Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax begint na nieuw verlies in Almelo (1-0) ook in de competitie meer en meer te wankelen

23 februari 2020 19:07 - Proshots
Foto: Pro Shots

Ajax begint na nieuw verlies in Almelo (1-0) ook in de competitie meer en meer te wankelen; image source: Pro Shots

Dat Ajax sinds een aantal maanden zeer matig staat te voetballen is een eufemisme maar het lijkt nu bijkans met de week slechter te gaan. Na de midweekse wanprestatie bij Getafe was nu ook Heracles met 1-0 te sterk. Na een foutje van Daley Blind kon Cyriel Dessers tien minuten voor tijd een simpele lange haal van doelman Blaswych afstraffen en de bal snoeihard in de goal jagen. Het was tekenend dat Ajax daarna nog maar tot één echte kans kwam. Deze was in de slotseconde voor invaller Danilo maar zijn kopbal werd gestopt door diezelfde doelman Blaswych.

Vooraf werd bekend dat Hakim Ziyech niet binnen drie dagen weer een volle belasting op zijn net herstelde kuit zou afkunnen. De spelmaker bleef daarom achter in Amsterdam. Het had als gevolg dat coach Erik ten Hag weer moest gaan puzzelen en voor de zoveelste keer de laatste tijd een in elkaar gelijmde opstelling het veld moest insturen. Daar kwam namelijk ook nog bij dat Daley Blind (net terug na drie maanden inactiviteit) en Lisandro Martinez niet okselfris waren. Ten Hag gaf Ryan Gravenberch weer een kans op het middenveld terwijl Perr Schuurs centraal achterin de voorkeur kreeg boven Edson Alvarez.
De omstandigheden waren voor het derde jaar op rij verre van ideaal voor Ajax want er stond wederom enorm veel wind. Toch waren de gasten voor de pauze zeker de betere ploeg, zonder daarbij overigens goed te spelen. Heracles loerde op de counter terwijl de bezoekers het spel maakten. En er kwamen zeker wel een paar goede kansen. Zo werd een schot van Gravenberch van de lijn gehaald en miste Martinez, vrij vanaf een meter of zeven. Ryan Babel, wederom dramatisch acterend, had ook genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld toen Dusan Tadic hem vrij speelde maar de huurling weer dramatisch aannam en de kans verloren ging. Donny van de Beek, samen met Nicolas Tagliafico de beste Ajacied vandaag, had pech toen hij de lat teisterde en er waren nog genoeg meer mogelijkheden (kopbal Tagliafico, sterk gekeerd door Blaswych) die echter verzandden in scrimmages of net geen goede keuzes betreffende eindpass. Heracles was aan de andere kant in de counter ook gevaarlijk, niet verwonderlijk met de ruimte die Ajax in de rug moest verdedigen. Cyriel Dessers is tegen dit soort tegenstanders met zijn snelheid en opportunisme moeilijk te bespelen. De Belg was verschillende keren dichtbij een goal op die manier. Heracles passeerde nog wel bijna met een rare terugspeelbal de eigen doelman maar deze redde weergaloos.

In de rust bleek dat Martinez niet verder kon en kwam Carel Eiting in het team. Een beetje Ajax-volger begon weer te vrezen voor het scenario van vorig seizoen. Toch begonnen de gasten nog enigszins fel en leek Heracles te wankelen. Telkens was de eindpass echter niet goed en het balletje wilde maar niet goed vallen. Eiting had een aardige actie maar werd bij het afwerken gehinderd door Huntelaar waardoor hij voorlangs besloot. Dusan Tadic kon vanaf zestien meter vrij uithalen maar zijn goede schot werd wederom door Blaswych sterk gepareerd. Heracles kwam na de pauze aanvankelijk amper van eigen helft af maar naarmate de tijd verstreek werd Ajax steeds slordiger en begonnen de gastheren de overhand te krijgen. Op dat moment werd duidelijk dat de bal een keer goed moest vallen voor één van de teams en het was opnieuw Heracles dat, net als de twee seizoenen ervoor, deze eer ten deel viel. De manier waarop was prachtig voor de gastheren maar vanuit het oogpunt van de bezoekers dramatisch. Notabene na een uittrap van Blaswych kwam de bal op twintig meter van de goal bij het koppel Blind / Dessers waarna laatstgenoemde een duwtje uitdeelde en ineens vrije doorgang kreeg. De Belg dacht vervolgens niet na en besloot tot een alles of niets poging welke katapulteerde tot een granaat in de bovenhoek: 1-0. Een fantastische goal dus maar ook een grote fout van Blind.

Bij de gasten was Danilo toen al in de ploeg gekomen, de Braziliaan maakte daarmee zijn officiële debuut. Ajax werd totaal niet meer gevaarlijk, wat veel zei over de weinige kracht die er momenteel in het team zit. De kansen waren uiteraard in deze fase voor Heracles dat in een zee van ruimte kwam te spelen. Toch kwam er nog één kans ook voor Ajax, voor Danilo dus, maar zijn inzet belandde in de handen van de sterk keepende Blaswych.


Discussieer mee op de forums


Tags

heracles blaswych blind danilo dessers martinez wankelen almelo counter cyriel eindpass eiting gastheren gravenberch hag pauze tadic tagliafico aannam acterend afkunnen afstraffen alvarez babel balletje beek belasting bijkans bovenhoek braziliaan eer eufemisme gehinderd gelijmde gepareerd getafe granaat herstelde huntelaar inactiviteit insturen jagen katapulteerde keepende koppel kuit laatstgenoemde loerde midweekse naarmate okselfris oogpunt opportunisme passeerde poging puzzelen schuurs scrimmages simpele slordiger slotseconde snoeihard teisterde terugspeelbal uithalen uittrap verstreek verwonderlijk verzandden voorlangs wanprestatie wind ziyech zoveelste

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 36.060 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

assimileren bewoners blank blanke burgeroorlog diversiteit dochter dorp etnische fier inheems inheemse inhoud koen luigitentorioabc marxisme moslims nederland neo nietrechtsnietlinks normen onzin potter rechtmatig religie renemar uitzetten verspreiden voorouders voorstander