Transparent
Inloggen
Sluiten

Matthijs de Ligt: 'Ik zou graag een mooi afscheid van de fans willen'

20 juli 2019 08:47 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

Matthijs de Ligt: "Ik zou graag een mooi afscheid van de fans willen"; image source: Pro Shots

Matthijs de Ligt is blij dat hij met twee prijzen afscheid heeft kunnen nemen van Ajax. Dat geeft hij aan in gesprek met De Telegraaf. "En dat ik met de kampioensschaal op het volle Museumplein heb gestaan. Dat was écht genieten", aldus De Ligt. "Het kampioenschap, de beker en de halve finale van de Champions League: het was een prachtig laatste seizoen. Ik zou graag een mooi afscheid van de fans willen."

Het duurde lang tot zijn transfer naar Juventus werd afgerond. "Mijn zenuwen werden even op de proef gesteld. Ik ben heel blij dat er nu duidelijkheid is", zo geeft hij aan. "Ook al had ik rust in mijn hoofd, omdat ik wist wat ik wilde en ik de overtuiging had dat het goed zou komen. Ik bekijk het zelfs van de andere kant. Het is nu nog midden juli en er zijn ook transfers die eind augustus rondkomen. Dus mij hoor je niet klagen."

De Ligt voelt zich al thuis in Turijn. "De stad loopt een beetje als rode draad door mijn carrière. Ik ben er veel geweest: met Oranje, om de titel Golden Boy in ontvangst te nemen én met Ajax", zegt hij daarover. "Ik heb heel mooie herinneringen aan het stadion, want dat was een van de mooiste voetbalavonden uit mijn loopbaan."

De verdediger verbaast zich over de kritiek op zijn keuze voor Juventus. "Iedereen vindt dat ik naar FC Barcelona had moeten gaan, maar uiteindelijk beslis ik! Ik kijk puur naar mijn eigen ontwikkeling, wat het beste voor mij is", aldus De Ligt. "Juventus is zó overtuigd van me, gaf me zó het gevoel dat ze me dolgraag wilden en heeft zó’n duidelijk groeiplan met me. En Italië is van heel de wereld hét land waar verdedigen het meest wordt gewaardeerd. Dat alles maakt dit een heel goede leerschool voor me, met fantastische mentoren, waardoor ik een nóg completere verdediger kan worden."

Ook gaat De Ligt in op de kritiek op zaakwaarnemer Mino Raiola. "Reacties zullen er altijd komen en iedereen mag in Nederland zijn eigen mening hebben, maar alleen ik weet wat Mino voor me doet. Als mensen zeggen dat hij me dwingt naar een club te gaan, dan moet ik alleen maar lachen", zo geeft hij aan. "Hij zorgt voor een proces om alle elementen boven te krijgen en om een goede beslissing te kunnen nemen. Hij heeft een mening en ik heb de mijne, maar ik bepaal en zeg vervolgens: ’doe je ding maar.’ We waren het overigens wel eens over deze keuze. In Nederland is het gewoon vreemd als je niet voor Barça kiest en dan verzinnen mensen er allerlei dingen bij."


Tags

juventus nederland barcelona bepaal beslis completere elementen groeiplan kampioensschaal klagen leerschool mentoren mijne museumplein ontvangst oranje raiola telegraaf titel turijn voetbalavonden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


11 maanden geleden
Goed gesproken Matthijs, jij bepaald en zoals je het hier verwoord kan ik je heel goed begrijpen. Heel veel succes in Italië en Turijn en tot gauw weer voor een fantastisch afscheid hier in de Johan Cruijff Arena.
+5/-5

11 maanden geleden
Ik snap heel goed dat spelers Raiola nemen als zaakwaarnemer. Is toch de Barcelona onder de zaakwaarnemers. Dat afscheid gaat hij 100% krijgen. Het beste gewenst en tot over 10 jaar.
+3/-2

11 maanden geleden
Ik ga nu iets zeggen, waar 99 % van de mensen het misschien niet mee eens zijn, maar dat is ook mijn goed recht.
Sorry de Ligt, je had nog een jaar moeten blijven. Je bent nu eindelijk wereldtop en dan kun je iets teruggeven aan je club en fans en Ajax. Wat is nog een jaar, als je 19 bent? Bij de mooiste club van de wereld. Juventus is helemaal geen mooie club, zie hun cv en hoe ze zich alle jaren hebben gedragen ook tegen Ajax, sterker nog: tegen Overmars, Van der Sar, Frank de Boer, Bogarde, Reiziger, Ronald. Al die mannen die jij kent. Inderdaad ik bedoel de CL finale van 1996 en de doping van de juventus spelers. Je had nog een jaar kunnen blijven en vol voor de champions league winst kunnen gaan, aangezien het team nu zo goed is. Ik vind het persoonlijk best wel snel De Ligt dat je op je 19e al besluit om bij Ajax weg te gaan terwijl je zoveel aan Ajax en de trainers en de fans hebt te danken. Zoveel vertrouwen gekregen en zelfs aanvoerder geworden. Ook al maakte je soms fouten, je bleef vertrouwen krijgen. Men begint het allemaal normaal te vinden dat jongen talenten zo vroeg weggaan, ik dus niet. Het is een spuug in het gezicht van de jeugdopleiding en alles waar Ajax voor staat. Frenkie is 22, dat is al iets meer te behappen. Ik wens je verder het beste en veel geluk en zegen in je leven, maar dit zijn mijn gedachten als fan en liefhebber van de Ajax filosofie. Zoals Overmars het al zei ( de strekking ervan) wanneer talenten van 19 jaar al weggaan, kun je net zo goed stoppen met opleiden. Dit zei hij aan de hand van het vertrek van Kluivert, Justin. Die zelfs niet eens naar zijn vader luisterde. Ook 19 jaar als ik me niet vergis. Het is duidelijk, dat Ajax nog harder moet gaan worden. Overmars en Sar denken inderdaad soms teveel als spelers.
+12/-3

 
11 maanden geleden
Heeft voldoende teruggeven aan de club, 75 miljoen, de dubbel, 1/2 finale CL en Ajax heeft meer aanzien. Die jongen is uitgeleerd in Nederland. Lekker naar Emmen, Sitard, ADO Zwolle, RKC dan wil je gewoon jezelf prikkelen en ga je weg. Niks mis mee.
+6/-2

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Helemaal eens met Don Vito,en bovendien uitstekend geformuleerd. Het miljoen per MAAND zal ook wel hebben meegeholpen om deze stap te maken.
+4/-3

 
11 maanden geleden
Ben het met je eens, Zoals Overmars dus zegt, misschien denken wij, incl. v/d Sar, wel teveel als voetballers bij met name uitgaande transfers. De voetbalwereld is keihard met nietsontziende figuren die bijna alles doen wat god verboden heeft. Neem nu Bayern waar ook ex-voetballers de dienst uitmaken, die denken niet mee met voetballers die willen vertrekken en gaan tot het uiterste, keiharde opstelling dus. Een dergelijke mentaliteit moeten de genoemde beide heren bij Ajax zich nog aanmeten in het belang van onze club!
+2/-1

 
11 maanden geleden
In Nederland is in de wet opgenomen dat je een werknemer niet mag tegenhouden als hij zich elders significant kan verbeteren. In Duitsland is dat niet zo.

Dus alleen als Ajax 12 miljoen per jaar aan De Ligt had willen betalen, had een arbitragezaak in het voordeel van Ajax uitgevallen.
+3/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Dank voor je reactie. Maar dat weten we nu wel. Sorry. Het geld argument komt me een beetje mijn strot uit. En inderdaad mensen kiezen vaak voor geld. True. Maar je bent 19! En je verdient al meer dan de president van Nederland of Duitsland. Waar hebben we het over?

Het gaat me eigenlijk meer om het aspect dat een speler uit zichzelf, uit liefde gewoon nog een jaar blijft. Clubliefde. Maar het is niet alleen clubliefde. Nee. Want wij horen bij de beste 3 van Europa en dus ook van de wereld ( afgelopen jaar). Komend jaar zou je dus nog een keer kunnen proberen om de beste van Europa te worden zoals bij Liverpool. Van Dijk, Salah, Firminho, Sane etc hadden bij andere clubs misschien meer kunnen verdienen. Wie zal het zeggen. Maar ze bleven, en wonnen de Europa Cup 1. Velen ajaxhelden die de grote Europese prijzen wonnen met Ajax, hadden eerder kunnen weggaan maar dit deden ze niet en wonnen daardoor nog grote prijzen. Een Europese prijs winnen met Ajax is van een hele andere categorie dan met Barcelona, Real, PSG of Juventus. Dat betekend ECHT iets!
Dat is ECHT speciaal. De EC1 kopen zoals City ofPSG trachten of nu Juventus is niet speciaal. Wat Barcelona nu doet, de EC1 kopen, is niet speciaal. Er is geen kunst aan.

Clubliefde. Liefde voor de club in combinatie met dat je bij een van de mooiste en afgelopen jaar sterkste clubs van de wereld kan spelen. Zoals de manager in Moneyball ( film) al zei: Bij NY tankees of Redsox de Worldseries winnen is niet speciaal. Maar als het met onze club gebeurd, kijk dan, dan doe je iets ongekends. Zie Leicestery CIty, met Ranieri.
Iets ongekends neerzetten als sportman? In 2020. Iets neerzetten wat een iedereen zou verbazen. Dat moet je toch ook triggeren als Ajax kid? Als Ajax aanvoerder. Ik ben gewoon een romanticus. Maar in the end, dat zijn toch de spelers en trainers die we het meest uiteindelijk hebben gewaardeerd? De Litmanen's, Raul's, Maldini's Totti's , Blinds of Sjaak Swart. Club mensen. Romantici.


Daarnaast is het een feit en dat moet iedereen toch beamen, je eigen jeugd moeten verkopen op hun 19e of 20e is gewoon niet de bedoeling. Net als een speler is doorgebroken? Persoonlijk zou ik als TD en manager van Ajax tegen de jongere garde zeggen ( ben ik heh) Als jij het eerste haalt bij Ajax en basisspeler dan zullen we pas een transfer van jullie accepteren als jullie boven de 21 zijn. Vanaf je 21e mag je , als je dat PERSE dan wil, mag je vertrekken. Dat is de prijs die je betaald voor te mogen opgeleid worden bij de beste opleidingsclub van de wereld. En dit kun je ook in de contracten zetten. Dit kan onze speciale regel worden, die ook de buitenlandse clubs dan weten. Zo heb je er nog wat aan als Ajax. Ajax moet zichzelf en zijn diamanten op deze manier enigszins beschermen. Als spelers het contract tekenen, weten ze dit dus zelf ook. Spelers voor hun 21e bij ons weghalen? Gaat niet gebeuren. Dit is onze code. Breek je die? Ga je toch onze spelers verleiden etc. Dan doen we nooit meer zaken met je. PS: Ajax had uit principe nooit meer zaken moeten doen met Juventus. Nooit meer. Pas, als ze de doping zouden bekennen en wij de beker van 1996 zouden ontvangen. Zie je? Ik ben veel harder dan Overmars en Sar.

Voor de club Ajax, is spelers laten gaan van hun eigen jeugd op 19/20 jaar zoals Kluivert en de Ligt het begin van het einde. Wat iedereen ook hier op zegt, het is gewoon de waarheid. Johan Cruijff verkopen in 1969 aan Barcelona en we hadden misschien nooit drie EC1 gewonnen. Messi verkopen op zijn 20e en wat was er van Barcelona terecht gekomen.
En wat hadden mensen dan gezegd?

Het feit dat iedereen bij ons al jaar in jaar uit shopt, moeten we meer gaan beschermen.
Niks satelietclub van Barcelona. Barca heeft alles aan ons te danken, wij hebben niets aan Barcelona gehad.
Wij moet veel harder worden in het zakendoen. En strenger worden tegen onze spelers, misschien wel zoals werd aangehaald bij Bayern( heb ik geen kennis over). Clubs gaan op die manier ons meer respecteren. Wij hebben de grote clubs helemaal niet nodig. Zij hebben ons nodig en onze spelers, en onze trainers, onze filosofie. Ajax is 1 van de grootste clubs van de wereld. Super succesvol. En wij hebben helemaal niet de spelers nodig van Real, Barca, Juventus, PSG, City of United. Wij doen het op onze manier. Resultaat? Zie onze prijzenkast en de gestolen EC1 in 1996.
Al die fantastische spelers die bij ons zijn getraind en hebben gespeeld.
+4/-1

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Ik snap je wel, maar zo werkt het gewoon niet. Wij bepalen niet waar iemand naartoe gaat, dat is namelijk slavenhandel en elke rechtzaak die Ajax daarvoor zou voeren (of gedaagt worden) verliezen ze. Spelers (mensen) gaan gewoon naar de rechtbank om een transfer af te dwingen en dat zullen ze winnen. Het enige wat Ajax kan doen is er uitkomen met de club over een goede transfer vergoeding.
+1/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Tuurlijk 'bepaald Ajax' niet waar spelers naar toe gaan. Maar anderzijds, als clubs respectloos zijn geweest in het verleden naar Ajax, gelogen hebben en bedrogen - weet ik veel wat, dan kan Ajax echt wel tegen een speler zeggen, luister iedereen wil je. Maar met Juventus en Roma doen we geen zaken meer totdat zij excuses maken, berouw tonen etc. Dat kan Ajax echt wel tegen een speler zeggen. Ze hebben notabene de Champions leaugue van ons gestolen met vals spel! Lance Armstrong is ook al zijn titels kwijt?!

Ik heb geprobeerd diverse punten te maken. 1 daarvan was maar dat Ajax geen zaken met Juventus had moeten doen. Wegens al hun zonden, o.a. tegen Ajax. Juventus dus boycotten - als in tegen de Ligt zeggen, wij doen geen zaken met hun, had gekund,
Mijn andere punten liggen op andere vlakken.

De Ligt is weg. En dat vind ik zeer triest. Een gast van 19 jaar. Nog maar 1 jaar aanvoerder. Van alle grote clubs in de wereld gebeurd ons alleen dit. Ajax wil doorgroeien naar de Europese top ( wat we eigenlijk al zijn) dan moeten we ook hierin nieuwe tactieken toepassen. Sommige tactieken kunnen vanuit Ajax worden toegespast. Andere tactieken, regels moet de Uefa weer gaan toepassen zodat het voetbal eerlijker weer wordt.

Wat ik misschien wil, is voor sommige mensen niet realistisch meer. Anderzijds wat Cruijff wilde vond ook niemand meer realistisch. Echter vorig jaar had iedereen het over Ajax het spel en hadden we in principe de finale van de CL gehaald. Niemand maar dan ook niemand had dit ooit gedacht. Alleen met visie en geloof verander je zaken.

Tadic komt bij Ajax en zegt: Ajax is one of the greatest clubs in the world. Top 20. Sommige mensen lachten hem uit.
Einde seizoen was het zelfs top 3 van Europa, omdat wij een beter doelsaldo dan Barcelona hadden. Meesten Coeficienten van Europa. Anyway. Geloof en visie.

De nieuwe code/ voetnoot in een contract van een Ajaxjeugdspeler. Pas op je 21e mag je pas vertrekken als je zelf perse weg wil als basisspeler. Dit is wat je teruggeeft aan de club, graag of niet. Zo heeft Ajax nog wat aan je.

Je krijgt er zoveel voor terug. De beste opleiding in de wereld. En het is een grote eer. Daarna kan je nog 12 jaar in het buitenland spelen als je dat zo graag wil. De ligt kan nu nog 15 jaar in het buitenland spelen. Het is van de gekke.
Zo jong. Anyway. Mijn mening.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Don Vito : Ik voel exact hetzelfde, echter je doet er niks aan. Het is de voetbalwereld , die anders is dan 20/30 jaar terug. De ligt gaat en wij gaan verder, gelukkig met een gevulde beurs. De soap heeft te lang geduurd, tijd voor nieuwe successen ,dan maar zonder Matthijs! Ik was en ben er klaar mee!
+2/-0

 
11 maanden geleden
Niks aan toe te voegen.
+2/-0

 
11 maanden geleden
Hij zal ook heel veel aan FC Abcoude te danken hebben gehad. Toch koos hij ervoor om al heel jong naar Ajax te gaan. Dat vonden wij toen ook niet erg.
+2/-1

 
11 maanden geleden
Don Vito ik ben het volledig met je eens. Geen woord aan toe te voegen. Heb een enorm klotegevoel dat een jongen van 19 Ajax al zo vroege leeftijd verlaat. Het klopt dat hij Ajax heel veel heeft geveven vorig jaar en daar zullen we hem voor eeuwig dankbaar zijn. Desondanks heb ik hier toch een dubbel gevoel over. Iemand die door Ajax is opgeleid en al naar 2 jaar pleite is vind ik doodzonde. Zo winnen we nooit meer de CL.
+2/-0

 
11 maanden geleden
Ooo jawel !!! Die winnen we wel.... We zijn Ajax gvd!!!
+2/-1

 
11 maanden geleden
Fijn om te horen.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Ik sluit me volledig aan bij jouw mening Don Vito.
+2/-0

 
11 maanden geleden
Ik denk dat velen het met je eens zijn. Ik in ieder geval wel. Ik gun hem persoonlijk wel veel succes maar die grafclub gun ik helemaal niks. Daarom individueel prima seizoenen maar zonder hoofdprijzen. Helaas zullen ze wss. wel kampioen worden. Maar het winnen van de CL gun ik die maffiabende nooit.
Leukste zou zijn dat wij die italianen weer uitschakelen.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Dank. En gelukkig zijn veel Ajax mensen het met me eens.

Ik hoop dat dit Ajax niet meer gaat overkomen. Vanaf nu alleen nog maar vanaf je 21e mag je transfereren als basisspeler. Hopelijk is het contract mogelijk - toepasbaar : )

De Ligt en Kluivert waren dan nog bij ons geweest net als Seedorf tot zijn 21e.
+2/-1

11 maanden geleden
DonVito je hebt helemaal gelijk maar in deze voetbalwereld wordt nu eenmaal alles bepaald doormiddel van Poen heel veel poen. Maar bedenk een ding AJAX is AJAX en in de voetbalwereld zijn wij uniek in het opleiden van nieuw toptalent, daarom wens ik Mathijs heel veel succes toe en verwelkom ik alle nieuwe toppertjes die er aankomen.
+2/-0

11 maanden geleden
Goed verhaal van De Ligt...ik heb ook mijn twijfels over Raiola. Maar mooi hoe hij het verwoord. Barcelona vind ik trouwens helemaal niets...Juventus eigenlijk ook niet blij mee, maar goed ik hoef er niet te voetballen.

Veel succes daar Matthijs!
+2/-1

11 maanden geleden
Het is een nadeel om bijna als laatste te reageren maar een voordeel dat je kan lezen wat er over de Ligt geschreven wordt. De jonge fans weten niet beter dat de spelers en hun makelaars bepalen hoe de spelregels er uit zien waar vroeger de clubs nog een vinger hadden. De makelaar Raiola heeft wel degelijk belang bij een transfer en daar kan de Ligt niet om heen en dat vrij pleiten van de Ligt over zijn makelaar neem ik dus met een korreltje zout. Het is mijn opgevallen dat er fans zijn die beweren dat Ajax veel aan de Ligt te danken heeft, Ik zeg tegen die fans het gaat hier over voetbal .Rest mijn nog te zeggen dat ik hoop dat hij de sterren van de hemel speelt en de mensen weten waar hij vandaan komt. Ajax Amsterdam.
+1/-0

11 maanden geleden
Hij verdient zeker een mooi afscheid, maar was de huldiging dat niet dan?
+2/-0

11 maanden geleden
Hij moet niet overdrijven met zijn "ik zou graag een mooi afscheid willen hebben van de fans", een beetje praatjes. Hij heeft het geweldig gedaan en bijgedragen aan het succes afgelopen jaar en een gelijkwaardige vervanger terugkrijgen zal een probleem worden, maar hij heeft in totaal maar 77 wedstrijden gespeeld. Met een afscheid na jarenlange trouw heb ik geen probleem maar op je 19e je club al verlaten vind ik geen apart afscheid waard.
+9/-2

 
11 maanden geleden
Ja ergens maak je een goed punt. Hij doet een beetje alsof hij als Jari Litmanen weg gaat of een Johan Cruijf. Daar is hier zeker geen sprake van. Daar gaat hij te vroeg voor weg.

Verder, wat ik nog kwijt wil over Juventus en de Ligt. Zie dit filmpje op youtube: ' backstage with de Ligt "https://www.youtube.com/watch?v=c7cv8hJDsaElink

Daar krijgt hij een mooie rondleiding door het stadium waar Ajax zijn nieuwe club aan de kant heeft gezet, mede door zijn uitstekende goal. Blind Daley speelde toen misschien wel een 9. Blind was geniaal.

Mijn punt: ze laten hem even de trofeeën zien en de gestolen 1996 Ec1 . Wat overigens ook weer hun laatste is.
Pochen met een prijs die niet van hun is. Hoezo mooie club? Omkoping, vals spelen....en wie weet wat ze ook allemaal gedaan hebben wat niet naar buiten is gekomen. Mooie club? Het shirt is mooi, maar thats it.
Ik ben wel benieuwd naar een grootschalig onderzoek naar deze club en hun banden met de Comorra en andere clan's.
+1/-0

11 maanden geleden
En Italië is van heel de wereld hét land waar verdedigen het meest wordt gewaardeerd.....

En dit zegt een speler die bij Ajax opgegroeid is? Waar verdedigen begint bij aanvallen? Pffffff, zo veel snapt hij er ook niet van. Veel succes en tot over een jaar of 2 bij Galatasaray of RedBull Salzburg!
+1/-0


Ajax E-zine

Meer dan 36.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

aarde acteert antony beademen beademing bloedvatafwijkingen corona deeltje dwtk fier flut heelal higgs koen lichtsnelheid longschade luigitentorioabc mond natuurkunde omvang ontsnappingsenergie potter racisme theorie tijdreizen toegenomen vergelijkingen werkelijkheid wetenschappers zzp