Sneijder redt Ajax in Oostenrijk; 1-1 tegen Grazer AK

12 augustus 2003 22:25

Na een zeer matige wedstrijd in Oostenrijk mag Ajax uiteindelijk blij zijn met een 1-1 gelijkspel tegen Grazer AK. Daarmee zijn de vooruitzichten op het behalen van de Champions League zeer gunstig. Lange tijd leek het daar echter niet naar uit te zien. Ajax miste ritme en had het moeilijk tegen de Oostenrijkers.

In de eerste helft waren de Oostenrijkers de betere ploeg. Ajax had moeite het heft in handen te krijgen op het middenveld. Verdedigend speelde alleen Escude op niveau. Grygera en Trabelsi hadden het moeilijk in het eerste duel. Ook aanvallend waren er weinig uitblinkers te noteren. Sonck kreeg nauwelijks aanvoer van achteruit en werd in de tweede helft vervangen door Zlatan Ibrahimovic. Sowieso ontbrak het de ploeg duidelijk aan wedstrijdritme. Snel rondspelen zat er niet in. Aangezien de inzet van de Oostenrijkers veel groter was, kreeg de ploeg het moeilijk. De thuisploeg kreeg dan ook vanaf het begin diverse kansen, waarbij onder andere een afstandschot op de paal belandde.

10 minuten na rust kwamen de Oostenrijkers dan ook terecht op voorsprong. Na een vrije trap hoog in het strafschopgebied kon linkerverdediger Pogatetz simpel vrijkomen en vervolgens de bal mooi inkoppen. Een standaardsituatie waar door Ronald Koeman vooraf uitgebreid voor was gewaarschuwd.

Pas in de laatste 20 minuten kon Ajax de Oostenrijkers echt onder druk zetten. 10 minuten voor tijd was het Sneijder die Ajax langszij bracht via een werkelijk fabuleuze vrije trap van Sneijder. Vanaf de punt van het strafschopgebied draaide hij de bal schitterend in de verre hoek, onhoudbaar voor de keeper. Ajax kon tegen een moegestreden Grazer AK vervolgens nog voor de winst gaan. Ajax kreeg de kansen, maar winst zou veel te veel zijn geweest voor Ajax na de matige vertoning.