Transparent
Inloggen
Sluiten

Voorstel FIFA: 'Aflopende contracten langer laten doorlopen'

1 april 2020 09:50 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

Voorstel FIFA: "Aflopende contracten langer laten doorlopen"; image source: Pro Shots

De FIFA wil dat het huidige voetbalseizoen langer gaat duren. Dat meldt de wereldvoetbalbond in een concept-document met adviezen voor clubs en bonden en werd ingezien door het Algemeen Dagblad. De FIFA stelt daarom voor dat alle contracten die op 30 juni aflopen pas zullen eindigen op een nieuw te bepalen einddatum. De huidige werkgever zal dan het salaris tot die datum blijven doorbetalen, ook als de speler voor het nieuwe seizoen al een andere club heeft. Het zou onder meer betekenen dat Hakim Ziyech langer speler van Ajax zal blijven.

Ook komt de voetbalbond met een advies over het korten op salarissen. Nationale overheden, bonden en clubs kunnen besluiten dat er wordt gekort, maar de spelers moeten hier dan wel mee instemmen.

Ook de UEFA werkt aan voorstellen om het huidige seizoen af te kunnen maken. Een van die voorstellen is naar verluidt dat in september de voorronden van de Champions League en Europa League steeds over één duel afgewerkt worden. De hoofdtoernooien beginnen dan later en zullen in december dan langer doorlopen. Woensdag vindt er opnieuw een videovergadering plaats tussen de Europese voetbalbond en de 55 aangesloten nationale voetbalbonden.

Vooral onder druk van de Engelse Premier League en Duitse Bundesliga wordt er op de achtergrond al enige tijd gewerkt aan een zomerscenario. In tegenstelling tot in Nederland, waarbij de betalingen van Fox Sports gegarandeerd zijn, zijn in Engeland en Duitsland de televisiecontracten afgesloten volgens een no cure no pay-principe. Als er niet gespeeld wordt, wordt er ook niet betaald. Dit zou enkele honderden miljoenen euro's schelen. Gezien alle sportieve en financiële gevolgen vinden vrijwel alle Europese competities, bonden en clubs het nog te vroeg om nu al een streep te zeten door het seizoen.
Tags

fifa betalingen bundesliga cure doorbetalen duitsland einddatum engeland fox gekort hoofdtoernooien ingezien instemmen korten nederland overheden pay schelen televisiecontracten uefa videovergadering wereldvoetbalbond werkgever zeten ziyech zomerscenario

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
En wat doen we met volgend seizoen dan? Meteen erachteraan? We hebben ook nog een Afrika Cup en een uitgesteld EK. Ik weet dat de spelers nu een lange 'vakantie' hebben, maar het restant van het huidige seizoen uitspelen, gevolgd door het nieuwe seizoen en daartussen/daarna nog de Afrika Cup en het EK lijkt me voor de gezondheid van de spelers toch veel teveel van het goede...
+2/-0

 
1 jaar geleden
Alles draait om geld. Lijkt mij dat de clubs in de grootste competities een jasje uit moeten doen, dan maar een zomer zonder grote transfers.

FIFA kan veel willen, maar ik zie de competities niet hervat/uitgespeeld worden. Voor een EK in 2021 en een OS zal je op tijd met je competitie moeten beginnen, ook als landen de promotie/degradatie skippen en de Eredivisie bv. met 20 clubs begint ipv 18. Toch weer 2 rondes extra.
+1/-0

1 jaar geleden
Dat lijkt me arbeidsrechtelijk niet mogelijk. Een werkgever kan niet eenzijdig een arbeidsovereenkomst verlengen. Instemming van de werknemer is noodzakelijk.
+1/-0

 
tackle (geschorst)
1 jaar geleden
Sterker nog als er één club of speler niet mee werkt kun je het hele plan in de prullenbak gooien. Dan ontstaat er rechtsongelijkheid en dat kan absoluut niet.
Gewoon stoppen met de competities en dan doen die zogenaamde rijke voetballanden maar eens jasje uit. Niet alles hoeft om geld te draaien en dus te wijken voor dat (bloed)geld.
+2/-0

1 jaar geleden
Ik zie het probleem niet zo, een zomer zonder >80 miljoenen transfers is toch prima? Die bedragen sloegen sowieso nergens op. En de clubs die niet aan de financial fai play deden zullen het nu het zwaarst hebben. En terecht.
+1/-0

1 jaar geleden
De clubs in de "grote" voetballanden leven blijkbaar op het randje.
Ondanks de honderden miljoenen aan tv inkomsten beginnen ze al te piepen als ze de inkomsten voor de laatste wedstrijden moeten missen.
Dat zegt alles.
Een jaartje geen hondervijftig miljoen kunnen uitgeven aan spelerstransfers en ze zijn al bang terug te vallen naar het niveau van de gemiddelde eredivisieclub.
Bij gelijke verdeling van gelden onder alle landen van alle clubs zouden de verhoudingen heel anders liggen.
Kennis van het spelletje hoef je niet te hebben alleen heel veel geld om topspelers en toptrainers te kunnen kopen en je moet wonen in Europa in een land met minimaal 45 miljoen mensen.
+2/-0

1 jaar geleden
Dit kan nooit. Afsluiten die handel. De politie krijgt het super druk met alle uitgestelde evenementen en daar komt dan ook voetbal bij. Dat doen de burgemeesters nooit. Die geven geen vergunning.
+1/-0Ajax E-zine

Meer dan 35.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

aanvult afslaan alvarez antony bag blind brobbey elsimao feyenoord fier hag haller jeroene joe jong klaiber knip koen kudus labyad magallan marin martinez mazraoui neres overmars pasveer sanchez tadic tagliafico