Ajax opent seizoen met winst van Johan Cruijff Schaal

27 juli 2019 19:55

Ajax opent seizoen met winst van Johan Cruijff Schaal; image source: Pro Shots

Ajax heeft zaterdagavond de eerste prijs van het seizoen binnen weten te slepen. In de Johan Cruijff ArenA werd PSV met 2-0 verslagen, waardoor voor de negende keer de Johan Cruijff Schaal in de prijzenkast gezet kan worden. Kasper Dolberg en Daley Blind maakten de doelpunten.

Ajax begon uitstekend aan het duel tegen PSV. In de eerste minuut lag de bal namelijk al in het doel. Of het zo had moeten zijn, wist Kasper Dolberg na precies 34 seconden voor de openingstreffer te zorgen. Donny van de Beek was goed de vrije ruimte ingedoken en kon opzij spelen naar Dolberg. De Deense spits kon vrij voor de keeper eenvoudig binnen schieten.

Een paar minuten later kreeg Dolberg opnieuw een grote kans, maar schoot nu net naast het doel. Ajax was in de beginfase heer en meester op het veld en het leek een kwestie van tijd tot er meer doelpunten vielen. De drinkpauze halverwege de eerste helft leek de ploeg van Erik ten Hag verkeerd uit te pakken, omdat daarna PSV beter in de wedstrijd kwam en steeds gevaarlijker voor het doel kwam. Uiteindelijk kreeg Lammers de beste kans, maar hij kopte net naast.

Opeens kreeg scheidsrechter Dennis Higler de hoofdrol in de wedstrijd. Hij spaarde Hendrix met een tweede gele kaart toen hij Daley Blind in zijn gezicht trapte en de middenvelder van PSV mocht ook blijven staan toen hij hard in kwam op Van de Beek. Higler vond beide momenten echter voldoende om alleen een vrije trap te geven, tot grote woede van de spelers en supporters van Ajax. Uiteindelijk zou Hendrix in de rust gewisseld worden.

In de tweede helft sloeg Ajax opnieuw snel toe. Blind nam snel een vrije trap, waarna Dusan Tadic de slimste was in een duel met verdediger Boscagli. Tadic speelde de bal naar rechts, maar een schot van Van de Beek kon nog worden geblokkeerd. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Blind en hij schoot de bal schitterend in de verre hoek. Op aanraden van de VAR ging Higler naar de zijkant omdat Tadic een overtreding zou hebben gemaakt, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt gewoon goed.

Ajax kon in de resterende minuten het duel eenvoudig uitspelen. Het was zelf de sterkste ploeg op het veld en dat was helemaal het geval toen PSV met tien man kwam te spelen. Lammers moest geblesseerd het veld verlaten, maar omdat PSV al drie keer gewisseld had, moesten de Eindhovenaren het met een man minder doen. Sergino Dest, die zijn officiële debuut in het eerste elftal maakte, wist zijn uitstekende wedstrijd vlak voor tijd nog bijna te bekronen met een doelpunt, maar hij raakte de paal. De eerste prijs van het seizoen was echter een feit.