Ajax wint Amsterdam Tournament via 3-0 zege op Inter

3 augustus 2003 20:08

Ajax heeft zondagavond het Amsterdam Tournament gewonnen via een uitstekende 3-0 overwinning op Inter Milaan. Net als vorig seizoen werd de toernooizege pas in de slotminuut behaald. Ajax moest na de 3-0 van Inter tegen Galatasaray met drie doelpunten verschil winnen voor de eindzege. Dat bleek nodig vanwege de opmerkelijke puntentelling tijdens het AT. Naast drie punten voor de overwinning telt elk gemaakt doelpunt ook voor een punt. Ajax eindigde uiteindelijk op zeven punten, Inter op zes.

Waar Ajax vorig seizoen in de Champions league niet van Inter wist te winnen, behaalde het nu een uitstekende zege. De Italianen hadden weinig in te brengen tegen een leuk voetballend Ajax. De verdediging zat het grootste deel van de wedstrijd goed in elkaar. Aanvallend scoorde het vlak na rust twee keer via Pienaar en Van der Vaart, maar liet het diverse andere kansen onbenut. In de 49ste minuut rondde Pienaar een een-tweetje met Van der Vaart goed af via een hard schot hoog in het doel. Vijf minuten later speelde Van der Vaart zich na een pass van Pienaar vanuit een moeilijke positie op een meter of zeven voor de goal vrij van zijn verdedigers en schoot hij de bal vervolgens knap in de verre hoek binnen.

Het was Wamberto, die in de ploeg was gekomen voor de licht teleurstellende Sonck, die vlak voor tijd de winnende treffer binnenschoot. De Braziliaan ging samen met Van der Vaart op de keeper van Inter af. Van der Vaart legde goed breed en stelde Wamberto instaat de 3-0 binnen te tikken, waardoor Ajax haar titel in het AT kon prolongeren. De ploeg speelde in de tweede helft de twijfels die er nog waren na de wedstrijd tegen Liverpool, van zich af. Litmanen mocht na afloop de beker in ontvangst nemen en aan het trouwe publiek tonen.

Ajax - Internazionale 3 - 0 (0 - 0)

1-0 Pienaar ('49)
2-0 Van der Vaart ('54)
3-0 Wamberto ('90)

Geel: Maxwell (Ajax), Zanetti, Van der Meyde (Inter)

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Trabelsi, Grygera, Escud?, Van Damme ('46 Litmanen), Galasek ('72 Yakubu), Van der Vaart, Maxwell, Sneijder ('72 Obodai), Sonck ('63 Wamberto), Pienaar.