Ajax stelt teleur en verliest in Groningen

26 januari 2020 17:36

Ajax stelt teleur en verliest in Groningen; image source: Pro Shots

Ajax heeft zichzelf zondag een slechte dienst bewezen. Na een zwakke wedstrijd werd met 2-1 verloren van FC Groningen waardoor de voorsprong op AZ is verkleind tot 3 punten. Donny van de Beek scoorde het enige doelpunt voor Ajax.

Ajax moest vooraf al een bittere pil slikken omdat doelman André Onana vanwege schouderklachten niet inzetbaar bleek. Hij werd vervangen door Bruno Varela. Het was echter wel Ajax dat in de eerste minuut al de eerste kans kreeg via Dusan Tadic, maar daarna was het de thuisploeg die het initiatief had. Uiteindelijk was het uitgerekend de door Ajax verhuurde Kaj Sierhuis die met het nodige geluk de score wist te openen, maar dat was op dat moment wel terecht.

Het duurde lang voordat Ajax opnieuw gevaarlijk werd, maar vlak voor rust was het Ryan Babel die een niet te missen kans kreeg. Hij kon een voorzet van Sergino Dest eenvoudig in het doel tikken, maar kreeg het toch voor elkaar om te missen, zodat Ajax met een achterstand richting de kleedkamer ging.

Ook na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld en het werd alleen maar erger toen ook Lundqvist met veel geluk wist te scoren. Omdat zijn inzet door Lisandro Martínez van richting werd veranderd had Varela geen kans om het schot te keren. Erik ten Hag greep vervolgens in en haalde Siem de Jong en Ryan Gravenberch van het veld. Het spel van Ajax ging vervolgens direct een stuk beter lopen. Het leek dan ook een kwestie van tijd tot de aansluitingstreffer zou vallen en die viel ruim tien minuten na de dubbele wissel via Donny van de Beek.

Wat volgde was eenrichtingsverkeer richting het doel van FC Groningen. De thuisploeg dacht alleen nog maar aan verdedigen, waardoor Ajax vrijwel constant in de aanval was. Het leidde echter niet meer tot echt grote kansen en ook het inbrengen van stormram Klaas Jan Huntelaar vlak voor tijd bracht geen verandering meer in de stand. Het zorgde ervoor dat Ajax de derde competitienederlaag van het seizoen leed.