Transparent
Inloggen
Sluiten

Competitietopper van zondag de eerste wedstrijd in AFAS Stadion na instorten van dak

13 december 2019 11:48

Zondagmiddag staat de competitietopper op het programma als Ajax het in Alkmaar opneemt tegen nummer twee AZ. De Alkmaarders hebben slechts drie punten achterstand op Ajax, waardoor ze bij een eventuele zege op gelijke hoogte kunnen komen. Met slechts acht tegendoelpunten heeft AZ het vooral achterin uitstekend op orde. Dat beide ploegen bezig zijn aan een uitstekend seizoen is ook Europees bewezen, omdat Ajax en AZ de enige twee Nederlandse clubs zijn die wel Europees overwinteren.

De wedstrijd van zondag zal de 42ste keer worden dat Ajax voor de competitie af gaat reizen naar Alkmaar. Met 21 zeges, 11 gelijke spelen en 9 nederlagen kan Ajax daar vrij behoorlijke cijfers overleggen. De grootste zege werd behaald in het seizoen 1986/1987. Ajax was toen met 1-6 veel te sterk. John Bosman scoorde die wedstrijd liefst vier keer. In het seizoen 1972/1973 werd met 0-5 in Alkmaar gewonnen. Vorig seizoen ging de ploeg van Erik ten Hag nog met 1-0 onderuit tegen AZ, terwijl het seizoen daarvoor met 1-2 werd gewonnen.

Zondag zal het ook weer de eerste keer worden dat in het AFAS Stadion een wedstrijd wordt gespeeld sinds op 10 augustus een gedeelte van het dak instortte. AZ speelde in de tussentijd een wedstrijd in Enschede en week voor de overige thuiswedstrijden uit naar het stadion van ADO Den Haag. Inmiddels is het stadion weer volledig veilig, waardoor Ajax de eerste tegenstander zal worden van AZ in het eigen stadion sinds het dak instortte. Het complete dak is nu verwijderd van het stadion waardoor de wind nu nog meer dan voorheen vrij spel zal hebben.

De selectie van AZ kent twee spelers met een verleden bij Ajax. Doelman Marco Bizot speelde liefst elf jaar in de jeugdopleiding van Ajax, maar kwam nooit in een officiële wedstrijd in actie voor het eerste elftal. Bij AZ heeft hij zich inmiddels opgewerkt tot international van het Nederlands elftal en is hij vooral dit kalenderjaar uitstekend op dreef. Hij wist vorige speelronde voor de 21ste keer zijn doel schoon te houden in de Eredivisie in 2019. Dat is sinds 1991 niet meer voorgekomen in Nederland. Ook Dani de Wit is afkomstig van Ajax. Hij kwam uiteindelijk tot 14 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, waaronder nog twee aan het begin van dit seizoen. Eind augustus maakte hij echter de overstap naar AZ en hij speelde tot nu toe nog in iedere wedstrijd.




Tags

dak afas alkmaar instortte ado bizot bosman dreef enschede eredivisie hag nederland opgewerkt schoon tussentijd voorgekomen wind

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom begeleiding berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao consistente dest elsimao engeland factor forbs godts gooide henderson kiki kruisje liverpool metz mikautadze mislintat mum porto sevic sosa steijn sutalo transferbeleid