Transparent
Inloggen
Sluiten

[Update] Cardioloog Hoogsteen: 'Ligt aan onderliggende hartziekte of topsport mogelijk is'

22 december 2019 00:31 - Fox Sports
Foto: Pro Shots

[Update] Cardioloog Hoogsteen: "Ligt aan onderliggende hartziekte of topsport mogelijk is"; image source: Pro Shots

Ajax moet rekening houden met dat het de komende maanden niet kan beschikken over Daley Blind. Dat geeft cardioloog Otto Kamp aan tegenover De Telegraaf. "Door ontsteking van het hart kunnen hartritmestoornissen ontstaan en dat kan gevaarlijk zijn", aldus Kamp. "Een hartspierontsteking kan bij een hoge fysieke inspanning levensbedreigend zijn. Jaarlijks komen tientallen mensen te overlijden door deze aandoening. Blind zal een paar maanden rust moeten houden."

Blind zal in Amsterdam verder gaan werken aan zijn herstel. "Bij de ontsteking zijn er drie mogelijke uitkomsten, namelijk een volledig herstel, een kleine beschadiging of progressieve schade. Dan gaat de hartfunctie achteruit en dus vermindert de knijpkracht van het orgaan", zo legt Kamp uit. "In algemene zin kan ik zeggen dat rust cruciaal is. Daarbij is het belangrijk dat er geen lichamelijke inspanning wordt geleverd. Ik verwacht dat hij een paar maanden niet gaat spelen. Je wilt niet dat je een verergering van de ontsteking uitlokt op het voetbalveld."

Een hartspierontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus. "Maar op de beelden maakt Blind geen zieke indruk", geeft de cardioloog aan. "Je ziet de voetballer niet hoesten. Ook lijkt hij niet verkouden te zijn. Deze aandoening komt namelijk vaker voor tijdens een griepepidemie."

Bij de verdediger van Ajax is deze week een ICD geplaatst. "Dat is een soort defibrillator die onder op de borstkas wordt geplaatst", zegt Kamp daarover. "Dat is een extra maatregel die tijdelijk kan zijn maar het apparaatje kan ook definitief worden geplaatst."

Update 22-12 00:31: Zaterdagavond gaf cardioloog Jan Hoogsteen bij de Eretribune op Fox Sports aan dat het niet uitgesloten kan worden dat Daley Blind zijn loopbaan moet beëindigen. "Als je door een virusinfectie een hartspierontsteking hebt opgelopen, moet je vooral niet sporten. Dat is een van de redenen waardoor iemand kan overlijden tijdens de sport", aldus Hoogsteen.

Hoogsteen vond het lastig aan te geven of het tijdens het duel tegen Valencia een slechte beslissing was dat Blind het duel mocht uitspelen. "Je moet natuurlijk eerst onderzoeken waarom hij op de grond zat. Het is wel zo dat als een speler naar de grond gaat zonder contact met een andere speler, dan moet je altijd uitgaan dat er iets met het hart is", zo gaf hij aan. "Het is verder onderzocht. Het is dan aan de medische staf op het veld om te bepalen of iemand nog kan spelen."

De cardioloog kreeg de vraag hoe lang de verdediger van Ajax niet in actie kan komen. "Je moet sowieso rekenen op een herstel van drie tot zes maanden", zei hij daarop. "Het feit dat hij nu al zo'n kastje heeft gekregen is wel vrij snel. Meestal wacht je dan af tot iemand is uitgeziekt. Dan herstelt zich dat meestal restloos. Er zijn echter gevallen waarbij die hartspierontsteking littekens achterlaat. Littekens die in een hartspier zitten, kunnen ritmestoornissen veroorzaken die bij inspanningen optreden. Dat maakt het kwalijk. Aan de andere kant kan er ook hartfalen ontstaan, dat de hartspier heel zwak wordt en blijft. Dat maakt het kritisch. Dat zijn parameters waarop je moet varen hoe het herstel de komende maanden gaat."

Hoogsteen gaf daarbij aan het heel bijzonder te vinden dat Blind nu al een ICD heeft gekregen. "Normaliter zeg je dat je eerst even uit moeten zieken en daarna moet kijken wat er overblijft", aldus de cardioloog. "Of je topsport kan blijven bedrijven ligt aan de onderliggende hartziekte die aanwezig is. Als het gewoon een ontsteking van de hartspier is die in de meeste gevallen gewoon honderd procent geneest, heeft hij zo'n kastje helemaal niet nodig. Als de hartspier is verzwakt en we komen er in de komende maanden achter dat er littekens zijn achtergebleven op die hartspier wordt het wel een lastig verhaal."




Tags

blind cardioloog hartspierontsteking icd eretribune fox telegraaf valencia

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Sodemieter, wat zal Daley met zijn familie een vervelende Kerst hebben. Daley, ontzettend veel sterkte en beterschap en alleen de toekomst zal ons zeggen wat er gebeurt. Iedereen weet dat gezondheid altijd voor alles gaat.
+2/-0

4 jaar geleden
Beterschap en hopelijk valt het achteraf mee. Het zou vreselijk zijn mocht hij hierdoor zijn loopbaan moeten beeindigen, verkeert op dit moment in de vorm van zijn leven. Ook voor Ajax een grote aderlating, want op dit monent is er geen vergelijkbare vervanging voor hem . Maar zijn gezondheid gaat voor alles. Toch een fijne kerst toegewenst voor Daley en de zijne.
+2/-0

4 jaar geleden
Het zag er ook echt eng uit, tegen Valencia. In het stadion krijg je dan niet veel mee, vanwege de spanning en emotie, maar verstandig dat hij nu rust krijgt. Het lijkt me ook zinnig als de Telegraaf niet te veel gaat spitten en allerlei experts aan het woord gaat laten. Dat creëert alleen maar onrust. Daley; sterkte en kom goed gezond terug!
+2/-0

4 jaar geleden
Fijn dat alle cardiologen even hun zegje willen doen, maar dat schept alleen maar verwarring. Laat de boel met rust, dit is in eerste instantie iets voor Daley Blind en de behandelend cardioloog.
+5/-1

4 jaar geleden (gewijzigd)
Kansloos, die losers van cardiologen die allemaal vooraan staan om te oordelen en de wereld te laten weten dat ze bestaan. Ja, tuurlijk wordt het ze ook gevraagd, maar je kunt ook gewoon netjes blijven en je mond houden ipv nu je statement te maken en, mocht het ooit foute boel blijken, later trots te kunnen melden dat je "toen" gelijk had. Heel zielig dit.

Er is maar 1 gepaste reactie en dat is iemand beterschap wensen. Maar Nederland en zorg..... Daar hebben we niet zo'n hoge pet van op.
+3/-1

4 jaar geleden
Tegenwoordig kan iedereen dit soort informatie opzoeken.

Al met al hoop ik dat Daley gezond en wel terugkeert op het veld.
+4/-0

4 jaar geleden
Hoop het aller beste voor Daley. Maar dokter p v hooydonk moet zijn grote bek houden bij de nos. Achter af is het voor iedereen makkelijk praten die klootzak van hooidonk.die man vindt zich zelf goed en belangrijk zielige man.
+1/-1


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

balletje begeleiding berghuis bergwijn bertjek brobbey conceicao dest elsimao engeland excelsior feyenoord frankrijk gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki liverpool lucht metz mikautadze mum rensch sevic sosa sutalo zucht