hem geadviseerd worden verder te voetballen. Blijkt de onderliggende hartconditie achteruit gegaan te zijn, dan wordt een speler wel eens gezegd: beter, stopt u. Dat hangt allemaal af van de gradatie van de aandoening en de ernstigheid daarvan."

Topsport in combinatie met een ICD is volgens Peytchev zeker mogelijk. "Absoluut, hoewel tien tot vijftien jaar geleden stellig 'nee' werd gezegd over het dragen van een ICD in top- of competitiesport", zegt hij daarover. "Tegenwoordig wordt het per geval bekeken. Er zijn ook gevallen waarbij het goed blijft gaan. Het zijn er niet superveel, maar ze zijn er zeker."

Meer op AD.nl
Tags

hartstilstand icd blind cardioloog peytchev gil schok toestel afgaan afgaat competitiesport dossier ernstigheid foutief gradatie hartconditie hartprobleem herkent hertha nagegaan ogenblik onwel quo ritmestoornis schatten stellig stoornis superveel toestand

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Speculaties zijn op dit moment redelijk beschamend!
Laat Blind en zijn specialisten dit onderzoeken a.u.b.
+8/-0

 
2 jaar geleden
Let maar op. Er km nog meer 'experts' aan het woord.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Waarschijnlijk net zo lang rondgebeld tot er een arts iets over wilde zeggen. Al zegt ie eigenlijk alleen maar wat zo'n ding doet 'aanslaan' en wat evt. de gevolgen zijn. Hij geeft duidelijk aan dat ie niet specifiek iets weet van Blind.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Vond ik de eerste keer ook al tenenkromend, iedereen die over elkaar heen valt om er iets van te vinden, waar je totaal geen zicht op hebt. Deze cardioloog doet het nog redelijk netjes door dit in ieder geval ook aan te geven. Áfwachten wat Blind en zijn familie na overleg met hun behandeld arts besluiten.
+1/-0


Win met Ajax

Registreer je nu via deze link bij onze bookmaker Betcity.nl en krijg op je eerste storting van maximaal 20 euro een free bet van hetzelfde bedrag cadeau!Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.406 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

amerika bassey bergwijn brobbey delcampo depay dna elsimao eredivisie hag heitinga huntelaar jcdebest johnny jong linksbuiten liverpool nederland overmars platteland rvc sar schreuder shogun simons sjakie tadic vink ward wijndal