Ajax te sterk voor PAOK na heerlijke wedstrijd

13 augustus 2019 22:27

Ajax te sterk voor PAOK na heerlijke wedstrijd; image source: Pro Shots

Ajax heeft zich weten te kwalificeren voor de vierde voorronde van de Champions League. In de Johan Cruijff ArenA werd het Griekse PAOK Saloniki met 3-2 verslagen. In een spectaculair duel waarbij beide ploegen streden voor iedere meter wist Dusan Tadic twee strafschoppen te benutten, terwijl Nicolas Tagliafico ook tot scoren kwam.

Ajax ging direct fel van start en ging vol op jacht naar de openingstreffer. Na tien minuten kreeg Donny van de Beek al een uitstekende kans om de score te openen toen hij via een magistrale bal van Hakim Ziyech voor de keeper werd gezet. Doelman Paschalakis wist echter net redding te brengen. Omdat de ploeg in de opboeuw erg slordig was en achterin erg kwetsbaar oogde, kon PAOK er vaak gevaarlijk uitkomen. Ajax kreeg al een waarschuwing toen Akpom de bal voor het inschieten had, maar hij schoot de bal over. Halverwege de eerste helft was het alsnog raak toen notabene oud-jeugdspeler Diego Biseswar de bal vanaf rand zestien hard in het doel schoot.

Die tegentreffer leek Ajax eindelijk wakker te schudden, want het tempo werd hard omhoog geschroeft. Na een klein half uur ging de bal op de stip toen David Neres een duw in zijn rug kreeg. Dusan Tadic zag zijn inzet echter gekeerd worden. Ajax kreeg opeens kans op kans en vlak voor rust ging de bal opnieuw op de stip, dit keer na hands van Biseswar. Tadic ging opnieuw achter de bal staan. Paschalakis koos weer voor dezelfde hoek, maar de aanvoerder van Ajax schoot de bal door het midden en de gelijkmaker was een feit.

In blessuretijd van de eerste helft werd Hakim Ziyech diep gestuurd en leek hij de uitgelezen kans te krijgen om voor rust nog Ajax op voorsprong te zetten. Ver buiten het zestienmetergebied werd hij echter door de Griekse keeper getorpedeerd. Tot woede van iedereen bij Ajax werd er door de scheidsrechter echter niet ingegrepen. Na een korte blessurebehandeling kon Ziyech het duel ook weer verder hervatten.

Direct na rust was het Ajax dat weer vol de aanval zocht. Ziyech was al snel dichtbij de voorsprong met een verre boogbal, maar zijn inzet kon door Paschalakis spectaculair uit het doel worden getikt. Uit de corner die volgde scoorde Joël Veltman bijna toen de Griekse doelman zijn kopbal niet onder controle kreeg, maar hij wist de bal nog net te pakken voordat een van de Ajacieden kans kreeg om de rebound in het doel te schieten. Ondanks dat Ajax vol de aanval bleef zoeken, bleef PAOK ook gevaarlijk via de counters. De bal leek na een voorzet van Biseswar vrij voor het intikken, maar de bal werd gemist, terwijl na een uur spelen PAOK met vier aanvallers er vandoor ging na balverlies van Noussair Mazraoui. Ajax stond nog met maar twee man achterin en kwam goed weg dat de Grieken het slordig uitspeelden.

Ajax bleef maar drukken en halverwege de tweede helft kreeg Lisandro Martinez opeens dé kans om Ajax op voorsprong te schieten na een uitstekende bal van Ziyech. Opnieuw wist Paschalakis echter net redding te brengen, maar ondanks dat PAOK bleef loeren op de counter, leek het wachten tot de voorsprong voor Ajax zou volgen. Het duel leek een beetje dood te bloeden, waardoor Erik ten Hag een klein kwartier voor tijd nieuw elan bracht met Klaas Jan Huntelaar in de spits. Een minuut na zijn invalbeurt was het eindelijk raak toen Nicolás Tagliafico op knappe wijze de 2-1 wist binnen te koppen na een hoekschop van Ziyech.

Vijf minuten voor tijd ging de bal voor de derde keer op de stip nadat bij een nieuwe hoekschop zowel Huntelaar als Tagliafico een duw kregen. Wederom ging Tadic achter de bal staan en opnieuw schoot hij binnen, waardoor de 3-1 een feit was en het duel werd beslist.

In de resterende minuten probeerden de Grieken nog wel aan te zetten. Biseswar werd gevaarlijk, terwijl Akpom met een spetaculair schot van afstand de paal raakte. Uiteindelijk was het Biseswar die in de derde minuut van de blessuretijd nogmaals tot scoren kwam, maar de zege kwam voor Ajax niet meer in gevaar.