Transparent
Inloggen
Sluiten

Lankmoedig Ajax komt door portie geluk en Quincy Promes met schrik vrij in Waalwijk: 1-2

19 oktober 2019 20:59
Foto: Pro Shots

Lankmoedig Ajax komt door portie geluk en Quincy Promes met schrik vrij in Waalwijk: 1-2; image source: Pro Shots

Ajax maakte een ongelooflijk slechte beurt door bij hekkensluiter RKC Waalwijk een algehele wanprestatie op de mat te leggen. Door het nodige geluk en een opleving van Quincy Promes werden echter toch de zeer belangrijke drie punten gepakt: 1-2. Na een verschrikkelijke eerste helft zorgde Dusan Tadic meteen na de pauze nog voor de 0-1 voordat Said Bakkari de gastheren weer op gelijke hoogte bracht.

Ajax-trainer Erik ten Hag moest de afwezigheid van de geschorste Nico Tagliafico opvangen en deed dat door Noussair Mazraoui linksback te zetten. De rest van de verdediging zag er met Sergino Dest, Daley Blind en Joël Veltman gewoon vertrouwd uit. Voorin had Klaas-Jan Huntelaar de voorkeur gekregen boven David Neres. Van het begin af aan liep het voor geen meter bij een lankmoedig ogend Ajax. Wat vooral opviel was de enorme onzuiverheid in de passing en de vele verloren duels. RKC Waalwijk werkte voor iedere meter gras en mocht zich in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg noemen. Al na een paar minuten kwam Ajax goed weg toen een vrije trap van Clint Leemans via de onderkant van de lat weer terug het veld in sprong maar ook daarna kregen de gastheren kansen. Stanley Elbers en Stijn Spierings hadden zelfs moeten scoren maar lieten dat gelukkig voor de bezoekers na.

De gasten zelf kwamen tot geen enkele fatsoenlijke aanval. Hakim Ziyech oogde nog niet helemaal fit aan de rechterkant en vanuit het middenveld kwam helemaal niets wat op voetbal leek. Bij balverlies stond men ook nog eens totaal verkeerd waardoor er enorm veel ruimte kwam voor de snel omschakelende Waalwijkers. Wel leverde Ziyech nog een fraai schot af maar over het algemeen was het erg pover wat de koploper liet zien.

Na de pauze sloeg Ajax dan echter wel ineens snel toe. Na een knappe actie van Sergino Dest buitenom, compleet met karakteristieke schaar, volgde er een voorzet welke door Dusan Tadic bij de tweede paal knap met rechts werd afgewerkt: 0-1. Ajax sloeg dus meteen klinkende munt, leek effectief maar dat veranderde in de tien minuten die daarna volgden. De Amsterdammers liepen namelijk de hekkensluiter onder de voet maar weigerden om de genadeklap toe te dienen. En dat terwijl er minimaal vier open kansen ontstonden. Telkens ging het net mis, mede ook door te gemakzuchtig optreden. Zo legde Tadic twee keer onnodig af waar hij koelbloedig had moeten afdrukken. Toen RKC weer wat tegenmaatregelen had genomen verzandde Ajax wederom in het matige spel van voor de pauze. Deze keer hadden de gastheren wel het geluk dat er met veel fortuin kon worden gescoord. Na wat flipperkastsituaties kwam de bal met mazzel bij Said Bakkari die, wederom met wat meeval, door de benen van André Onana wist te scoren: 1-1.

Bij Ajax waren toen Perr Schuurs en David Neres al ingevallen, eerstgenoemde zag er bij de gelijkmaker ook niet helemaal lekker uit. Neres had even later 1-2 moeten maken maar de Braziliaan verprutste een opgelegde kans door vanaf zeven meter langs de bal te aaien. Ajax leek op puntenverlies af te stevenen maar toen kwam Quincy Promes ineens zijn team redden. Met een fraaie individuele actie op de rand van de zestien meter, afgesloten met een kanonskogel in de bovenhoek, zorgde hij voor de zeer belangrijke 1-2. Via de onderkant van de lat sloeg de bal binnen en kon het volle uitvak massaal juichen. Wie dacht dat Ajax nu naar 1-3 zou freewheelen kwam bedrogen uit. Het onderaan staande RKC zette de Amsterdammers nog onder grote druk en kreeg in de blessuretijd, liefst zes minuten kwamen er bij, twee opgelegde kansen waarbij het alleen aan een grote portie geluk was te danken dat Ajax niet de 2-2 incasseerde. De belangrijke punten gingen mee naar Amsterdam maar dit was wel echt een zeer zwakke beurt geweest.
Tags

promes rkc gastheren lankmoedig neres pauze portie tadic bakkari dest hekkensluiter onderkant schrik ziyech aaien afdrukken balverlies bedrogen blind bovenhoek braziliaan buitenom clint danken eerstgenoemde effectief elbers flipperkastsituaties fortuin fraaie freewheelen gemakzuchtig genadeklap gras hag huntelaar incasseerde kanonskogel klinkende leemans mazraoui mazzel meeval munt ogend omschakelende onana onderaan onzuiverheid opleving passing pover puntenverlies rand schaar schuurs spierings stijn tagliafico tegenmaatregelen uitvak veltman verprutste verschrikkelijke verzandde wanprestatie weigerden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis bertjek boomen branco brobbey elsimao engeland excelsior farioli hato hlynsson janse jim jong kaplan kiki koeman kroes linksbuiten medic rosario sevic sosa sutalo tahirovic tegengoals traore weghorst wijndal