Ajax naar halve finale beker na winst tegen Vitesse

12 februari 2020 22:37

Ajax naar halve finale beker na winst tegen Vitesse; image source: Pro Shots

Ajax heeft zich verzekerd van een plek in de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Vitesse werd woensdagavond met 0-3 aan de kant gezet. Ryan Babel, Ryan Gravenberch en Dusan Tadic zorgden voor de winst in Arnhem.

Ajax vloog uit de startblokken en kreeg vrijwel direct na de aftrap al een enorme kans via Lassina Traoré. Zijn inzet kon echter door doelman Pasveer worden gekeerd. Enkele minuten later kreeg ook Donny van de Beek een mogelijkheid, waarna de Amsterdamse storm iets ging liggen.

Het was vooral scheidsrechter Nijhuis die als vanouds weer in het middelpunt van de belangstelling wilde staan en enkele pittige overtredingen van Vitesse onbestraft liet, terwijl hij aan de andere kant juist fluit voor pietluttigheden tegen Ajax. Illustratief was wat er vijf minuten voor rust gebeurde. Van de Beek speelde met een tackle gewoon de bal, maar kreeg van Nijhuis een gele kaart. Erik ten Hag kreeg vervolgens ook direct een kaart vanwege aanmerkingen. Nijhuis had daarmee weer een nieuw hoofdstuk voor zijn nieuwe boek verdiend.

Ajax was middenin de Grote Nijhuis Show wel op voorsprong gekomen. Na ruim een half uur sloeg de ploeg vanuit de counter genadeloos toe en was het Ryan Babel die voor de 0-1 zorgde. Beide ploegen gingen vervolgens op zoek naar doelpunten, maar deze vielen in de eerste helft aan beide kanten niet meer.

De regerend landskampioen en bekerwinnaar begon vervolgens uitermate zwak aan de tweede helft. Het was vooral Vitesse dat aan aanvallen dacht en met regelmaat probleemloos de vrije man wist te vinden. Omdat de Arnhemmers in de buurt van het doel echter niets voor elkaar kregen, leidde het nauwelijks tot gevaar.

Vitesse kwam wel steeds beter in de wedstrijd en kreeg enkele mogelijkheden zonder de bal daadwerkelijk op doel te krijgen. Toen Ajax een kwartier voor tijd voor het eerst gevaarlijk werd na rust was het wel meteen raak. Uiteindelijk stond Ryan Gravenberch aan het eindpunt van de aanval en bracht daarmee de stand op 0-2. De middenvelder werd direct vervangen en Daley Blind kwam binnen de ploeg. Voor de verdediger waren het zijn eerste minuten sinds het duel tegen Valencia. Drie minuten later mocht ook Hakim Ziyech zijn rentree maken.

Zeven minuten voor tijd kreeg Ajax plotseling een strafschop. Verdediger Obispo kreeg de bal tegen zijn hand aangeschoten en na tussenkomst van de VAR werd een penalty gegeven. Matavz protesteerde daarbij zo hevig dat hij een tweede gele kaart kreeg en dus van het veld werd gestuurd. Dusan Tadic schoot vervolgens de 0-3 in de touwen en besliste daarmee definitief de wedstrijd. In de laatste minuut raakte Klaas Jan Huntelaar nog de paal, maar de stand veranderde niet meer.