Transparent
Inloggen
Sluiten

Nipte zege strijdend Ajax op theaterkunstenaars Getafe is niet genoeg: 2-1

27 februari 2020 23:26
Foto: Pro Shots

Nipte zege strijdend Ajax op theaterkunstenaars Getafe is niet genoeg: 2-1; image source: Pro Shots

Een zwaar gehandicapt Ajax heeft donderdagavond gestreden voor wat het waard was maar een snelle 0-1 van Mata maakte de opgave bijkans onmogelijk nadat Getafe het heenduel ook al met 2-0 had gewonnen. Danilo zorgde snel voor 1-1 maar daarna waren de beste kansen voor de bezoekers terwijl een tomeloos aanvallend Ajax het moest doen met halve mogelijkheden. Toch kwam er nog hoop toen Olivera een vrije trap van Carel Eiting in eigen doel verlengde (2-1) maar de krachten reikten voor de Amsterdammers uiteindelijk bij lange na niet om de weer zeer irritante Spaanse tegenstander aan het wankelen te krijgen.
Woensdag kreeg Ajax-trainer Erik ten Hag de zoveelste mokerslag vanuit de ziekenboeg te verwerken toen bleek dat Hakim Ziyech teveel last had van beide kuiten om te kunnen spelen. De trainer moest daarom weer flink puzzelen, nog meer dan al hij vermoedde, en kwam uiteindelijk tot een opstelling wat een beetje een mix betekende tussen Jong Ajax en het eerste elftal. Dat was wel goed nieuws voor Danilo want zodoende kon de Braziliaan zijn debuut maken in de basis. Achterin had Perr Schuurs de voorkeur gekregen boven Edson Alvarez terwijl Daley Blind naar de linksbackpositie verhuisde omdat Nico Tagliafico een schorsing uitzat, verre van ideaal dus. Het middenveld oogde met Carel Eiting en Ryan Gravenberch achter Donny van de Beek lichter dan licht maar veel meer smaken had Ten Hag niet. Hoewel : de dure aankopen Razvan Marin en Alvarez hielden de bank warm.
Hoe dan ook was er toch weer wat hoop in de uitverkochte Johan Cruijff Arena geslopen, de sfeer zat er vooraf lekker in. Binnen vijf minuten kwam daar echter al de megadomper. Na een ingooi werd er opportunistisch verlengd waarna Jaima Mata met enorm veel geluk in de kluts de bal meekreeg en meteen de 0-1 produceerde. Toch zat Ajax niet bij de bekende pakken neer. Opvallend was dat er heel snel de diepte werd gezocht en daar hadden de gasten moeite mee. Vooral Donny van de Beek, met afstand weer de beste Ajacied, ontsnapte op die manier een paar keer in de openingsfase. Nadat eerst keeper Soria met de voet redde was het bij zijn tweede poging wel raak. Deze keer ging hij over links door waarna zijn lage voorzet bij de tweede paal door Danilo simpel kon worden binnengetikt: 1-1. De Arena ging er eens goed voor zitten.

Ajax probeerde daarna alles wat men kon maar Getafe bleef vrij eenvoudig overeind. Natuurlijk kregen ze weer de lachers op de hand, waar anderen er heel erg boos om werden, door de ontelbare schwalbes en buitelingen. Het was weerzinwekkend maar Ajax kon deze keer niet echt met de vinger wijzen naar scheidsrechter Sidiripoulos. Natuurlijk had hij misschien iedere helft een kwartier bij moeten trekken maar zo werkt het helaas niet in het voetbal. Voor de rust kwam Ajax twee keer goed weg toen achtereenvolgens Mata en Deyverson (deze keer behoorlijk mak) de lat en de paal raakten. Hierdoor kon Ajax nog blijven hopen.

In de tweede helft stond ineens Quincy Promes aan de aftrap, de aanvaller verving de dapper strijdende Danilo. Zijn rentree geeft de burger weer moed voor de komende weken. Wat Ajax vervolgens echter ook probeerde, het zat er gewoon niet in. Alleen Van de Beek haalde het vereiste topniveau, alle andere spelers zaten daar een heel eind onder. Ook Dusan Tadic liep weer rond alsof hij een zak aardappelen van tien kilo op zijn rug meetorste.

Daley Blind dwong weer enorm veel respect af door zo snel na zijn hartproblemen weer drie keer in de week tot de grens te gaan en zat er op een gegeven moment helemaal doorheen. Toch was er ineens uit het niets weer hoop. Na ruim een uur nam Carel Eiting een vrije trap welke door Olivera in eigen doel werd geschampt: 2-1. Met nog een half uur te spelen twee goals moeten maken is op zich te doen maar bij Ajax ging de lucht er uit. De kwaliteit was met dit team niet toereikend, zo simpel was het. De gasten namen het zekere voor het onzekere door de ene na de andere blessure voor te wenden maar eigenlijk boorden ze daarmee zichzelf een zege door de neus. Wel raakte men nog een keer de paal en verzuimde men om grote ruimtes uit te spelen. Ajax buffelde, sleurde, gromde. Voetballend was het echter te weinig en dat besefte iedereen in de Arena. De blik kan op de competitie en de beker en gezien de staat van deze uitgemergelde selectie die nog wel in staat is om te voetballen is dat eigenlijk maar goed ook.




Tags

danilo getafe arena beek eiting mata alvarez blind hag olivera strijdend theaterkunstenaars aardappelen aftrap betekende bijkans binnengetikt braziliaan buffelde buitelingen burger dapper deyverson gehandicapt geschampt geslopen gravenberch gromde hartproblemen heenduel ingooi irritante jaima jong kilo kluts krachten kuiten lachers lichter lucht mak marin meekreeg meetorste megadomper moed mokerslag ontelbare openingsfase opgave poging produceerde promes puzzelen reikten schuurs schwalbes sidiripoulos sleurde smaken soria strijdende tadic tagliafico toereikend tomeloos topniveau uitgemergelde uitzat wankelen weerzinwekkend wenden zak ziekenboeg ziyech

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aertssen akpom barkas berghuis bergwijn boomen conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter henderson hlynsson jong kiki metz mikautadze mislintat ofzo porto ramaj rensch sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic transferbeleid