Transparent
Inloggen
Sluiten

'Verbazing bij AZ na schenden herenakkoord door Ajax betreft benaderen jeugdspelers'

9 november 2019 13:36 - NRC.nl
Foto: Pro Shots

"Verbazing bij AZ na schenden herenakkoord door Ajax betreft benaderen jeugdspelers"; image source: Pro Shots

Sinds deze zomer hebben zes eredivisieclubs een herenakkoord gesloten waarbij is afgesproken dat ze van elkaars jeugdspelers af zullen blijven. Tot verbazing van AZ heeft Ajax zich echter gemeld voor een van de jeugdspelers van de Alkmaarders, zo meldt het NRC. Om wie het gaat wordt niet gemeld, maar het zou gaan om een van de grootste talenten. Het herenakkoord was een van de punten die is opgenomen in de veranderagenda die eind vorig seizoen werd opgesteld om het Nederlandse profvoetbal te verbeteren. Vlak voordat het akkoord inging, haalde Ajax uit Alkmaar Kian-Fitz Jim en Rio Hillen nog binnen.

Het herenakkoord geldt niet als een verbod, omdat dit in strijd is met de Europese wet voor vrij verkeer voor werknemers. Wel is afgesproken dat de bijbehorende vergoedingen worden verdubbeld en er ook een extra beloning volgt op moment als een speler bij zijn nieuwe club tien duels in het eerste elftal heeft gespeeld. Afgesproken is nu dat clubs een vergoeding betalen van maximaal 35.000 euro per opleidingsjaar en nog eens 35.000 euro indien er tien wedstrijden in het eerste elftal worden gespeeld.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn gaf tegenover het NRC aan dat hij zich hierover zal uitlaten tijdens de eerstvolgende eredivisievergadering in december. Ajax wilde na inzage van het artikel niet reageren.

Meer op NRC.nl


Tags

nrc alkmaar eenhoorn hillen jim veranderagenda

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


7 maanden geleden
We moeten wel zorgen dat we ze een beetje te vriend houden want volgend jaar hebben we Bizot, Boadu en Stengs nodig van ze.
+1/-0

7 maanden geleden
Tweede alinea zegt toch zo'n beetje alles?

Ga nou niet verbaasd reageren omdat het Ajax betreft.
+2/-0

7 maanden geleden (gewijzigd)
Prima toch. Er staat alleen er bedragen zijn vastgesteld. Als Ajax deze bedragen betaalt dan houdt het zich aan het herenakkoord. Overigens zou een herenakkoord waarin een verbod staat op transfers binnen Nederland alleen nadelig voor Ajax zijn, want ik zie niet zo snel jeugdspelers die de kans hebben om door te breken bij Ajax naar een andere club in Nederland gaan. Het enige “gevaar” voor Ajax komt uit het buitenland wat dat betreft. Ajax was ook een van de 3 clubs die niet akkoord was met deze afspraken, dus het is ook niet zo gek dat Ajax zich niet aan deze regels houdt.

Pas als er op Europees niveau dit soort regels worden doorgevoerd zal Ajax akkoord gaan, want anders snijdt het zichzelf in de vingers. Op dit moment halen vermogende clubs talenten weg uit Amsterdam voor veel geld en Ajax zou dan in eigen land niet mogen scouten?

Nog mooier zou het zijn als alle clubs een maximum aan transfergelden zouden mogen uitgeven, dan komt de focus nog meer te liggen op opleiden van talenten en komt er een eerlijke concurrentie tussen clubs uit landen uit Europa. Dan kunnen vermogende bedrijven, oliesjeiks, Russen of ander tuig geen miljoenen in een club pompen en er vervolgens met de noorderzon weer te vertrekken omdat hun speeltje niet naar behoren presteert. Clubs uit Zuid-Europa kunnen dan ook niet meer gefinancierd worden door banken en ontstaat er een hele andere en veel eerlijkere machtsverhouding binnen Europa. Ook ben je gelijk af van die belachelijke spelers salarissen. Misschien kan van dat overschot een deel bij maatschappelijke doelen zoals onderwijs en zorg terecht komen. 😇
+1/-0

 
7 maanden geleden
Helemaal waar, maar dat is een utopie, want er wordt op de huidige manier veel te veel geld verdient. Dat gaan de belanghebbende echt niet zo maar opgeven hoor.
+2/-0

7 maanden geleden
Lekker belangrijk, opdoeken dat zogenaamde akkoord. Is gewoon een harde wereld punt.
+2/-1

7 maanden geleden
De soep wordt nooit zo heet gegeten als opgediend, er worden geen namen genoemd en met enkel verdacht making ga je het niet winnen, of toch wel,je geef als club als Az dat de aankomende transfers de normen ook anders gaan leggen.
+1/-0

7 maanden geleden
Dat heb je ervan als je altijd de hoofdprijs vraagt als wij een speler willen hebben. AZ wil altijd het onderste uit de kan als wij komen! Eigen schuld dikke bult! WZAWZDB en wie wil daar nou niet heen? Ze kunnen de spelers die naar ons willen toch niet tegen houden. Ze moeten niet zeuren! Zo gaat het gewoon in de voetbalwereld, wij kunnen ook niet alles binnenhouden. Gaat allemaal om geld geld geld!!
+2/-1

7 maanden geleden (gewijzigd)
Ajax heeft zich keurig gemeld bij de leiding van AZ maak ik uit het bericht op.
Niks mis mee lijkt mij, zeker als Ajax dan ook nog de afgesproken vergoeding betaald, of wellicht nog wat extra zelfs.
+1/-1


Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 36.069 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

aandoen allereerst arrest barcelona basten betweter boa bosman chelsea donvito dortmund dubbelop dwtk fier gengar gotze koen luigitentorioabc milan natuur nederland onzin potter rechter regeltjes rijkaard schudden shakur smiley uitstraling