18 december 2019 20:21

Ajax verbreekt doelpuntenrecord tijdens doelpuntrijke bekerwedstrijd tegen Telstar; image source: Pro Shots

Ajax heeft woensdagavond de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker weten te bereiken. De streekderby tegen Telstar werd met 3-4 gewonnen. Namens Ajax zorgden Noa Lang, twee keer Sergiño Dest en Jurgen Ekkelenkamp voor de treffers. De ploeg van Erik ten Hag wist bovendien het doelpuntenrecord van 1993 te verbreken dat op 154 treffers in een kalenderjaar stond.

Ajax begon nog vrij zwak aan het duel in Velsen-Zuid. Mede vanwege slordigheden achterin was het de thuisploeg die de eerste mogelijkheden kreeg, maar zij wisten niet te scoren. Toen Ajax halverwege de eerste helft de eerste goede kans kreeg, was het wel direct laag. Noa Lang wist te scoren na een goede voorzet van Donny van de Beek. Een paar minuten later leek de beslissing al te vallen toen Sergiño Dest wist te scoren na een pass van aanvoerder Dusan Tadic. De treffer van Dest was een record, omdat het de 155ste treffer was van Ajax dit seizoen en nog nooit heeft een club in Nederland zo vaak weten te scoren.

Dat het duel beslist leek, leek ook in de koppies op het veld te spelen, omdat het tempo hard omlaag ging en slordigheden weer terugkwamen in het spel. Het leidde vlak voor rust tot een aanvaring tussen Erik ten Hag en doelpuntmaker Lang waarbij de trainer riep dat hij zijn mond moest houden en dat het onze wedstrijd was en niet de jouwe. In de laatste minuut van de eerste helft viel bovendien ook nog de aansluitingstreffer. Notabene Frank Korpershoek maakte namens Telstar het doelpunt. De aanvoerder van de Witte Leeuwen is ook werkzaam in de jeugdopleiding van Ajax.

Ajax begon uitstekend aan de tweede helft. Na ruim twee minuten spelen verkeek de doelman van Telstar zich op een schot van Tadic, waarna Jurgen Ekkelenkamp uit de rebound voor de 1-3 wist te zorgen. Het was voor de middenvelder zijn tweede treffer dit seizoen tegen Telstar, omdat hij ook een van de doelpuntenmakers was tijdens de zege van Jong Ajax eind vorige maand.

Na ruim een uur spelen wist Ajax de marge verder uit te breiden. Met een schitterend schot zorgde Dest voor zijn tweede treffer van de avond, terwijl enkele minuten later Telstar wederom trefzeker was uit een corner en de 2-4 al op het bord stond. Niet veel later was Telstar ook dicht bij een derde treffer, maar dankzij een blok van Noussair Mazraoui ging de bal net over het doel. Aan de andere kant was Ajax in de buurt van een vijfde treffer, maar omdat de doelman oplette kon hij voorkomen dat een eigen doelpunt werd gemaakt.

Met nog een kwartier te gaan zette de thuisploeg een aanvalsoffensief in en vocht het voor haar laatste kans. De ploeg kreeg ook nog een paar kansen, maar Ajax leek eenvoudig de volgende ronde te gaan bereiken. Twee minuten voor tijd volgde een mooi moment toen Sontje Hansen in de ploeg kwam en hij daarmee zijn officiële debuut maakte in het eerste elftal. Een minuut later viel alsnog het derde doelpunt van Telstar, waardoor het in de resterende minuten nog spannend werd. Gescoord werd er echter niet meer, zodat Ajax met een 3-4 overwinning naar de volgende ronde gaat.