Transparent
Inloggen
Sluiten

'Ajax moet vrezen voor verlies van tientallen miljoenen vanwege coronavirus'

14 april 2020 19:48 - AD.nl
Foto: Pro Shots

"Ajax moet vrezen voor verlies van tientallen miljoenen vanwege coronavirus"; image source: Pro Shots

Het Algemeen Dagblad meldt dat Ajax mogelijk tientallen miljoenen misloopt vanwege het coronavirus. Binnen de club zou inmiddels al over een bloedbad gesproken worden vanwege de financiële gevolgen. Steeds meer experts geven aan dat het zo maar nog een jaar kan duren voordat er weer wedstrijden met volle stadions gespeeld zouden kunnen worden. Indien dit daadwerkelijk het geval is, betekent dit voor Ajax een verlies van ongeveer 60 miljoen euro over een heel seizoen.

Ajax draait over dit seizoen al een verlies vanwege de uitschakeling in de groepsfase van de Champions League en het ook in de Europa League direct werd uitgeschakeld. Volgens het AD zal Ajax alle zeilen bij moeten zetten om overeind te blijven indien het zo lang zonder publiek zou moeten spelen. Voor de topclubs in Nederland zou het inmiddels een realistisch perspectief zijn als de budgetten noodgedwongen gehalveerd worden indien het coronavirus niet snel een halt toe word geroepen. De clubleiding van Ajax zal zich daarom voorlopig niet meer bezighouden met aansluiting vinden met de Europese top, maar puur om te overleven.

Meer op AD.nl
Tags

coronavirus bezighouden bloedbad budgetten gehalveerd halt misloopt nederland noodgedwongen zeilen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden (gewijzigd)
Ziyech verkocht voor 40, daar komt Onana sowieso nog bij voor 30 miljoen= 70 miljoen. Opgelost. En we krijgen nog een deel van de Ligt.
En iedereen maar doordat Ajax de clubs moet redden, lijkt mij niet. 2016 overal gejuich in de stadions toen we de titel misliepen. Prima maar nu ook niet gaan bedelen dan.
+2/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Ja dat kun je zo zeggen, maar clubs zijn natuurlijk niet verplicht om te klappen voor Ajax.
Maar als de helft van de BVO's failliet gaat is dat ook niet voordelig voor Ajax. Van spelen tegen Spakenburg krijgen de spelers geen voldoende weerstand voor CL wedstrijden. Ajax heeft dus wel degelijk een belang.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Ik geef El Nico helemaal gelijk en het grote leedvermaak was niet alleen in 2016 het geval, ik zie geen enkele reden waarom Ajax dat zou moeten doen. is hun taak helemaal niet. Ajax moet gewoon zorgen dat ze zelf blijven overleven en dat gaat ze zeker lukken, er moet iets anders verzonnen worden om geld binnen te halen ,desnoods wedstrijden zonder publiek.
+3/-0

4 jaar geleden
Wat een sneuheid bij sportjournalisten dat ze hiermee de leegte proberen te vullen nu er niet gespeeld wordt. Prima onderwerp hoor maar dit lijkt me toch een beetje sensatie zoeken als het om de situatie van Ajax gaat.

Vooropgesteld; ja het gaat allemaal vele tientallen miljoenen kosten. Stadions, sponsorgelden en ook transfergelden zullen lager worden (die 30 mln voor Onana kan zomaar de nieuwe realiteit zijn) want de collectieve voetballerij heeft gewoon enkele jaren wat minder te besteden.

Rest Ajax daardoor niets anders dan overleven en moeten ze strijd om aan te haken bij de top staken? Onzin.
1) Ajax heeft voldoende vlees op het bot, een pot overige reserve van 101,2 miljoen in de laatste jaarcijfers. In het ergste geval kun je hierop interen als je een operationeel verlies gaat draaien.
2) Ajax heeft veel courante spelers die ook voor lagere transfersommen nog aardige bedragen opleveren om je nettowinst te compenseren, zoals El Nico hier al vermeldt. In het ergste geval moet je op een paar dure (salaris) spelers afschrijven om het budget weer in lijn te krijgen, maar die reserves heb je en dat brengt me bij punt:
3) De Europese (sub)top gaat het niet veel makkelijker krijgen dan Ajax, behalve dat wedstrijdrecettes in Engeland niet zo belangrijk zijn voor de clubs. Aanhaken bij de top was al een lange termijn project (structureel dan wel) dat verandert niet. Er kunnen zelfs buitenkansjes ontstaan bij clubs die spelers moeten gaan verkopen, al is het dan wel jammer dat Ajax daar niet voluit gebruik van kan maken zolang de nationale situatie onzeker is.

ps. Ajax begroot volgens mij met overwinteren Europa league als uitgangspunt. De enige reden dat we nu verlies draaien is dat we de hoge salarissen van bijv een Ziyech hebben aangehouden en wellicht zelfs verhoogd om de selectie van vorig jaar bij elkaar te houden, tevergeefs hopend dat we successen zonder Frenkie, Lasse en Matthijs konden evenaren. Dat is een verlies maar dat is niet structureel omdat die spelers waarschijnlijk alsnog (Hakim is beked) snel gaan vertrekken en daarbij niet geringe sommen opleveren (nu wellicht wat lager).

Kortom het is allemaal kut, maar als Ajax een beetje voorzichtig doet vallen de gevolgen mee in die zin dat we niet failliet gaan ofzo, en komen we hier wellicht sterker uit ten opzichten van onze nationale concurrentie en een aantal Europese concurrenten.
+3/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Ik denk dat Ajax er nationaal nog beter uit komt dan PSV en Feyenoord. Ajax kan een flinke stoot hebben. PSV niet, hoewel die zullen juigen dat ze Bergwijn hebben verkocht in januari. Fey is al een arme club. Die zullen moeten verkopen. Sub top europa in Italië en Spanje zijn armlastige clubs met veel schulden. Die gaan nu een hoge prijs betalen.
Neemt niet weg dat ik dit zie als positief m.b.t corona. Maar wel als real gevolg.
En wat je zegt, onzin journalistiek zeg.
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Ajax begroot op overleven groepsfase CL. Niet op overleven Europa League.
+1/-0

4 jaar geleden
Nou dan zijn Pisvee en Feyenooit failliet
+2/-0

4 jaar geleden
Daar is niets vreemd aan, als het goed gaat met de economie dan profiteert Ajax daarvan
maar krijgt tikken als het in de wereld wat minder gaat.
+1/-0

4 jaar geleden
Iedere club zal het voelen, niet alleen Ajax.
+1/-0

dwtk (geschorst)
4 jaar geleden
Ik ben niet bang voor Ajax, er is een kapitaal opgebouwd de laatste jaren. Waarschijnlijk gaan er wat clubs omvallen, so be it. Krijgen we misschien bijvoorbeeld 2 divisies van 16 clubs, prima. Blijven er minder clubs over, dan wordt het misschien tijd voor een BeneLiga of zo iets..... Het voetbal wordt gewoon gereset.....

Terugkomend op Ajax, ze kunnen waarschijnlijk tegen normale prijzen ook spelers kopen, de tijd van €100 miljoen voor een speler is wel even voorbij.
+1/-1


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom backup berghuis bergwijn bertjek bertrand boerhout branco brobbey elsimao farioli forbs gaaei gooijer hato kaplan kiki lcv oranje rasmussen rcm reijnders rensch rijkhoff sevic sosa sutalo timber traore wijndal