Ajax opent competitie met gelijkspel tegen Vitesse

3 augustus 2019 20:29

Ajax opent competitie met gelijkspel tegen Vitesse; image source: Pro Shots

Ajax is het Eredivisie seizoen begonnen met puntverlies. Het uitduel tegen Vitesse eindigde in een 2-2 gelijkspel. De ploeg van Erik ten Hag kwam twee keer op achterstand, maar door treffers van Donny van de Beek en Dusan Tadic ging Ajax met een punt terug naar Amsterdam.

Ajax had direct vanaf het fluitsignaal het initiatief, maar had veel moeite om door de stugge defensie van Vitesse heen te breken. Het tempo om echt gevaarlijk te kunnen worden lag daarvoor ook te laag. Een curieus moment zorgde bovendien voor de openingstreffer van Vitesse. Vitesse schoot de bal tegen Nijhuis aan, waardoor Ajax in balbezit kwam en de mogelijkheid kreeg om met een counter gevaarlijk te worden. Volgens de nieuwe regels werd het spel stilgelegd en werd een scheidsrechtersbal aan Vitesse gegeven. Ajax stond op dat moment niet meer goed opgesteld en uit de aanval die volgde kwam de 1-0, die door Perr Schuurs uiteindelijk van richting werd veranderd en daarmee André Onana kansloos liet.

Door de tegentreffer leek Ajax direct wakker geschud en volgde een spervuur aan kansen, omdat het tempo flink omhoog ging. Een schot van Donny van de Beek kon nog net uit het doel worden getikt, terwijl Daley Blind de lat raakte. Uiteindelijk maakte Van de Beek na ruim een half uur spelen de volkomen verdiende gelijkmaker.

In de tweede helft kwam Vitesse beter uit de startblokken en wist het vanuit de tegenaanval steeds gevaarlijker te worden. Uiteindelijk volgde na tien minuten spelen de nieuwe voorsprong voor Ajax. Voormalig Ajacied Riechedly Bazoer zorgde voor de 2-1, nadat hij onbedreigd de bal in het doel kon schieten.

Ajax leek opnieuw een tegentreffer nodig te hebben om bij de les te komen, want wederom ging het tempo flink omhoog en volgde een serie aan goede kansen voor de ploeg van Erik ten Hag. Uiteindelijk volgde een kwartier voor tijd de nieuwe gelijkmaker toen Dusan Tadic voor de 2-2 zorgde. Het doelpunt werd nog even gecontroleerd vanwege vermeend buitenspel, maar daar bleek geen sprake van.

Vijf minuten voor tijd kwam Vitesse met tien man te staan toen Bazoer zijn tweede gele kaart kreeg vanwege zeuren om een kaart. Ajax probeerde in de slotfase nog een keer aan te zetten, maar doelpunten vielen niet meer.