Transparent
Inloggen
Sluiten

'Mensenrechtenorganisaties fel tegen aangekondigd trainingskamp van Ajax in Qatar'

29 oktober 2019 20:01 - Nu.nl
Foto: Pro Shots

"Mensenrechtenorganisaties fel tegen aangekondigd trainingskamp van Ajax in Qatar"; image source: Pro Shots

Amnesty International en Human Rights Watch roepen de aandeelhouders van Ajax op om de club ter verantwoording te roepen over het trainingskamp in Qatar dat komende winter belegd gaat worden. Dat geven de mensenrechtenorganisaties aan in een reactie tegenover NU.nl. "Ajax kan er niets aan doen dat Qatar is gekozen als gastland voor het WK 2022", aldus woordvoerder Emile Affolter van Amnesty International. "Maar de club heeft wel een vrije keus waar in de winter wordt getraind. Bij de bouw van de stadions zijn honderden doden gevallen en arbeiders worden amper of slecht betaald."

De mensenrechtenorganisaties onderzoeken of Ajax juridisch aansprakelijk kan worden gehouden voor het in stand houden van mensenrechtenschendingen indien de club daadwerkelijk naar Qatar vertrekt. "Maar los daarvan heb je als gezaghebbend bedrijf een morele verantwoordelijkheid. Het lijkt me heel goed als aandeelhouders de club daarop aanspreken en ter verantwoording roepen", zo geeft Affolter aan.

Amnesty International zal mogelijk zelf een aandeel van Ajax aan gaan schaffen om tijdens de aandeelhoudersvergadering het woord te vragen. Dat deed het eerder ook al bij Shell om vragen te kunnen stellen aan de bestuurders van het bedrijf.

Ook Human Rights Watch is fel tegen het trainingskamp dat Ajax wil gaan beleggen. "We nemen aan dat Ajax een nette club is die mensenrechten hoog in het vaandel heeft", zegt Deputy European Media Director Jan Kooy. "Als dat het geval is, is het onbestaanbaar dat het team daar in januari heen gaat voor een luxe trainingsvakantie."

Meer op Nu.nl
Tags

qatar trainingskamp amnesty mensenrechten shell

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
De directeuren van Amnesty International en Human Rights rijden zeker in dikke Mercedessen. Laat ze eerst maar eens hun eigen op orde brengen. Nederland moet altijd het braafste jongetje van de klas zijn. Laat ze maar bij andere landen aankloppen die nog veel stouter zijn dan Nederland.
+4/-14

 
4 jaar geleden
Als die directeuren goed werk doen en strijden voor de mensenrechten over de hele wereld verdienen ze het wat mij betreft tien keer meer om in een Mercedes te rijden dan één of andere bankier. Heel goed dat ze zich uitspreken, laten we hopen dat Ajax de beslissing om naar f-ing Qatar te gaan herziet.
+10/-3

4 jaar geleden
Er zijn een aantal landen in de wereld die je ten koste van heel veel wil mijden. Bovenaan die lijst staat Qatar.
+8/-2

4 jaar geleden (gewijzigd)
Zolang scheidsrechters van de KNVB nietszeggende potjes fluiten in Arabische landen voor duizende euro's, in landen waar homofilie de doodstraf oplevert, moet Ajax zich niet druk maken. We voetballen ook in Rusland als Nederland, verantwoordelijk voor een terrostische daad met 298 overleden landgenoten en andere onschuldige. Waarom hoor ik daar niemand over.
+5/-4

 
4 jaar geleden
Beetje suf om alleen Rusland eruit te halen. Alle politiek is hypocriet/ corrupt en slecht, maar zeker ook de daden daarvan. VS is niets beter dan Rusland of China of Brazilie. Het is alleen misschien omdat het dichtbij is dat het op je netvlies staat.

Los daarvan vind ik dat je als toonaangevende club best een statement mag maken. En niet voor 700.000 Euro/USD je ziel verkopen aan de duivel, want dat is het niet waard. Beetje meer integriteit mag wel. Ik vind het een slechte zaak dat onze club zich verlaagd tot het indirect goedkeuren van het beleid van Qatar.
+15/-1

 
Grote verschil tussen interlands spelen in Rusland of een trainingskamp in Qatar is dat je verplicht ben om die interlands te spelen. Doe je dat niet, krijg je een zware schorsing en kun je zelfs je FIFA/UEFA licentie kwijt raken. Dat in tegenstelling tot een nietszeggend trainingskamp dat je ook zonder problemen in Zuid-Europa kunt afwerken.
+3/-0

4 jaar geleden
Het maakt geen bal uit wat scheidsrechters doen en wat voor auto's die directeuren rijden.
Sorry hoor, maar als je eerst tof gaat lopen doen over met de trein naar Lille gaan, en dan in een stadion met air-conditioning gaat spelen, dan sta je sowieso voor lul. Nog afgezien van het feit dat die stadions daar met Nepalese slaven gebouwd zijn waarvan er meer dan 1.500 tijdens de bouw overleden zijn. Dan had je in al je wijsheid écht wel kunnen besluiten om een ander land te pakken dan deze. Het gaat gewoon om de knaken en meer niet, maar daar had onze club volgens mij geen gebrek aan.
Het gaat er niet om wat anderen NIET doen, het gaat erom wat voor signaal Ajax WEL afgeeft.
+23/-1

 
4 jaar geleden
Ja, kan het niet anders dan eens zijn met je. De corruptie wordt ook door iedere ader van fifa en uefa gepompt. Helaasch hebben die nogal een dingetje met landen waar geld als water door bepaalde handen stroomt.
+1/-0

4 jaar geleden
Het is een beetje vreemd om trots een statement te maken over het gebruik maken van de de trein bij een CL wedstrijd, terwijl je een paar maanden later met het vliegtuig naar een bestemming gaat waar er nog gebruik gemaakt wordt van slaven die moeten werken onder de meest onveilige omstandigheden. Aan de andere kant wordt daar wel een WK gehouden waar we allemaal vrolijk naartoe gaan, doen wij (en veel andere landen) veel handel met dit land, sluiten voetballers daar hun carrière af en gaan meerdere voetbalclubs elk jaar daarheen voor een trainingskamp. Onze vrienden uit het zuiden waren hier niet zo heel lang geleden nog. Er is dus zeker sprake van selectieve verontwaardiging. Waarom moet er dan weer bij Ajax een voorbeeld worden gesteld? Het komt allemaal omdat dit punt werd opgerakeld tijdens studio voetbal en dan voelt Amnesty zich weer verplicht om met een opgeheven vinger Ajax terecht te stellen. Ja, het draait allemaal om geld. Dat doet het al jaren en dat zal de komende jaren zo blijven.. Dus in plaats van kosten te maken aan een trip in het buitenland krijgen ze nu betaald om tegen Bayern te spelen in een kloteland, tjah zo werkt de wereld nu eenmaal.
+3/-1

 
4 jaar geleden
Waarom er een voorbeeld moet worden gesteld? Omdat wij Ajax zijn. Er zijn zat opties in de winter die beter te billijken zijn dan deze beslissing van Ajax. De directie is over het algemeen goed bezig, maar hier slaan ze toch een flater van jewelste en mogen ze wat mij betreft wel even tekst en uitleg komen geven aan een kritische journalist. (Valentijn Driessen kom er maar in :P)
+1/-0

4 jaar geleden
naar Qatar gaan is gewoon een bad move. En tof doen over met de trein gaan en dan naar Qatar. Sorry, maar Ajax moet dit herzien. Van der Sar is best wel ongeloofwaardig zo. Onnodig. Cancel het en ga naar Portugal. Inderdaad. Met de trein.
+4/-0

Ik hoop vooral dat de clubleiding nu inziet wat voor enorme fout ze begaan door in te stemmen om naar Qatar te vertrekken. Die paar rotcenten zijn leuk, maar dat weegt absoluut niet op tegen de vele nadelen die hier aan zitten. Te zot voor woorden dat dit geaccepteerd is door de clubleiding.
+8/-0

moderator forum-beheerder 4 jaar geleden
Laat die organisaties lekker "vluchtelingen" smokkelen en val ons niet lastig.
+1/-10

 
4 jaar geleden
Meisje toch. Het gaat erom wat ze zeggen, niet wie het zegt.
+1/-0

 
forum-beheerder 4 jaar geleden (gewijzigd)
open/sluit de onderstaande quote:

BillyTheKid schreef op 30 oktober 2019 om 19:21:

Meisje toch. Het gaat erom wat ze zeggen, niet wie het zegt.


Dus jij laat een dief jou zeggen dat je niet mag stelen? Ik heb alle begrip voor het tegensputteren maar laat dat door een ander gezegd worden en niet door mensen die zelf mensen belazeren.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Ja, en dan heeft de dief gewoon gelijk.
Jouw bijdrage leidt alleen maar af van de kernvraag:

Moet Ajax zich met dit soort landen vrijwillig (en tegen betaling) inlaten?

Ongeacht wie de vraag stelt: het antwoord is nee!
+1/-0

 
forum-beheerder 4 jaar geleden
Dat mag jij vinden maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Zorg eerst eens dat je het bij jezelf op orde hebt voordat je een ander op het matje roept. En ik zei toch ook dat het niet oké is wat Ajax doet. Maar pak er gelijk ook alle andere Cubs ff bij als je zo groot wilt doen...Nu wek je de suggestie......even verder kijken dan wat geroeptoeter.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Compleet oneens. Zo werkt het wel. Ajax heeft de positie en de middelen om selectief te zijn en hoeft zich niet als een klein kind te beroepen op "ja maar zij doen het ook". Dat jij zo functioneert wil niet zeggen dat een organisatie geleid door weldenkende volwassenen zich zo hoeft te gedragen.

Iemand moet in de voetbalwereld een begin maken met principieel en verantwoord gedrag.
+1/-0

4 jaar geleden
Tuurlijk zit Ajax hier ff lekker goed fout .. en terecht dat hier een en ander valt uit te leggen en te corrigeren, maar dat de FIFA, UEFA en al die mensenrechten organisaties boter op hun hoofd hebben dat staat als een paal boven water.
+1/-0

4 jaar geleden (gewijzigd)
Ze hebben ook altijd wat te zeuren. Begin dan eens om alle Chinese producten uit je dagelijkse leven te vermijden. Zelfs Amerikaanse producten zou je dan moeten vermijden, want daar zit het ook niet snor wat betreft mensenrechten.

Maar owee als het gaat om Qatar of een ander minder invloedrijk land. Stelletje hypocriete wezens daar bij de mensenrechtenorganisaties en iedereen die nu moord en brand schreeuwt.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Exact. Maar straks wel lekker meeliften op de Chinese 5G netwerken terwijl er in China voor de ontwikkeling 1200 Chinezen daar in een barak van 50m2 18 uur per dag hebben zitten ontwikkelen voor een habbekrats.
+2/-0

4 jaar geleden
Ik heb er een dubbel gevoel over. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat er veel mensen zijn gestorven onder beroerde omstandigheden voor een schijtloon in Qatar om die stadions voor het WK2022 te bouwen. Maar de halve voetbalwereld ontvangt bakken met geld uit dat land en Amnesty zwijgt. Nooit gehoord dat zij achter al die clubs aan zijn gegaan, om maar te zwijgen over de sponsoring die uefa en fifa ontvangen. Ik krijg het gevoel dat dit een soloactie is Amnesty Nederland. PSV ging vorig jaar, geen reactie, Ajax een paar jaar geleden, Amnesty zweeg. Nu is Ajax wat hotter en plots is het raak. Het voelt een beetje Erik van Muiswinkel die 6 jaar zijn muil hield en een jaar voor de OS in Beijing in 2008 begon te praten over mensenrechten. Nu doet Amnesty daar altijd wat aan, maar opeens wordt de aandacht gezocht over de rug van Ajax. En dat geeft een beetje vreemd gevoel.
Maar Ajax zou moeten overwegen naar Portugal te gaan. Daar zijn ze vaker geweest en volgens mij is het daar ook prima.
+1/-0

4 jaar geleden
Een beetje hypocriet is het allemaal wel. Binnenkort met de trein naar Lille om klimaatredenen, en daarna kies je in de winterstop voor een reisje naar een land waarvoor je de vliegtuig pakt. Je kan ook thuis of dichtbij huis trainen. Je hoeft daarvoor niet de halve wereld over.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom annex berghuis bergwijn boomen branco elsimao farioli forbs godts halven henderson hlynsson jim jong kiki linksbuiten mannsverk medic rcm rosario sevic sutalo tahirovic taylor tegengoals traore unuvar vos weghorst